Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v pohádce Byl jednou jeden král to vypadá, že pravdou je pravý opak, připravit nadýchané lívance, kterými potěšíte celou rodinu, není zas tak složité. Perfektní víkendová snídaně nebo sladký oběd už se nesou!
"Přiměřené" lívance jako z pohádky
Co budeme potřebovat:
- 400 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krystal
- 40 gramů droždí
- 600 mililitrů nejlépe plnotučného mléka
- 1 vejce
- citronovou kůru
- přepuštěné máslo nebo olej na smažení
- špetku soli
Na dochucení:
- 250 mililitrů zakysané smetany
- 1 lžíci moučkového cukru
- domácí zavařeninu nebo kvalitní kupovanou marmeládu
- ovoce, například jablka nebo broskve
- skořici
- med
- javorový sirup
Článek z magazínu
Postup: Do misky nadrobíme droždí, přidáme trocha mléka a lžičku cukru. Misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když ho máme hotov, prosyjeme si do větší mísy mouku. Navzdory tomu, co dělali král Já I. a jeho rádce Atakdále, přidáme do mouky špetku soli. Dále do ní přijde citronová kůra, zbytek mléka i cukru, vejce (ale žádné skořápky!) a samozřejmě kvásek. Prohněteme, opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu vykynout. Pozor! Použijte opravdu větší nádobu, aby vám těsto neuteklo.
Pokud máte doma pánev přímo na výrobu lívanců, máte vyhráno. Stačí v ní rozpálit olej nebo přepuštěné máslo a do jednolivých forem lít těsto naběračkou. Na normální pánvi to chce trochu zručnosti a opatrnosti. Jak dlouho smažit lívance? Počkejte, až se na vrchní straně začnou tvořit bublinky. Když popraskají a vrchní strana se zatáhne, je to ten pravý čas lívanec obrátit. Tip: Pokud si chcete zajistit, že se vám lívance nebudou připalovat, přidejte 1 nebo 2 lžičky másla či oleje přímo do těsta.
Článek z magazínu
Lívance servírujeme teplé a dochucené podle toho, co má každý rád. Někomu chutnají s marmeládou a zakysanou smetanou smíchanou s cukrem, jiný si je raději posype skořicí a přelije medem, případně si k nim přikrájí čerstvé ovoce. Fantazii se meze nekladou.
Témata: recepty z českých filmů, lívance, sladké pečení, sladká jídla, snadné recepty, kynuté těsto, jídlo pro děti
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Ostružiny jako lék i kosmetický přípravek. Jak je nejlépe zpracovat a skladovat?
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém dřevě v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?
Štramberské uši jsou oblíbenou regionální… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky
Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin… Číst více
Byliny v kuchyni: Ostružiny posílí imunitu i paměť, odvar z listů skvěle vyčistí pleť!
V obchodech patří mezi nejdražší, na zahrádkách… Číst více
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Mezi bobuloviny patří nejen rybíz a maliny.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 2 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 14 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 16 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 16 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.