Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou dekoraci do kuchyně? Psychologie předmětů jde proti všem standardním doporučením

Snažíte se za plotnou uplatnit maximální kreativitu a hledáte cokoliv, co by vás v tomto směru povzbudilo? Rozvržení barev i světla ovládáte na jedničku, ale přesto máte dojem, že vám něco chybí?

Pak vsaďte na ty správné dekorace. Kuchyně si standardně zdobíme obrazy ovoce, venkova nebo zátiší. Nic z toho však není inspirativní, spíše v nás tyto motivy vyvolávají pocit nostalgie a spokojenosti. To není nutně špatně. Ovšem chcete-li od svého prostoru pro přípravu jídla něco víc, měli byste se vydat trochu odlišnou cestou.

Inspirujte se univerzálností vodního živlu

https://myloview.cz/obrazy/podle-kategorie/krajiny/more/

Voda je nekonečně dynamickým prvkem. Stále znovu nás dokáže překvapovat svými četnými podobami a jak to vypadá, inspirace jí nikdy nedojde. Vždyť i každá vlna na hladině je jiná, ať je dovádivý vítr čeří, jak chce. A právě proto se do kuchyně hodí obraz rozbouřeného moře nebo jiné nevšedně ztvárněné hladiny.

Ptáte se proč? Psychologie předmětů vám to objasní. Spirály v nás totiž vyvolávají pocit nekonečnosti. Koneckonců – kvůli tomu jsou v učení východních náboženství a filosofií tak populární. Dávají život mandalám i ochranným amuletům. Na naši mysl však působí i bez znalosti těchto „orientálních mystérií.“ Máme to zkrátka vrozené – od přírody. A právě mořské vlny svým tvarem spirály připomínají. Nenápadně, nenásilně – přesto dostatečně na to, abychom jim podvědomě věnovali pozornost.

Příprava jídla jako meditace

V dnešní těžké době hledáme únik od reality téměř kdekoliv. Pustíme si MasterChefa nebo řádění prostořekého Gordona Ramseyho a rázem se cítíme jako králové kuchyně. Bereme do ruky ingredience, jež by nás nikdy předtím ani nenapadly a rozšafně do hrnců a pánví přidáváme hned to a hned zase ono.

Natolik se na svůj úkol soustředíme, že rázem zapomeneme na cokoliv jiného. A právě díky tomu meditujeme – i když nám to tak nepřipadá. Dáváme odpočinout své hlavě od běžných problémů, a i když se leckdy u kulinářského kouzlení pořádně zapotíme, stejně máme na konci dojem, že to stálo za to. A paradoxně se cítíme i odpočinutí, ba dokonce uspokojení. A pokud nám v téhle náročné partii může pomoci obyčejný obraz moře, tak proč to jednoduše nevyzkoušet?

Jak správně vybrat obraz

https://myloview.cz/

Ale není moře jako moře. Zatímco některé nás doslova pohltí svou hlubokou bouřkovou černí, jiné se pohybuje na lehce namodralé hranici rychlého ranního rozbřesku. Jako první proto vezměte v úvahu světelné podmínky v místnosti. Je-li kuchyň spíše tmavá, temné vody by se v ní ztratily – a naopak.

Nezapomeňte na to, že i kontrast podporuje inspiraci a kreativní myšlení. Důležitou roli pak hraje i velikost interiéru. Všeobecně platí, že volnou stěnu by měl správně vybraný obraz zaplnit maximálně ze 3/8. To znamená, že stačí vzít šířku volného prostoru a vynásobit ji číslem 0,37. Výsledné číslo je rozměr obrazu v centimetrech (samozřejmě délku stěny rovněž počítejte v této délkové jednotce).

A dbejte rovněž na to, kde se nachází střed obrazu. Ve hře je tentokrát výška očí – pravděpodobně vašich (ovšem vybíráte-li obraz pro potěšení někomu jinému, vezměte v úvahu spíše jeho výšku). Jakmile zjistíte správný rozměr obrazu i jeho výšku vzhledem ke středu očí, lehce si na zdi vyznačte jeho budoucí obrysy. Skvělá je například malířská páska, kterou z podkladu snadno sloupnete, aniž by došlo k jakémukoliv poškození.

Dívejte se na svůj budoucí obraz moře ze všech úhlů. Zkuste opakovaně vstupovat do místnosti a přemýšlejte nad tím, jak na vás tahle velikost působí. Teprve poté ke koupi své nové dekorace přistupte.

Jak na správný poměr velikosti mezi obrazem a nábytkem

Jen málokdy však máme v kuchyni celou volnou stěnu. Naopak bývá spíše místo nad poličkou nebo komodou. Takže jak uchopit velikost obrazu v tomto případě? Pamatujte si, že délka obrazu by se měla rovnat asi 75 % délky nábytku nebo jiných předmětů, jež bezprostředně sousedí s jeho dolní částí. Například nad krbem je vhodné zavěsit obraz stejně široký jako krbová dvířka apod. Přesně taková kompozice bude z hlediska psychologie i geometrie působit nejlépe.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více