Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní marmeládu z rybízu v zimě využijeme nejen na slepované cukroví, ale i na jiné dobroty jako je mřížkový koláč, palačinky, chléb s máslem apod. Domácí marmeláda je vždy nejlepší. Tu rybízovou můžeme připravit snadno.

I když je vaření rybízové marmelády poměrně snadné, měli bychom procesu věnovat potřebnou pozornost, aby naše práce nebyla zbytečná. Na marmeládu potřebujeme rybízový protlak. Můžeme ho připravit ve speciálním nástavci k mlýnku, odšťavňovači nebo rozmačkáním a prolisováním bobulí.

Rybízová marmeláda a na co si dát pozor

Protože rybíz má dostatek vlastního pektinu, nemusíme ho přidávat. Naopak rybízový protlak nám pomůže zahustit marmelády z jiného ovoce, které má pektinu málo (jahody, maliny, třešně, borůvky, apod.).

  • Všechny nádoby a pomůcky musí být čisté. Vaříme v nerezovém hrnci, případně využijeme domácí pekárnu.
  • Sklenice musí být sterilně čisté, suché a horké, víčka čistá a suchá.
  • Přidáním želírovacího prostředku by marmeláda byla příliš tuhá. Vaříme tedy protlak jen s cukrem tak dlouho, až začne rosolovat. Poznáme to kápnutím marmelády na talířek.
  • Během vaření sbíráme pěnu. Snížíme tím kazivost marmelády.
  • Pak rychle lijeme do sklenic, uzavřeme, otočíme na 5 minut na víčko, aby se horkem vysterilizovalo.
  • Hotové marmelády uložíme ve sklepě nebo spíži, kde je sucho, tma a víceméně stálá teplota.

Pokud přesto tápete nebo nemáte odvahu, podívejte se ještě na videorecept na opravdu snadnou a rychlou rybízovou marmeládu.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli