Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Svítek se dával do polévky, do koprovky a pekl se i nasladko
Zdroj: Šárka Adámková

Jako svítek si pamětníci vybaví možná každý něco jiného. A překvapivě, všechno je správně. Pojďte si s námi dnes zavzpomínat na časy minulé a zpestřit tak svůj jídelníček dobrotami (jako) od babiček!

Svítek, nebo svitek?

Podle portálu Lidovýslovník.cz znamená slovo svitek list stočený do ruličky a slovo svítek pak staročeské vaječné jídlo. A možná právě proto se slovem svítek ve starších kuchařských knihách od Marie-Janků Sandtnerové až po socialistické příručky objevují pod tímto názvem relativně různá jídla. Všechna mají sice jednu stejnou složku, tou jsou vajíčka, ale někdy se svítek peče na pánvi, jindy v troubě, někdy se dává jako vložka do polévky, jindy do koprovky, a někdy se polévá sirupem a využívá se jako sladká buchta. Aby toho nebylo málo, i velikonoční nádivce se někde říkávalo svítek. Proto na otázku „Jak udělat svítek?“ nelze jednoduše odpovědět. Každý si totiž pod tím představuje něco trošku jiného. Tak vám dnes ukážeme všechny možné recepty a vy si můžete vybrat podle situace, kam a kdy svítek použít.

Do polévky

Vaječný svítek býval klasickou vložkou do polévky a recept na něj ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uváděla i slavná česká kuchařka Marie-Janků Sandtnerová. Její návod zní takto: „Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka přidáme dva žloutky, sůl a 40 g krupičné mouky. Pánev vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na ni rozetřeme. Upečeme dorůžova. Z upečeného svítku krájíme kosočtverečky a podáváme je k hotové polévce.“

Recept na svítek v trošku jiné verzi najdeme i v Kuchařské knize vydané spolkem Domácnosť roku 1900. Postup je následující: „Utluč ze 4 bílků tuhý sníh, lehce do něho zamíchej 4 žloutky, trochu soli a 7 deka mouky. Pekáč vymaž máslem, vysyp houskou a dej do něho těsta asi na ½ cm tlusté. Když jest svítek upečený, nakrájí se na nudličky nebo na malinké čtverečky.“ Svítek lze udělat i jednoduše pouze ze směsi vajec, polohrubé mouky, mléka a kypřicího prášku. Těsto husté asi jako na lívance se smaží ve vyšší vrstvě oleje na nadýchané placky. Ty se pak mohou krájet na kostičky a dávat do polévky.

Nasladko

Recept na svítek nasladko jsme získali od Lenky Krchové z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Ta uvádí předpis na těsto na jeden plech. Potřebovat budete 2 vajíčka, 2 hrnky mléka a polohrubou mouku v takovém množství, aby vzniklo řidší těsto, tedy zhruba hrnek a půl mouky. Vše smíchejte a vlijte na plech politý trochou oleje a rozehřátý v troubě. Těsto prudce upečte, až se nadělají bubliny. Po upečení svítek nakrájejte, pocukrujte, případně potřete zavařeninou. Přesný předpis na sladký maminčin svítek najdete i na našem webu.

Do koprovky nebo k dušenému masu

Jedněmi milovaná, jinými opovrhovaná. Koprová omáčka má své zastánce i odpůrce, jelikož kopr jako silně aromatická bylina každému zkrátka nevoní. Patříte-li ale mezi jeho fandy, jistě si koprovku rádi doladíte hezky staročesky, a to právě svítkem! Použijte jej jako klasickou přílohu místo brambor nebo knedlíků. Můžete jej udělat podle starého receptu původem z Vysočiny, anebo stačí jednoduše smíchat 1 vejce, 2 lžíce krupice a sůl a usmažit v pánvi. Následně je nutné svítek zalít vroucí vodou, aby pěkně nabobtnal. Pokud nepatříte mezi milovníky koprovky, udělejte si trochu jiný svítek jako přílohu k masu. Stejně tak můžete jako skvělou přílohu využít i nádivku, které se též říká někde svítek. Zkuste třeba nádivku podle Magdaleny Dobromily Rettigové!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více