Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zdroj: Unplash, Pille R. Priske

Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo rádi ochutnáváte pokrmy cizích zemí? V obou případech stojí za to naučit se dělat falafel. Fritované vegetariánské kuličky jsou tak dobré, že ani nepoznáte, že v nich maso není.

Původ falafelu

Falafel jsou malé smažené kuličky velikosti asi pingpongového míčku, které se dělají z okořeněné cizrny, případně z fazolí fava, a společně s pastou tahini se nejčastěji servírují se zeleninou v placce pita. Tohle jídlo je nesmírně oblíbené v mnoha arabských zemích a v Izraeli, kde se považuje za něco jako národní pokrm. Přesný původ jídla není znám, ale má se za to, že pokrm vznikl nejspíše v Egyptě, asi pod vlivem podobných indických jídel. Jak ovšem uvádí historický časopis History Today, stejně tak si autorství receptu nárokují Izrael či Palestina, proto se pravdy asi už nedopátráme. Jisté však je, že ať tohle jídlo vymyslel kdokoliv, postupně se falafel stal populárním na celém světě a to dokonce až tak, že řetězec rychlého občerstvení McDonald's podával po určitou dobu jídlo s názvem „McFalafel“ ve svém snídaňovém menu po celém Egyptě. Zpočátku byly jeho hlavní složkou fazole fava, jež se ve velkém množství pěstovaly v egyptské Alexandrii, a které se za vlády dynastie Muhammada Alího staly základem egyptské stravy. Zřejmě právě z fazolí fava (fūl) pochází název falafel, jenž dnes podle The Oxford Companion to Food znamená „malý kousek jídla“.

Z čeho se dělá

Základem pro výrobu falafelu jsou buď pomletá cizrna, nebo fazole fava, nebo mix obojího. K tomu se přidávají cibule, česnek, petrželka, římský kmín, sůl, pepř, koriandr, kardamom a případně i hladká mouka a sezamová semínka. Z této hmoty se tvarují kuličky, které se smaží v rozehřátém oleji a následně se podávají buď na talíři, nebo v pita chlebu s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou tahini a čerstvou zeleninou. V Egyptě, tedy nejpravděpodobnějším místě původu, se falafel připravuje připravuje z fazolí fava, a naopak v Levantě, tedy v celé oblasti Východního Středomoří od Izraele přes Palestinu, Libanon, Jordánsko až po Sýrii, je základem tohoto pokrmu cizrna.

Každopádně to, co dělá malé kuličky tak oblíbenými, je ale hlavně směs koření a způsob úpravy. Jakkoli se zdá být smažení něčím triviálním, falefel se musí umět usmažit. Připravuje se totiž tradičně z nevařené, pouze namočené cizrny, a proto je potřeba, aby se kulička prosmažila celá, ale zároveň se nesmí na povrchu spálit. Olej by tedy měl být při smažení zahřátý na 180°C a kuličky velikosti vlašáku se v něm pak postupně smaží asi 4 minuty. Olejem se nesmí šetřit, naopak, měl by v rendlíku dosahovat výšky 7 cm, aby v něm kuličky mohly dobře plavat a smažily se ze všech stran. Hotový osmažený falafel odložte do cedníku vyloženého papírovými utěrkami a po okapání ihned podávejte. Chcete-li si práci usnadnit, udělejte falafel klidně z cizrny konzervované, jen do směsi přidejte typické arabské koření, ať jídlo chutná, jak má.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více