Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejstarší ovoce světa a nejlepší lék na kocovinu. Čím se liší žluté banány od červených?
Zdroj: Unsplash, Anastasia Eremina

Krásně žlutý banán umí už na první pohled zvednout náladu. Když ho sníte, budete se cítit ještě mnohem lépe, a to zejména díky živinám, které pozitivně ovlivňují lidskou psychiku i nervovou soustavu. Věděli jste ale, že existují také červené banány?

Cesta banánu

Jak uvádí oficiální stránky Australian Banana Growers' Council, první banány pocházejí až doby před 10 000 lety a někteří vědci se domnívají, že to mohlo být první ovoce na světě. Vyskytovaly se v Indonésii, Malajsii, Nové Guineji a na Filipínách. Odtamtud je obchodníci odvezli do Indie, Afriky a Polynésie. Když Alexandr Veliký v roce 327 př. n. l. dobýval Indii, objevil v jejích údolích úrodu banánů. Jelikož mu toto neobvyklé ovoce velmi zachutnalo, představil jej zbytku světa. V Evropě se banány objevují přibližně od 16. století. Zajímavým faktem je, že ty, na kterých si pochutnáváme dnes, jsou mnohem lepší než původní divoké ovoce, které obsahovalo mnoho velkých tvrdých semen a málo chutné měkké dužiny.

Proč jíst banány?

Protože patří mezi nejzdravější ovoce na světě, a to z mnoha důvodů. Tím základním je fakt, že obsahují tryptofan, který tělo přeměňuje na serotonin. Jeho nedostatek způsobuje podrážděnost, poruchy spánku i ztrátu energie. Dalším významným prvkem je vitamín B6, který významně posiluje nervovou soustavu. S tou pomáhá i minerál draslík, který současně posiluje srdce a svaly. Banány rovněž obsahují pektin, který napomáhá dobrému trávení a zbavuje tělo toxických látek. Vlákninu oceníte zejména při zpomaleném trávení a snaze zhubnout. Ze všech těchto důvodů jsou banány skvělé (nejen) jako lék na kocovinu.

Žluté, červené a plantain

Žluté banány se řadí k těm nejznámějším a nejdostupnějším, konkrétně se odrůda jmenuje Cavendish. Červené banány, které pocházejí ze Střední Ameriky, jsou o něco menší, zato jejich dužnina je mnohem lahodnější a sladší. U nás bohužel nejsou téměř k dostání. Rychle se totiž kazí a dlouhou cestu by s největší pravděpodobností nepřežily. Existuje varianta banánů, která se hodí k tepelnému zpracování. Jmenuje se plantain a vlastně se od předchozích dvou liší pouze svým zvláštním vzhledem. Tyhle banány jsou totiž nejdřív zelené a nejedlé. Pak zežloutnou, ale to pořád není ideální. Postupem času se na nich začnou objevovat černé fleky, což je známka, že je už můžete kuchyňsky zpracovat. A teprve, když zčernají úplně, je možné je jíst i syrové.

Banány v kuchyni

Kouzlit s nimi můžete na mnoho způsobů. Vynikající je banánový koktejl, hodí se do smoothie, nebo si ráno do misky ovesné kaše nakrájejte alespoň půlku banánu. Až vám dojde marmeláda do palačinek, rozmačkejte banán, natřete placky, zabalte a můžete podávat. Banány se také dají grilovat, smažit a možná pro někoho překvapivě se hodí i jako příloha k vepřovému nebo drůbežímu masu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více