

Pečený candát s máslovou zeleninou
Suroviny 3 porce
- 1 candát
- libovolné koření na ryby
- olivový olej
- 1 sáček mražené zeleniny dle vlastní chuti
- oříšek másla
- sůl
Postup přípravy receptu
Candáta nakrájíme na silnější podkovy, každou z nich posypeme kořením na ryby, které máme rádi a každou podkovu ještě zastříkneme troškou olivového oleje.
Necháme asi hodinku odpočinout.Troubu rozpálíme na 180 °C a candáta pečeme asi 30-40 minut.
V kastrolu rozpálíme máslo a vsypeme mraženou zeleninu. ( já jsem měla čínskou - je krásně křupavá ).
Mírně osolíme a asi jenom 5 minut restujeme, aby se zelenina nerozvařila a příliš nezměkla.
Poznámka od kuchařky
Příloha - uvařené pod slupkou a následně opečené brambory na kousku másla, okořeněné kořením na americké brambory.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečený candát s máslovou zeleninou
-
neregistrovaný myšáku, byť je tento můj recept již staršího data, poměrně často takto jednoduše ryby upravuji. Co takhle jej vyzkoušet, než použijete slovo "zprznit"? A ještě lépe - co takhle také něco vymyslet, uvařit, nafotit a pochlubit se ostatním?
Pro některé,( a zvláště ty neregistrované...je jednodušší a vlastnímu egu příjemnější rovnou kritizovat a udělit zde velmi cenné rady, kterak ryby nejlépe upravovat.
Jak se říká - "Proti gustu...", a tak nechte to moje gusto, prosím, na pokoji. A já se budu na oplátku těšit na záplavu Vašich báječných, zejména rybích receptů. A prosím, už bez té obsáhlé teorie...Přijde mi totiž, že jste jakýsi zneuznalý, a tím pádem nepochopený pisálek, co se nemá kde jinde realizovat.
-
Zprznit candáta "kořením na ryby, které máte rádi" je absolutní barbarství a připomíná silně recept, který jsem nedávno někde s hrůzou četl a který nabádal k zasypání kapřích podkoviček v pekáči pytlíkem papriky a půl pytlíkem kmínu, poté pokrytím jednou lahvičkou "Moravanky" a ještě jednou sklenicí nějaké jiné kyselé zeleniny, "zastříknutím" půl lahvičkou ostrého kečupu a navrch pět kuchyňských lžic worcesteru. Jo, samozřejmě, pod podkovičky vymazat na půl prstu silně Ramou, aby se nám ta dobrota nepřipekla. Potom pekáč utěsnit alobalem a v troubě půl hodiny péct. A pak už jen instalace na talíř. Mňam...! U candáta cokoliv jiného než udělat půldruhého až dva centimetru podkovičky, sůl (vydatně), potření kvalitním (ne olivovým) olejem, nepatrný (!) poprašek bílého pepře a po odležení obalení v mouce a HODNĚ rychlé opečení - aby se nevysušil ještě víc - na kvalitním (ne olivovém) oleji je téměř hrdelní zločin a znamená naprosto barbarské zničení nejkvalitnější sladkovodní ryby, tedy pokud nepočítám okouna a lipana, se kterými se ale běžný smrtelník nesetká. Jo, když někdo ví kam a jak je nachytat a má jich půl metráku za sezónu, může vyzkoušet tyhle podkovičky marinovat, nebo ho udělat v jemňoučké smetanové omáčce. Ale, PROBOHA (!!) jenom ne "rybí koření které máte rádi" plné glutamanu a podobných exkrementů. To si schovejte na pangasia a tolstolobika.
-
Lilly: Chyba je v dlouhé době pečení v troubě, to se musí tato ryba pečená nasucho vysušit. Candát je výborný a je tady hodně dobrých receptů jak ho upravit.
-
Dělala jsem candáta podle tohoto receptu, ale někde udělali soudruzi chybu.
Byl suchý. Tato ryba je prý jedna z nejchutnějších, ale nepochutnali jsme si na něm ani v restauracích ani teď doma. Vždycky byl suchý a chutnal jako horší pstruh. Ale ještě mu někdy dám šanci, chyba je jistě někde v mém postupu.
-
dneska jsem jednoho candátka dostala, takže v sobotu je obídek jistý. Už se těším. Doufám, že bude chutnat tak skvěle, jako vypadá na fotkách...
-
Není nad candáta
Pěkný receptík. Včera manžel chytil kapra, candáti jsou zatím hájení
Receptík ukládám, až jednou bude candátek.....
-
7.
-
-
Andrejko, candáta jsem ještě nedělala, nemám rybáře
, ale musí to být lahůdka. Máš krásné fotky a i za ně posílám bodík
-
Andreo, v jednoduchosti je síla. Candát je bezvadná ryba. Moc hezká fotka.
+
-
Joj...
-
Eli, je fakt, že tohle je úplně obyčejná úprava a candát jde nahradit kteroukoliv jinou rybou. My ho máme moc rádi už proto, že nemá tolik kostí. A náš skoro 4letý pinďa taky ryby miluje a prstíčkama pečlivě preparuje maso od kostí.
-
Andrejko, recept i fotografie jsou úúúžasné... Čerstvé ryby závidím
, my všichni ryby milujeme a nejvíc naše nejmladší, od malička baští rybičky i přes riziko kostí... Teď už ji ani nemusím hlídat, poradí si s tím sama a dokonale
. K candátu se sice v nejbližší době nedostanu, ale mám v plánu nějakou zajímavou úpravu hejka. Každopádně za uložení recept rozhodně stojí...
-
Mňam
-
Jani, to je fofr, teď jsem tam dala poslední fotku.
Na candáty je mistr můj otec. Letos jich má na kontě už 20. Mamča ryby nejí, takže ani neupravuje a my jsme moc rádi, že čerstvé ryby poměrně často dostáváme.
A ty brambory bych mohla klidně i samotné.
Díky za bodík!