Jak vypěstovat rajčata na balkóně? Rady a tipy pro únorové sázení
24. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Jaro sice teprve klepe na dveře, nadšení zahrádkáři se už ale mohou chystat na svou oblíbenou činnost. A nejen oni. Máte-li doma balkón nebo okno s prostorným parapetem, můžete si i tam vypěstovat třeba rajčata nebo nejrůznější bylinky. A můžete s tím začít hned. Jak na to?
Jakou zeleninu a bylinky sázet v únoru?
Některé druhy zeleniny potřebují čas a je tedy vhodné si je předpěstovat, než je vysadíte na sluncem zalitou zahrádku za domem či na chalupě. Jedná se například o okurky, květák nebo kedlubny. K tomu je ale potřeba skleník, pro některé druhy plodin dokonce i vytápěný. Pokud žádnou zahradu ani skleník nemáte, nezoufejte - existuje spousta rostlin, kterým se daří i na krytém balkóně nebo za oknem bytu. Řeč je o rajských jablíčkách, paprikách a papričkách, ředkvičkách, které vyklíčí i při relativně nízkých teplotách, anebo různých druzích bylinek, třeba bazalce nebo majoránce. To všechno můžete využít v kuchyni při vaření. A protože suroviny vypěstované vlastním úsilím chutnají na talíři prostě trochu jinak, určitě se toho nebojte! Aby se vám třeba taková domácí rajčata vyvedla, stačí dodržovat několik jednoduchých základních pravidel pro domácí "zahradničení"...
Mohlo by vás zajímat
Rady a tipy pro balkónové zahradníky
Důležité pomůcky
Nejprve vás asi bude zajímat, jaké zvolit pomůcky. Pokud se rozhodnete pěstovat tyčková rajčata, která na balkóně při správné péči bez problémů vyrostou, chce to klasický květináč o průměru alespoň 40 centimetrů. Druhou vhodnou volbou jsou rajčata keříčková, ta je ale lepší umístit do podlouhlého samozávlahového truhlíku, do něhož se vejdou klidně tři sazenice vedle sebe. Pro pěstování bylinek na okně volte opět klasické květináče s dírou ve dně.
Mohlo by vás zajímat
Základem je substrát
Pro zeleninu a bylinky pěstované na balkóně nebo za oknem nepoužívejte půdu ze zahrady, může totiž obsahovat zárodky různých plísní a jiných chorob, které by rostlinky zničily. Nejlepší je na to substrát přímo určený pro výsev a množení. Prodávají se rovněž rašelinové tablety, které se nechají nabobtnat, pak se vloží do truhlíku či květináče a do nich se zatlačí pařičná semínka. Rajčata vám pomyslně poděkují bohatou a chutnou úrodou za substrát určený přímo pro plodovou zeleninu a chlévský hnůj, který se prodává ve formě tablet. Ty je potřeba vložit na dno květináče či truhlíku, a až pak na ně nahrnout zeminu.
Mohlo by vás zajímat
Hlavně mít dobré podmínky
Všechny rostliny potřebují dostatek světla, ale ohledně konkrétních podmínek pro pěstování je vždy dobré řídit se pokyny na obalu semen, případně se poradit přímo v obchodě. Například bylinky jako třeba bazalku je dobré mít v polostínu, kam přímé slunce svítí jen po určitou dobu dne. Rajčata naopak potřebují slunečního svitu hodně. A k němu teplo, sucho, a také vzduch.
Mohlo by vás zajímat
Správná zalivka
S tím suchem u rajčat souvisí další věc - správný způsob zalévání. Obecně platí, že vodu nelijeme na listy, a to jak rajčatům, tak třeba zmiňovaným bylinkám. Na lístcích by se pak objevily černé fleky a rostliny by byly náchylnější k nejrůznějším plísním. Zejména rajčata jsou částým cílem škůdců, proto je dobré preventivně užívat přípravek proti houbovým chorobám. Substrát rajčat zalívejte tak, aby stíhal proschnout. Ani bylinky by nikdy neměly stát ve vodě, to jim pak totiž rychle uhnívají kořeny. Raději je tedy zalévejte denně menším množstvím vody, než velkou dávkou jednou za pár dní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více