Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále

20. 2. 2021 15:06

Vaření Marie Pokorná

Zdroj: foto z filmu Byl jednou jeden král (1954), Československý státní film Zdroj: foto z filmu Byl jednou jeden král (1954), Československý státní film
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v pohádce Byl jednou jeden král to vypadá, že pravdou je pravý opak, připravit nadýchané lívance, kterými potěšíte celou rodinu, není zas tak složité. Perfektní víkendová snídaně nebo sladký oběd už se nesou!

"Přiměřené" lívance jako z pohádky

Co budeme potřebovat:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru krystal
  • 40 gramů droždí
  • 600 mililitrů nejlépe plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • citronovou kůru
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení
  • špetku soli

Na dochucení:

  • 250 mililitrů zakysané smetany
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • domácí zavařeninu nebo kvalitní kupovanou marmeládu
  • ovoce, například jablka nebo broskve
  • skořici
  • med
  • javorový sirup

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít

Postup: Do misky nadrobíme droždí, přidáme trocha mléka a lžičku cukru. Misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když ho máme hotov, prosyjeme si do větší mísy mouku. Navzdory tomu, co dělali král Já I. a jeho rádce Atakdále, přidáme do mouky špetku soli. Dále do ní přijde citronová kůra, zbytek mléka i cukru, vejce (ale žádné skořápky!) a samozřejmě kvásek. Prohněteme, opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu vykynout. Pozor! Použijte opravdu větší nádobu, aby vám těsto neuteklo.

Pokud máte doma pánev přímo na výrobu lívanců, máte vyhráno. Stačí v ní rozpálit olej nebo přepuštěné máslo a do jednolivých forem lít těsto naběračkou. Na normální pánvi to chce trochu zručnosti a opatrnosti. Jak dlouho smažit lívance? Počkejte, až se na vrchní straně začnou tvořit bublinky. Když popraskají a vrchní strana se zatáhne, je to ten pravý čas lívanec obrátit. Tip: Pokud si chcete zajistit, že se vám lívance nebudou připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky másla či oleje přímo do těsta.

Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý

Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý

Lívance servírujeme teplé a dochucené podle toho, co má každý rád. Někomu chutnají s marmeládou a zakysanou smetanou smíchanou s cukrem, jiný si je raději posype skořicí a přelije medem, případně si k nim přikrájí čerstvé ovoce. Fantazii se meze nekladou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář