Moravské jitrnice

cathleen Kuchařka: cathleen

Vepřové maso 24 názorů

Suroviny

asi 4-4,3 kg masa z předvařené hlavy
400 g vepřových jater
250 g kůží
asi 250 ml vývaru
sůl
mletý pepř
majoránka
mleté nové koření
špetka mletého zázvoru
česnek
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou vepřovou hlavu a kůže uvaříme doměkka.
    Libové maso umeleme nahrubo, zbytek (včetně syrových jater) umeleme najemno.

  2. V dostatečně velké nádobě smíchíáme maso s vývarem, solí a kořením, ochutnáme a dochutíme a hned narážíme do nakrájených střev, na jednom konci zašpejlovaných.

  3. Naplněné zašpejlujeme i z druhého konce a všechny uvaříme při 90-95°C asi 15-20 minut.
    Po uvaření opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku, aby vychladly.

Poznámka

Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili - 2 hodiny při 100°C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 297 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moravské jitrnice

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    mika59: děkuji za vyzkoušení receptu i přidanou fotku :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    mika59: Tééda!!! :-O Tohle mi nějak uniklo:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Dělali jsme taky tak, dovolila jsem si přidat foto...:-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    cathleen: u nás je to buď obcházka nebo bouřka:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Dajda: nevím :-) ale my na severní Moravě měli obcházku, kamarádka na jižní zase obíhanicu....

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cathleen: Obcházka? Tak tenhle výraz jsem nikdy neslyšela (jsem Východočeška). :-O Souvisí to se zvykem obcházet po zabíjačce sousedy a darovat jim polévku a jitrnice?

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Zdravím všechny.
    Víte ,že při čtení přízpěvků se člověk pobaví. Ale každý to dělá po svém způsobu.Rovněž nechápu, proč by se měly jitrnice vařit v jiné vodě. Zvládli jsme mnoho zabíjaček a vždy pár jitrnic uteklo do polévky ,stačí vyšší teplota . O to byla lepší polévka. Ale je to věc názoru a chutí. Kroupy jasně , jen do jelítek a do jitrniček se dělala buchta, která se namáčela.
    Tento recept se mi líbí !!!
    Milan P.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Dajda: u nás také kroupy jedině do obcházky a jelítek;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: Kroupy se u nás dávaly do jelit, nikoliv od jitrnic. Nebo se dělala jelita žemlová, ta mi chutnala více.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Samozrejme, že si pochutnáme. :-D V obchode dostať oboje, každý si pýta krúpové jaternice alebo ryžové jaternice. Ale kto robí doma zabíjačku, tak použije krúpy. Ale to už teraz málokto robí, neviem, ako u vás. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    cathleen: když se vaří ve vodě, je ta voda pak tak divně "cítit" - podotýkám, že střeva jsou super praná, otáčená atd. V polévce se ten odér asi ztratí. Možná proto se tady v kraji vaří vždy ve vodě - neznám jinou přípravu. Nevím o případu, že by jitrnice nějak extra praskaly, pokud se dobře zašpejlují. Jestli je nějaký "kaz" ve střívku, pozná se už při nabíjení. Možná je to ale jinde jinak, nevnucuji tuto praxi dále.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: ano, z tohoto důvodu jsme je vždy vařili v polévce.
    Ale prakticky ve všech receptech, které potkávám v různých kuchařkách, se jitrničky vaří ve vodě - proto jsem dopsala :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Doma dělávám akorát tlačenku, ale na zabíjačce děláme jitrnice stejné jako tyto zde :yes:

    Na podobné thééma jsou komentáře i tady: https://www.toprecepty.cz/recept/25308-jaternice-%...

    cathleen: "Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě..."
    hosta: "Vaří se v extra vodě, nikdy v polévce. "
    Proč?
    No, pominu-li nutnost další nádoby a čistě theoretickou možnost "vyvaření" jitrnic (difuze přes propustnou blánu:-D:-D:-D, tak co když, nedejbože, rupne střívko? Pokud se "vaří" v polévce, tak z prasklé jitrničky byla akorát chutnější polívčička, že:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    I pro to miluji krajová jídla. Ať si zajedete kamkoliv a pohostí vás známou dobrotou, všude chutná maličko jinak;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: No vida a u nás je to obráceně, do jelit (krvavniček) kroupy a do jitrnic ta buchta nebo žemle. Ale pochutnáme si všichni <3

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: buchta do jitrnic pečená jitrnice v troubě jitrnice pečené v troubě jitrnice a jelita recepty buchta do jitrnic recept obchazka opečená jitrnice jitrnice a jelita recept jitrnice a jelita pečené jitrnice v troubě polevka z jitrnice recept buchta do jitrnic jitrnice v troubě jitrnice buchta na jitrnice pečená jitrnice pečené jitrnice a jelita recept na buchtu do jitrnic buchty do jitrnic jelita a jitrnice

Zapomněl/a jsem heslo