Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s kečupem či majonézou; hranolky jsou oblíbenou přílohou i samostatným „zobáním“. Ovšem není nutné je dělat vždy jen smažené a jen z brambor. Zkuste si do kuchyně pustit i jiné druhy zeleniny a nové způsoby kuchyňské úpravy.

Hranolky z kořenovky

Mrkev, petržel, celer, pastinák, řepa, kedluben… ze všech těchto druhů kořenové zeleniny lze udělat skvostné hranolky, a to dokonce i v dietnější verzi. Zeleninu stačí jen oloupat a nakrájet na hranolky, stejně jako je to u brambor. A poté můžete zeleninové hranolky klasicky smažit ve vyšší vrstvě tuku, anebo je jen zlehka postříkat olejem a upéct na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě při 200°C dozlatova. Trvá to asi 15 až 20 minut, je ale potřeba hranolky za dobu pečení jedenkrát otočit. Chcete-li proces urychlit, můžete zeleninu nejdříve krátce povařit, poté nechat vychladnout, osušit a buď usmažit, nebo upéct v troubě.

Z cukety, dýně a lilku

Ano, ze všech těchto druhů lze také dělat hranolky, a vzhledem k tomu, že jak cuketa, tak lilek i dýně hokkaidó mají jen málo kalorií, jejich konzumací ani příliš nezhřešíte. Jak na to? Zeleninu stačí opět jen nakrájet a upéct v troubě na plechu. Anebo můžete cuketu obalit v rozšlehaných vejcích a směsi parmazánu a strouhanky a až pak upéct. Lilku určitě prospěje, když se nejdřív „vypotí“, tedy když jej předem nasolíte a necháte odpočinout alespoň 30 minut. Před smažením nebo pečením jej pak poprašte trochou mouky, nenasákne tolik tuku. A dýně nepotřebuje žádnou zvláštní péči, počítejte jen s delší dobou pečení. A určitě snese jemné dochucení česnekem

Batátové jsou hit!

Hit módních bister, který ovšem pomalu, ale jistě přebírají i klasičtí restauratéři. A proč? Batátové hranolky jsou prostě skvělé. Vzhledově připomínají osmaženou mrkev, ale chutnají úplně jinak. Pro jejich přípravu batáty ani nemusíte loupat, stačí sladké brambory důkladně omýt a nakrájet na hranolky. Ty pak v míse prosolte a pokapejte olejem. Následně je můžete péct na plechu v troubě nebo ugrilovat za pomoci grilovacího tácku.

Nejzdravější

Hranolky také můžete pojídat zcela bez tepelné úpravy, tedy syrové. Nejde to samozřejmě se všemi druhy zeleniny, ale třeba mrkev, petržel, celer, cuketa nebo salátová okurka či řapíkatý celer se na to náramně hodí. Zeleninu omyjete, nakrájejte na hranolky a podávejte s vhodným dipem. Tyhle čerstvé hranolky vám dodají dostatek vitamínů a vlákniny a taky parádně zpestří první letní grilování.