Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Zdroj: Wikimedia Commons, Ondřej Kořínek - This image was uploaded as part of Wiki Loves Monuments 2012., CC BY-SA 3.0

Když se vydáte na procházku do samotného srdce Prahy a dostanete se do Husovy ulice, půjdete kolem památného místa, které hostilo řadu významných osobností. Řeč není o nějaké historické památce, i když svým způsobem trochu ano; dům, kde sídlí tradiční pivnice U zlatého tygra, totiž pochází už ze 14. století. Ne vždy ale místo patřilo konzumaci zlatavého moku.


Místo černého lva - zlatý tygr

Zajít si na gulášovku v chlebu či teplou krkovici a především na skvěle natočenou Plzeň do pivnice U zlatého tygra je oblíbenou libůstkou nejen pravověrných Pražanů, ale i řady turistů. Vždyť právě proslulá hospoda v Husově ulici patří k nejznámějším pražským podnikům svého typu, a proto je tak vyhledávaným místem, že si tu mnohdy nesednete už deset minut po otevření. Část stolů totiž zdejší obsluha drží štamgastům, ale právě to je na Tygrovi to krásné. Navzdory popularitě se tu na pivu potkávaly jak významné osobnosti, tak i obyčejní lidé a všichni seděli hezky jeden vedle druhého bez ohledu na třídní rozdíly. Ne vždy se ale v domě U zlatého tygra, který má právě takovou podobu šelmy vyobrazenou v nepřehlédnutelném domovním znamení, točilo pivo. A nejprve to dokonce ani nebyl dům u tygra.

Historie budovy se začala psát už někdy ve 14. nebo 15. století. Tehdy měl původně měšťanský dům ve znaku motyku a říkalo se mu U kopáče. Nástroj horníků později vystřídal černý lev. Tygři se do domovních znamení nepoužívali z pověrčivosti - byli považováni za krutá zvířata a symboly války a svárů. Tradice se ale změnila v 18. století, kdy se pruhované šelmy staly naopak velmi módními ve Vídni. Od roku 1702 tak tygr zdobí i zeď nad vchodem do domu na Husově ulici, č. p. 17 a svou zlatou podobu dostal o 11 let později. 

Ani tehdy ale ještě dům U zlatého tygra nepatřil milovníkům piva. Teprve v roce 1816 dobová kronika hovoří o pivnici, kterou ale brzy vystřídala kavárna, i když ne jen tak ledajaká. Budova se stala sídlem slavné Šmilerovy vlastenecké kavárny. Scházeli se tu přední obrozenci; Karel Hynek Mácha a Josef Kajetán Tyl, František Palacký, Karel Sabina i František Ladislav Čelakovský. Oni a mnoho jejich kolegů zapálených pro budoucnost českého národa se tu věnovali veřejným čtením, projevům a samozřejmě i popíjení různých nápojů. Ještě v průběhu 18. století se podnik opět proměnil na pivnici, která disponovala velkým gotickým sklepem plným dřevěných sudů s tím nejlepším pěnivým mokem. To už se uchytil i název pivnice U zlatého tygra, jejíž věhlas ještě vzrostl ve století dvacátém a pevně se drží dodnes.

Hrabalovo sídlo

Důvodem, proč je pivnice U zlatého tygra tak vyhledávaná, není jen dobré jídlo a výborné pivo. Jedním ze štamgastů místního podniku byl totiž i spisovatel Bohumil Hrabal, který si tu zvykl natolik, že se mu hospoda stala jakýmsi druhým domovem. Vždy měl rezervovaný stůl vzadu u vchodu do kuchyně, kde sedával téměř výhradně. Byl tu tak často, že si tu sjednával i různé schůzky - například tu s Václavem Havlem a Billem Clintonem, z níž pochází i slavná fotografie, která dnes visí u Tygra na zdi.

Právě tyto zdi U zlatého tygra tak pamatují bouřlivé proslovy obrozenců, ale také řadu českých umělců, významných intelektuálů, herců i zahraničních politiků. Přesto je možné, samozřejmě za normální situace, zajít si sem na řádně vychlazený škopek, aniž by to člověka zruinovalo nebo znechutilo. Jen radíme postávat poblíž už nějakou chvíli před tím, než hospodský odemkne dveře, abyste stihli chytit místo.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat