Houbové škvarky, houbové sádlo

Liska741 Kuchařka:

Doba přípravy: dlouho to záleží kolik najdete hub Houby 17 názorů

57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

Houby
Vepřové sádlo
Sůl
čerstvé bylinky (tymián, bazalka, petrželka, koriandr apod.)
může být česnek
cibulka vše podle chuti každého z nás
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to .. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost.

    Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množství sušit a bez el. en. ani zamrazit. Toto je způsob, jak je na dlouhou dobu uchovat vynikající. Lze použít i jako součást dalších pokrmů, nebo jen na chleba.

    Houby nakrájíme na větší kostky (+-1cm na 1cm), hodíme do velkého hrnce, přidáme sádlo a pomalu rozpustíme.

  2. Necháme na plotně probublávat a probublávat několik hodin, dokud se houby úplně nezbaví vody. Počítejte s tím, že několikanásobně zmenší svůj objem.

  3. Nakonec osolíme a přidáme bylinky.

  4. Nakonec houbové sádlo naliji do sklenic a zavařím.

    Nesmí se vařit osolené, sůl se nerozpustí a připaluje se na dně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houbové škvarky, houbové sádlo

  • evžen-lovec evžen-lovec(neregistrovaný)

    .....solit něco, v čem není obsažená voda, nemá efekt...
    Takže nedehydrovat úplně, a protože - i když jen na "malém ohni" - ke konci je to docela fofr to nepřipálit ( přece jenom sádlo snese větší teplotu než houby ) a nemít z toho sice křupavé, ale stejně jen uhlí, DOPORUČUJU tam ke konci dát plátek pečiva nebo třeba mrkve a až to začne "zvonit", tak rychle z plotny pryč!!
    Dobrou chuť :-!

    Odpovědět

  • Liska741 Liska741(autorka receptu)

    lauti:Ty jo .. tak to jsem neřešila, prostě jsem to v polních podmínkách dala do hrnce a zavařila. První várku jsem nezavařovala vůbec. Jenom jsem to naplnila úplně po okraj a horký pevně uzavřela a ototčila víčkama dolů. Moc dlouho nevydržely, ale né protože by se zkazily .. prostě jsme je sežrali rychle :-) Ale tak 2-3 měsíce to vydrží určitě ... nějaké jsme rozdali a mamina je měla ještě za půl roku a byly ok.

    Odpovědět

  • lauti lauti

    Liska741:Ahoj, recept je super, ale ráda bych se zeptala na zavaření, jak dlouho a kolik stupňů, nemám se zavařováním v sádle zkušenosti;-)

    Odpovědět

  • Liska741 Liska741(autorka receptu)

    Ekira: ...myslela jsem, že zde se prezentují recepty a kulinářské nápady, ale prudiči se najdou všude. Nicméně jsem se zamyslela nad svou nedostatečnou znalostí a ověřila si kam já to vlastně tedy na tu chatu jezdím... :-/ ... no a nemohu si pomoci .. dohledala jsem tuto odbornou informaci na mezinárodně využívané internetové encyklopedii : "Vysoké Tatry jsou spojeny Cestou Slobody vedoucí od !!!Podbanského!!! do Tatranské Kotliny. Tatranská elektrická železnice spojuje osadu Štrbské Pleso s Tatranskou Lomnicí a přes Starý Smokovec pokračuje do Popradu". Budu tedy důvěřovat encyklopedii a manželovi, jehož rodina z Podbanské pochází a zřejmě tuší, kde se Podbanské nachází. :-K

    Odpovědět

  • Ekira Ekira(neregistrovaná)

    hlavne je rozdiel Vysoké Tatry a Nízke Tatry čo Podbanské sú, treba si zistiť kde vlastne na tú chatu chodím a podľa toho sa aj správam:-//

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Výborné:-p foto a:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Liska741: nechcela som sa ťa dotknúť, ozaj som to nepochopila ako vtip a nadľahčenie, moja chyba ;-)ospravedlňujem sa ;-)

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Listicko,jen sbirej sbirej;-) a tvor:yes: Jsem stejneho nazoru jako Kadlik...tak se nedej:-D Sbirani hub nemuze lesu skodit..a tvuj sloh se mi taky libi,tak mne prekvapil negativni komentar..Rozhodne bodika davam:yes:

    Odpovědět

  • Liska741 Liska741(autorka receptu)

    a díky Kadlíku .. přesně tak to je ... Stejně jako na Šumavě, v Jižních Čechách a tak dál a tak dál ..

    Odpovědět

  • Liska741 Liska741(autorka receptu)

    ... některé komentáře zde mě tedy mrzí, tak musím reagovat ... Houby nám rostou v podstatě u chaty na Podbáňské .. rozhodně nijak nedrancujeme les, naopak odnášíme odpadky, které tam ponechali jiní. Dál od chaty sbíráme pouze tam, kam nás zavedl manželův strýc, který dělá celý život u lesní správy a o žádném zákazu tedy nemluvil. Vymetání lesního porostu byl samozřejmě vtip - nepochopený - ale věřím, že vášnivý houbař ví o čem mluvím.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Liško, to je docela dobrej nápad, v nouzi se dají vymyslet i senzační pochutiny;-):-DDávám 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Takže podľa hesla : Drancuje druhý, musím aj ja. :-( Miestni vedia, že na huby sa chodí na važecké lúky, a to je už mimo TANAP-u.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Kadlik::yes::yes::yes: mám stejný názor;-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    tejaja: no, platí zákaz ... a dodržuje se? Třeba místní nechodí na houby? neutrhnou si borůvku? Něco jiného je přiměřený rekreační sběr, a něco jiného drancování polskýma sběračema...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Kadlik: to máš pravdu, ale vo Vysokých Tatrách platí zákaz akéhokoľvek zberu. A to by sa malo dodržiavať všade, bez ohľadu na to, kde sme.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo