Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále

Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v pohádce Byl jednou jeden král to vypadá, že pravdou je pravý opak, připravit nadýchané lívance, kterými potěšíte celou rodinu, není zas tak složité. Perfektní víkendová snídaně nebo sladký oběd už se nesou!
"Přiměřené" lívance jako z pohádky
Co budeme potřebovat:
- 400 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krystal
- 40 gramů droždí
- 600 mililitrů nejlépe plnotučného mléka
- 1 vejce
- citronovou kůru
- přepuštěné máslo nebo olej na smažení
- špetku soli
Na dochucení:
- 250 mililitrů zakysané smetany
- 1 lžíci moučkového cukru
- domácí zavařeninu nebo kvalitní kupovanou marmeládu
- ovoce, například jablka nebo broskve
- skořici
- med
- javorový sirup
Článek z magazínu
Postup: Do misky nadrobíme droždí, přidáme trocha mléka a lžičku cukru. Misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když ho máme hotov, prosyjeme si do větší mísy mouku. Navzdory tomu, co dělali král Já I. a jeho rádce Atakdále, přidáme do mouky špetku soli. Dále do ní přijde citronová kůra, zbytek mléka i cukru, vejce (ale žádné skořápky!) a samozřejmě kvásek. Prohněteme, opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu vykynout. Pozor! Použijte opravdu větší nádobu, aby vám těsto neuteklo.
Pokud máte doma pánev přímo na výrobu lívanců, máte vyhráno. Stačí v ní rozpálit olej nebo přepuštěné máslo a do jednolivých forem lít těsto naběračkou. Na normální pánvi to chce trochu zručnosti a opatrnosti. Jak dlouho smažit lívance? Počkejte, až se na vrchní straně začnou tvořit bublinky. Když popraskají a vrchní strana se zatáhne, je to ten pravý čas lívanec obrátit. Tip: Pokud si chcete zajistit, že se vám lívance nebudou připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky másla či oleje přímo do těsta.
Článek z magazínu
Lívance servírujeme teplé a dochucené podle toho, co má každý rád. Někomu chutnají s marmeládou a zakysanou smetanou smíchanou s cukrem, jiný si je raději posype skořicí a přelije medem, případně si k nim přikrájí čerstvé ovoce. Fantazii se meze nekladou.
Témata: recepty z českých filmů, lívance, sladké pečení, sladká jídla, snadné recepty, kynuté těsto, jídlo pro děti
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Ostružiny jako lék i kosmetický přípravek. Jak je nejlépe zpracovat a skladovat?
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém dřevě v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?
Štramberské uši jsou oblíbenou regionální… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky
Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin… Číst více
Byliny v kuchyni: Ostružiny posílí imunitu i paměť, odvar z listů skvěle vyčistí pleť!
V obchodech patří mezi nejdražší, na zahrádkách… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Srbsko na talíři: Srbské ćevapi chutnají úplně jinak než české čevapčiči. Tohle je tajemství jejich šťavnatosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Maková roláda s povidly a mascarpone krémem
Přidáno před 2 hodinami

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 14 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 16 hodinami

Koka + řez
Přidáno 28. 5. 2022 09:58

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno 28. 5. 2022 07:27

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.