Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr je jedním z nejoblíbenějších jídel u nás a chutná i cizincům. Mnohé restaurace se předhánějí v tom, kdo bude mít lepší sýr nebo strouhanku. Ve Vinohradském Parlamentu v Praze ale tuhle laťku ještě posunuli a s velkým úspěchem pořádají akci Smažáky. Vypravili jsme se tam, abychom ochutnali klasiku a naprosté smažákové unikáty.

Smažák jako delikatesa

Příjemné prostředí restaurace Vinohradský Parlament, která se nachází nedaleko pražského náměstí Míru, na první pohled nenapovídá, že byste zde měli dostat „vypiplaný“ smažený sýr. Po bližším ohledání jsme ovšem zjistili, že zdání klame a tento na první pohled moderní a luxusní prostor si zakládá na jiných věcech, než je komfort a ona známá „kostka ve skluzu“.

Naopak, běžné zde připravují pokrmy, založené na kvalitních knedlících, kterých zde nabízí hned několik druhů. K tomu občas přidají nějakou speciální akci, která je zaměřena na určité druhy surovin a pokrmů. Byla to třeba kachna, nyní smažený sýr. Akce s názvem Smažáky navíc stále probíhá! 

Knedlíky, houby a sýr?

Nejedná se však o zasazení tradičního smažáku do jídelního lístku, ale o speciální menu s pěti způsoby zpracování sýra. Navíc i druhy se liší, kromě klasického eidamu si můžete dát blaťácké zlato či goudu, nechybí ovšem ani syrečky.

My jsme se rozhodli vyzkoušet hned trojici jídel. Jako první to byly tři knedlíky plněné sýrem s houbovou omáčkou a karamelizovanou cibulkou za 245 korun. Jde vlastně o princip známých bramborových knedlíků se švestkami, jen místo ovoce se v tenké slupce z těsta ukrývá krásně vláčný sýr. Knedlík je navíc obalen ve strouhance a osmažen. Takže dokonalý smažák a příloha v jednom soustu!

Silná houbová omáčka ve spojení s karamelizovanou cibulkou ke knedlíkům navíc perfektně pasuje.

Kdybychom hledali nějaké minus, tak leda v umístění do hlubokého talíře, v němž se hůře „operuje“ s příborem. Ale chápeme, že s omáčkou to jinak nejde...

Jinak je pokrm zajímavým pokusem, jak udělat ze smažáku jídlo s nadstavbou, které zasytí a zároveň poskytne chuťový zážitek.

Když syrečky voní

Jako druhé jsme si objednali syrečky obalené v panko strouhance s hranolky, chřestem a tatarkou s medvědím česnekem za 265 korun. Vizuálně nám tohle jídlo přišlo velmi zajímavé.

A chuťově? Pecka! Troufli bychom si pokrm nabídnout i zarytým odpůrcům syrečků, protože to, že jíte olomouckou specialitu, si všimnete až v momentě, kdy ji dáte do úst. Lehká štiplavost, která je pro syrečky typická, podle nás výborně ladí s chutnou tatarkou.

Hranolky jsou domácí, tenké, dobře osolené a je jich tak akorát. Sezonní chřest poslouží jako netradiční obloha a dodá jídlu další chuťový rozměr. Pořad však jíte smažený sýr a ne nějakou vznešenou delikatesu. Zkrátka i obyčejný pokrm jde za pomoci drobností povýšit.

Příloha překonala sýr

Jako třetí jsme zvolili blaťácké zlato, obalované v mandlové strouhance s bramborami na loupačku, doplněné ještě jarním salátem a farmářským tvarohem za 275 korun. Abychom si vyzkoušeli, zda je možné si jídlo odnést domů, aniž by utrpěla jeho kvalita, poprosili jsme obsluhu o zabalení s sebou.

Po půlhodině, kdy jsme pokrm vybalili a podávali, byl sýr stále teplý, takže jsme bez ohřevu vyzkoušeli, jak blaťácké zlato chutná ve smažené verzi, navíc s příchutí mandlí.

Popravdě řečeno, oproti klasickému smažáku z eidamu, který je v nabídce Vinohradského Parlamentu také, to takový rozdíl není, ale možná to u nás bylo dáno tím, že jsme jídlo nekonzumovali na místě, ale až o něco později.

Co se týká obalení, mandle připomínají pouze plátky, které jsou ve strouhance přiznané. Co nás ovšem velmi potěšilo, byly brambory na loupačku, které překonaly dokonce i chválené hranolky

Jde to i „nefastfoodově“

Celkově se dá říct, že předsudek proti smažáku, který někdy mívají profesionální kuchaři, může být překonán pokaždé, když se k tomuto „národnímu pokrmu“ přistoupí tak, jako to udělali třeba ve vinohradské restauraci.

Navíc to kvitují i samotní zákazníci. Hned první den totiž, podle informací obsluhy, přijal podnik 450 rezervací a další dny na tom byl ještě lépe. Je pravdou, že za čas, který jsme v restauraci strávili, nám na stůl „přistály“ dvě rezervace, takže bylo vidět, že smažený sýr skutečně táhne.

Navíc cena kolem 250 korun za hlavní jídlo i s přílohou de facto v centru Prahy je slušná. Najíte se kvalitně, do sytosti a poznáte, že smažák není jen fastfoodový produkt, který patří do housky s tatarkou nebo k hranolkům.

Možnost vyzkoušet, jak se také dá připravit relativně obyčejné jídlo, máte do 30. dubna, kdy akce ve Vinohradském Parlamentu končí. A třeba vás návštěva inspiruje při vlastním vaření.

Ostatně, jak vypadají netradiční smažáky, to zjistíte i v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Smažáky ve Vinohradském Parlamentu

Ukázat 12 fotografií

Náš tip: Jak si udělat perfektní smažený sýr doma, to uvidíte v našem video receptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více