

Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem
Suroviny
- 500 g hovězích líček
- 50 g slaniny
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce sádla
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- vývar
- sůl
- pepř
- 1 lžíce dobromysli (lístky)
- Svítek:
- 3 vejce
- 50 g másla + tenký plátek
- hrst pokrájených lesních hub
- 4 lžíce polohrubé mouky
- muškátový květ
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
Do kastrolu dáme zesklovatět slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme sádlo, pokrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Vložíme líčka a zprudka je orestujeme.
Maso osolíme, opepříme a zastříkneme vínem, které necháme zčásti vyvařit.
Přilijeme vývar, přidáme lístky dobromysli a zvolna dusíme doměkka.
Je-li třeba, přidáme během dušení další vývar (nebo vodu). Máslo prohněteme s moukou, uděláme kuličky, vložíme je do omáčky a necháme provařit (minimálně dvacet minut).
Svitek : Na pánvi rozehřejeme plátek másla, přidáme pokrájené houby, osolíme, podusíme doměkka a necháme vychladnout.
V míse utřeme 50 g povoleného másla s třemi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh.
Ke žloutkům přidáváme střídavě lžíci sněhu a mouky. Mouky dáme tolik, aby nám vzniklo těsto, které jde rozetřít na plech (vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný).
Těsto ochutíme solí, muškátovým květem, vmícháme podušené houby a jemně pokrájenou pažitku.
Rozetřeme ho na menší plech, nebo do koláčové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Svítek je ze staré kuchařky, viz. foto, jen jsem recept pozměnila přidáním hub a pažitky. Z uvedeného množství moc těsta neuděláme, recept je původně uveden jako vložka do polévek, proto při použití jako přílohy je třeba použít víc surovin.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí líčka na dobromysli s houbovým svítkem
-
Svitek jako priloha je zajimavy napad, to by me nenapadlo..skvela inovace..
.
-
Maris,krása.
-
krásně upravená líčka, mám je v mrazáku, těším se, že je brzo udělám
-
děvčata souhlasím, to nemá chybu
vlastně má, můj talíř je stále prázdný
-
+19
-
Není co dodat vše už bylo řečeno
-
Nemá chybu
-
Kravský xichtík v té nejrozkošnější poloze, s tím nejpůvabnějším makeupem, krása krásoucí, žravoucí
-
Svítek jako příloha mě nikdy nenapadl
-
maris:Maruško, moc pěkný recept a u nás by chutnal
dávám ti 13.bod
-
no to je nááádhera
-
Také si vybavuji babiččin svítek a kdyby jenom ten, ještě placky pečené na plotně, sypané mákem s cukrem a jiné dobroty, které uměly jen naše babičky
. Raději posílám 11.bodík, ať se tu nerozněžním
-
Jsem moc ráda, že vás recept zaujal
děkuju
Andreo - v poznámce mám, že je to ze staré kuchařky a taky jako vložka do polévky. Je tam víc druhů, např. svítek ze žemlí, kapustové svítky atd. Dřív se hodně dělaly. Asi opravdu hlavně do polévky, ale babička dělala svítek s nakyslou smetanovou omáčkou a bylo to strašně dobrý
-
Maruško to je teda nádhera
Při pohledu na parádní fotky jsem vážně jen polkla a v tichosti závidím
-
Maruška, tak toto by som si dala, hlavne svítek by mi chutil