Ribollita

toscana Kuchařka: toscana

15 porcí Polévky 21 názorů

Suroviny

1/2 kg bílých fazolí
2 cibule
6 mrkví
4 řapíky celeru
1/4 kapusty
4-5 stroužků česneku
5 velkých rajčat nebo 1 konzerva loupaných v zimě
petrželka
bazalka
saturejka
sůl
kousek Parmezánu
zeleninový vývar (kuřecí nebo hovězí)
starší chléb
olivový olej
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazole důkladně propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, odstavte a nechte několik hodin stát. Pak dolijte vodu, přidejte saturejku a vařte na mírném plameni, dokud fazole téměř nezměknou. V této fázi je nutno vaření hlídat - jakmile jsou fazole měkké, rychle se rozvaří a měli byste z toho kaši. Než se fazole uvaří, nakrájejte očištěnou zeleninu na kostky a nasekejte petrželku a bazalku.

  2. Na větší pánvi na oleji poduste cibuli a mrkev, po několika minutách přidejte celer, pak mangold a česnek. Nechte 10 minut dusit, pak přidejte rajčata, skrojek parmezánu a scezené fazole. Zalijte připraveným vývarem a pod pokličkou zhruba hodinu zvolna vařte, aby se všechny chutě dokonale promísily. Nakonec přidejte chléb nakrájený na větší kostky a nechte několik hodin odležet. Hotovou polévku doplňte bylinkami, znovu přihřejte a na talířích posypte parmazánem. Na stole si každý svou porci ještě může zakápnout dobrým olivovým olejem.

Poznámka

1) změklý skrojek parmazánu je zvláštní odměnou kuchaři ;-)

2) do polévky lze podle chuti přidat zbylé těstoviny, zelené fazolky, hrášek, vypečenou pancettu nebo vařené brambory.

3) Italové používají kapustu Cavolo nero:

http://www.flickr.com/photos/guess1958/4272719488/

Překlad názvu - "převařená" nebo "znovu vařená" symbolizuje tuto hustou, sytou, ale výbornou polévku. Dělám ji vždy pro partu kamarádů, pokud chcete menší množství, úměrně tomu přizpůsobte ingredience. Ale dá se ohřívat několik dní znovu a znovu ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Ribollita

  • jahoda jahoda

    Výborná, super polévka.<3 Dala jsem konzervu rajčat, kapusty jen velkou hrst a nezahušťovala jsem chlebem. Místo saturejky jsem dala čajovou lžičku tymiánu. Polévka byla tak lahodná, že jsem to neměla potřebu zahušťovat chlebem. Barvičku měla polévka krásně rajčatovou, tak jako na obrázku. Určitě uvařím znovu:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    zizala:Jasne, ze se nesmi. Jenom jsem chtela rici onomu "podvodnickovi", kdyz uz to dela, tak tomu musi rozumet. A ne, tak, jak to udelal on. Nebyla to jedina foto, kterou tzv. "zvoral".

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jitkas: Kopírovat fotky se zde nesmí, ani když jsou od pramene ;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    http://ricette.giallozafferano.it/Ribollita.html Kdyz uz nekdo kopiruje, tak alespon tam, kde by mel.Tohle je ribollita primo od pramene.

    Odpovědět

  • Iness Iness

  • Colombo65 Colombo65

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Odkud je foto nevim, ale neni to rozhodne ribollita. Chybi tam ten suchy chleb, ktery to totalne musi zahustit a nevidim tam kapustu( cavolo nero). Jsou tam nejake dva kousky, coz je malo. Ta polevka musi byt skoro brcalove zelena.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    magdalenka:tusim se to da zjistit na birdeye.com:-O

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zaujímalo by ma, odkiaľ je táto fotka...:-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ďalší krásny recept, kde využijem mangold alebo kučeravý kel. Díky :yes:;-):-D + 6

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • toscana toscana(autorka receptu)

    magdalenka: Ano,tento recept jsem kdysi vyčetla v jedné knížce a zachutnala nám, tak od té doby vařím takto :-8 Budu ráda, pokud někdo přidá vlastní zkušenosti s touto polévkou :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ďakujem za odpoveď. Práve som sa na nete dočítala, že v Toskásku milujú bielu fazuľu...našla som aj rôzne obmeny ribollity, ale je mi to jasné, ťažko určiť tú "pravú". Príprava je zákonite rôzna.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    toscana: děkuji..moc se mi to líbí;-):yes:

    Odpovědět

  • toscana toscana(autorka receptu)

    magdalenka: rozpadne se sám, Italové ho ani nekrájí, prostě do polévky nalámou kousky a nechají rozmočit.

    Těší mě váš zájem :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: ribolita polévka ribollita polévka rici pici ribolita polevka recept ribolita recept polévka ribolita italská ribolita ribbolita rybolita kadeřávek s mrkví recept černá kapusta cavolo nero pica ribolita toscana italská ribollita italská polévka ribolita ribolelito vazole recept na polévku ribolita zeleninová ribolita recept na rbollita bile velke vazole

Zapomněl/a jsem heslo