Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy sbírat blahodárnou mátu? Ze svěží byliny vyrobíte super limonádu i pikantní  čatní
Zdroj: Unplash, Mae Mu

Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější léčivé bylinky. Ale zároveň je to také skvělá kuchyňská přísada. Mátu využijete k ozdobení moučníků, do čaje nebo pro přípravu jídel či nápojů. Spojíte tak příjemné s užitečným. Máta je totiž nejen léčivá, ale taky krásně voňavá a chutná. Představíme vám dnes tři recepty, ve kterých tahle léčivka hraje prim!

Máta peprná

Tahle mrazuvzdorná vytrvalá bylina je vlastně hybridem mezi mátou klasnatou a vodní. Pravděpodobně pochází ze západní Evropy, konkrétně z Anglie, ale dnes už se pěstuje v mírných pásech celého světa. Je známá pod lidovými názvy pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc, peprmint a podobně. Podle knihy Renaty Herber Babiččiny bylinky kvete máta od června do září a listy nebo rozkvétající nať se sbírají nejlépe v dopoledních hodinách za suchého počasí. Sušení lístků by mělo probíhat rychle, jinak zhnědnou. „Mátu sbíráme ideálně před plným rozkvětem,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová a dodává, že na čaj, odvar a tinkturu je možné použít i sušenou mátu, pro výrobu oleje se pro změnu hodí mít lístky drobně zavadlé, aby se z nich vypařilo určité procento vody. „Pro přípravu mátového nápoje je skvělé mít čerstvě utrženou mátu. V teplých letních dnech je totiž tahle bylinka skvělým pomocníkem pro osvěžení. Natrhejte pár lístečků, dejte je do vody a přidejte jeden citron. Nechte vyluhovat asi půl hodiny. Nápoj vás nejen osvěží, ale také působí na podporu trávení,“ říká Linda Mahelová. A to není všechno, co máta dokáže.

Léčivé silice

Máta peprná obsahuje mentolovou silici, která kromě hlavních složek, mentolu a menthonu dále obsahuje menthofuramen, piperot, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších asi 40 látek. Tento zajímavý koktejl má chladivé, antiseptické a zklidňující účinky. Máta skvěle působí na trávení, mírní křeče trávicího ústrojí, povzbuzuje chuť k jídlu a účinně potlačuje kašel. Kromě toho likviduje i některé druhy bakterií a virů a pomáhá mírnit bolesti hlavy. Je vhodná i při nespavosti a ve chvílích napětí.  

Co s ní v kuchyni

Máta se uplatní v mnoha jídlech či nápojích. Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů, máta je hlavní ingrediencí oblíbeného míchaného nápoje Mojito a také známé čokolády After Eight nebo slavné britské mátové omáčky. Podobnou omáčku si můžete vyrobit i sami doma. Stačí rozmixovat čerstvé mátové listy, citronovou šťávu, cukr a trochu soli, případně můžete přidat i trochu chilli. Anebo si podle našeho receptu udělejte jablečné čatní, do kterého přidáte právě mátu. Spojení jablek a máty funguje skvěle!

Máte-li doma děti, nebo chystáte zahradní party, případně si chcete jen tak pro sebe vylepšit den, připravte mátovo-levandulovou limonádu. Zklidňující účinky obou bylin se spojí a rázem vám bude svět připadat jako růžová zahrada! A jestli máte zahrádku a na ní máty hodně, určitě se vyplatí udělat na zimu už teď mátový sirup. Při podzimních plískanicích jako když najdete!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více