Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové
Zdroj: foto z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Filmové studio Barrandov

Sezóna třešní je tady! Sladké bobule patří k symbolům léta, a i když je stejně ze všeho nejlepší trhat je a rovnou zobat, tradičním způsobem zpracování třešní v české kuchyni je upéct z nich lahodnou bublaninu. Tu vykouzlila i Stella Zázvorková v české komedii Jak utopit doktora Mráčka. Ukážeme vám, jak to také zvládnout snadno a rychle - a ani tu ušatou mouku potřebovat nebudete!

Bublanina jako od babičky

... Anebo jako od paní Mráčkové, postavy z české komedie Jak utopit Dr. Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách. Ve slavné scéně najde paní Mráčková (hraje ji Stella Zázvorková) na ulici ležet pytlík polohrubé mouky s ušima. Přijde jí to zvláštní, ale považuje to za reklamu, a protože je to praktická žena, se svým typickým prohlášením: „To se může hodit!“ mouku vezme domů. Tam z ní upeče bublaninu, kterou ve filmu sice nikdo neochutná, ale vypadá krásně! Chcete rodině nebo návštěvě nabídnout taky takovou? Naučíme vás, jak na to i bez ušaté mouky.

Bublanina je třená buchta, která se nejčastěji dělá s třešněmi nebo s jahodami, ale je možné dát do ní také meruňky, maliny, borůvky nebo rybíz. Určitě by šla i s jablíčky a možná by snesla také banán, ačkoliv to by byl už hodně sladký moučník bez výrazného chuťového kontrastu. Svůj název má podle toho, že těsto během pečení doslova probublá a koláč je pak nádherně nadýchaný a vláčný.

Těsto na bublaninu zvládnete připravit za 15 minut, koláč se pak peče na 180°C asi 30 minut. Je to tedy opravdu rychlá záležitost. A zároveň jednoduchá a zvládnou ji s vámi třeba i děti. Co budete potřebovat?

  • 430 gramů polohrubé mouky
  • 300 gramů třtinového cukru nebo cukru krystal
  • 6 vajec
  • 150 ml oleje
  • 150 ml vlažného mléka
  • pytlík vanilkového cukru
  • pytlík prášku do pečiva
  • trochu citronové kůry
  • ... a samozřejmě ovoce podle vaší volby a chuti

A jaký je postup? Nejprve musíte celá vejce důkladně vyšlehat s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dejte si záležet - čím nadýchanější pěna, tím nadýchanější bublanina. Do pěny pak pomalu přilijte olej, dále mléko a až nakonec po částech přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Stále míchejte metličkou, dokud nevznikne těsto. Tip! Pro extra dávku vláčnosti do těsta místo části mléka kápněte trochu plnotučné smetany. Připravený pekáč nebo plech vymažte máslem, vysypte moukou, posypte jednou vrstvou ovoce, tu zalijte těstem a na vrch dejte další vrstvu ovoce. Nechte upéct a máte hotovo!

Tip! Hrnková bublanina

Pokud buchtu pečete třeba na chalupě u známých nebo někde, kde není váhu a máte jen omezené množství surovin, udělejte ještě snadnější hrnkovou bublaninu - to znamená, že si přísady odměříte pomocí hrníčku. Na tu vám budou stačit dvě vejce, dva hrnky mouky, jeden hrnek mléka, jeden hrnek cukru, půl hrnku oleje a po jednom sáčku vanilkový cukr a prášek do pečiva. Do mouky vyklepněte vejce, přidejte jednotlivé přísady, všechno rozmixujte mixérem a těsto je hotové. Pak jej už stačí jen vylít do vymazaného a moukou vysypaného plechu, přidat vybrané ovoce a péct dozlatova.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více