Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
24. 4. 2024 Vaření
Pokud máte v oblibě burákové máslo, určitě vás peanut punch nadchne. Navzdory svému názvu se tento nápoj z Jamajky nepije horký jako punč u nás a v původní receptuře i je i bez alkoholu. Ve své domovině je ale považovaný za afrodiziakum a dodá vám spoustu energie.
Punč nemusí být jen horký
U nás si většinou pod názvem punč představíme horké nápoje, které se prodávají na vánočních trzích na zahřátí. Obvykle mají ovocný základ a také jsou vylepšené nějakým alkoholem, jenž jim dodává grády. Punče ale nemusí být jen horké – důkazem jsou třeba ovocné drinky podávané ve velkých nádobách tzv. bowlích, které často figurují v amerických teenagerovských filmech. A horký není ani arašídový punč z Jamajky. Ostatně nápoj na zahřátí vzhledem tropickém klimatu tohoto karibského ostrovního státu tam ani není potřeba.
Mohlo by vás zajímat
Národní drink Jamajky
O peanut punči by se dalo říct, že je takovým národním nápojem Jamajky, známý je však i v dalších zemích této oblasti, třeba Trinidadu a Tobagu nebo v Guyaně. Arašídový nápoj má zřejmě kořeny v africké kuchyni, usuzuje se, že jej na Jamajku a vůbec do karibských zemí přivezli afričtí otroci.
Dnes je na Jamajce oblíbeným pouličním občerstvením, na ulicích jej nabízejí speciální prodejci, jimž se říká punch mens a každý připravuje peanut punch podle své originální receptury a vylepšuje jej o nějakou speciální příchuť. Klasické arašídové punče se tu ale běžně prodávají i v obchodech v lahvích nebo v krabičkách jako u nás ochucená mléka.
Mohlo by vás zajímat
Koktejl s arašídy pro povzbuzení
Peanut punch je neuvěřitelně lahodný, krémový, sladký a také pořádně vydatný nápoj, který svou konzistencí spíš připomíná smoothie nebo mléčný koktejl. Původně se připravoval jen z arašídů a vody, dnes se k arašídům přidává mléko a cukr nebo rovnou kondenzované mléko, s nímž je nápoj ještě krémovější.
Z ingrediencí je patrné, že rozhodně nejde o nic dietního, však je také peanut punch považován za energetický nápoj, který patřičně zasytí a díky arašídům je výborným zdrojem bílkovin. Zřejmě i to je i jeden z důvodů, proč jej Jamajčané považují za afrodiziakum.
K arašídům banány i pivo
Obyčejný arašídový punč se skládá jen z pražených arašídů či arašídového másla, vody, kondenzovaného mléka a různých dochucovadel, jako jsou skořice, vanilka či muškátový oříšek. Pro lepší chuť se vylepšuje i dalšími ingrediencemi, třeba banány nebo dokonce mořskými řasami.
Na doslazení se vedle cukru používá i med a pro větší vydatnost nápoje kukuřičné lupínky nebo ovesné vločky. Ačkoli peanut punch není horký, s tradičním punčem jej spojuje to, že do něj i na Jamajce někdy dávají třeba rum nebo bitter angostura. Trochu nezvyklou, ovšem běžnou ingrediencí je pak černé pivo typu stout, jako jej například slavný irský Guinness.
Peanut punch podle originálního jamajského receptu
Zaujal vás tento jamajský nápoj a rádi byste jej vyzkoušeli? Tak si jej můžete rovnou připravit podle originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 230 g arašídového másla, 700 ml vody, 1 plechovku kondenzovaného mléka (salka), ½ lžičky vanilkové esence, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku medu a ½ lžičky skořice.
- Pražené oloupané arašídy nebo arašídové máslo dejte do mixéru, přidejte polovinu množství vody a začněte mixovat. Během mixování arašídů postupně přilévejte zbytek vody.
- Důkladně vše rozmixujte dohladka a přeceďte přes sítko do džbánu. Přidejte kondenzované mléko, vanilkovou esenci, muškátový oříšek, skořici a med a dobře promíchejte. Podávejte studené.
Náš tip: Domácí salko, které využijete nejen při přípravě jamajského nápoje, si můžete udělat podle našeho video receptu.
Jamaicans.com: Jamaican Peanut Punch Recipe
Thisbagogirl.com: What is peanut punch?
12fixes.com: Peanut health punch
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více