Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací za minulého režimu podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se ovšem na tuhle dobrotu trochu pozapomnělo. A to je škoda. Pojďte si s námi připomenout, jak se tenhle moučník správně dělá.

Piškotová neboli Štěpánská

Někdy se jí říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při výrobě několik zásad. 

Šlehání žloutků a bílků

Suroviny na omeletu jsou jednoduché: patří sem jenom vejce, mouka, cukr, máslo a na dokončení ovoce a nějaká dobrá zavařenina. Při přípravě omelety bychom měli, jako u všech moučníků, začít tím, že si předehřejeme troubu a z vajec oddělíme žloutky a bílky. Pak přichází to zásadní. Nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.

Jak na těsto

Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak se tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“. Jakmile je vše smíchané, může se péct. I to má ovšem své zásady.

Pečení omelety

V pánvi, kterou pak lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Pokud z těsta tyčka vyjde suchá, je hotovo.

Pocukrovat, servírovat! 

Omeleta se, stejně jako suflé, podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit ovocem a podávat. Chcete-li si pochutnat víc, můžete omeletu pokapat sirupem (javorovým, čokoládovým) nebo přelít sladkou vanilkovou omáčkou.

Základní recept

Na retro omeletu budete potřebovat 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Štěpánská omeleta, jak se jí také někdy říká, vás nadchne jednoduchostí přípravy i výsledným efektem. Je to zkrátka moučník, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více