Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové

7. 6. 2021 13:06

Vaření Anna Vlčková

Zdroj: foto z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Filmové studio Barrandov Zdroj: foto z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Filmové studio Barrandov
Sezóna třešní je tady! Sladké bobule patří k symbolům léta, a i když je stejně ze všeho nejlepší trhat je a rovnou zobat, tradičním způsobem zpracování třešní v české kuchyni je upéct z nich lahodnou bublaninu. Tu vykouzlila i Stella Zázvorková v české komedii Jak utopit doktora Mráčka. Ukážeme vám, jak to také zvládnout snadno a rychle - a ani tu ušatou mouku potřebovat nebudete!

Bublanina jako od babičky

... Anebo jako od paní Mráčkové, postavy z české komedie Jak utopit Dr. Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách. Ve slavné scéně najde paní Mráčková (hraje ji Stella Zázvorková) na ulici ležet pytlík polohrubé mouky s ušima. Přijde jí to zvláštní, ale považuje to za reklamu, a protože je to praktická žena, se svým typickým prohlášením: „To se může hodit!“ mouku vezme domů. Tam z ní upeče bublaninu, kterou ve filmu sice nikdo neochutná, ale vypadá krásně! Chcete rodině nebo návštěvě nabídnout taky takovou? Naučíme vás, jak na to i bez ušaté mouky.

Bublanina je třená buchta, která se nejčastěji dělá s třešněmi nebo s jahodami, ale je možné dát do ní také meruňky, maliny, borůvky nebo rybíz. Určitě by šla i s jablíčky a možná by snesla také banán, ačkoliv to by byl už hodně sladký moučník bez výrazného chuťového kontrastu. Svůj název má podle toho, že těsto během pečení doslova probublá a koláč je pak nádherně nadýchaný a vláčný.

Těsto na bublaninu zvládnete připravit za 15 minut, koláč se pak peče na 180°C asi 30 minut. Je to tedy opravdu rychlá záležitost. A zároveň jednoduchá a zvládnou ji s vámi třeba i děti. Co budete potřebovat?

  • 430 gramů polohrubé mouky
  • 300 gramů třtinového cukru nebo cukru krystal
  • 6 vajec
  • 150 ml oleje
  • 150 ml vlažného mléka
  • pytlík vanilkového cukru
  • pytlík prášku do pečiva
  • trochu citronové kůry
  • ... a samozřejmě ovoce podle vaší volby a chuti

A jaký je postup? Nejprve musíte celá vejce důkladně vyšlehat s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dejte si záležet - čím nadýchanější pěna, tím nadýchanější bublanina. Do pěny pak pomalu přilijte olej, dále mléko a až nakonec po částech přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Stále míchejte metličkou, dokud nevznikne těsto. Tip! Pro extra dávku vláčnosti do těsta místo části mléka kápněte trochu plnotučné smetany. Připravený pekáč nebo plech vymažte máslem, vysypte moukou, posypte jednou vrstvou ovoce, tu zalijte těstem a na vrch dejte další vrstvu ovoce. Nechte upéct a máte hotovo!

Tip! Hrnková bublanina

Pokud buchtu pečete třeba na chalupě u známých nebo někde, kde není váhu a máte jen omezené množství surovin, udělejte ještě snadnější hrnkovou bublaninu - to znamená, že si přísady odměříte pomocí hrníčku. Na tu vám budou stačit dvě vejce, dva hrnky mouky, jeden hrnek mléka, jeden hrnek cukru, půl hrnku oleje a po jednom sáčku vanilkový cukr a prášek do pečiva. Do mouky vyklepněte vejce, přidejte jednotlivé přísady, všechno rozmixujte mixérem a těsto je hotové. Pak jej už stačí jen vylít do vymazaného a moukou vysypaného plechu, přidat vybrané ovoce a péct dozlatova.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani…
Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S…
Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité…
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech…
Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Domácí chuťovky k pivu: Upečte slané tyčinky nebo párky v županu za pár korun

Kdo neskáče, není Čech! 11. června startuje Mistrovství Evropy ve fotbale (Euro). Tenhle sport u…
Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte…
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?

Nadýchaný čokoládový piškot s bohatou višňovou náplní, šlehačkou, višňovým likérem, čokoládou a…
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr

Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde narazíte na mrkvový dort, nenechte si ho ujít.…