

Valašský frgál, ale z podkrušnohoří
Suroviny 24 kousků (3 koláče)
- Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 35 g droždí
- 500 g prosáté polohrubé mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- Náplně:
- mák
- tvaroh
- marmeláda
- Drobenka:
- 60 g krupicového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- Na dohotovení:
- 60 g másla na potření frgálů (rozpuštěného)
Postup přípravy receptu
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
Mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, zbylé mléko a kvásek zlehka propracujeme. Pak přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky. Rozválíme je na kruhy silné asi 3 mm, přendáme na vymaštěný plech (pečicí papír), naplníme libovolnými náplněmi a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C asi 20 minut.
Po upečení potřeme okraje i střed koláče rozpuštěným máslem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z časopisu, už nevím jeho název, ale to je snad jedno, hlavně, že je dobrý a nám moc chutnal. Hned po upečení byl křehoučký. Prostě jsem nevydržela a ještě skoro teplý nakrojila. Do druhého dne možná i zvlhne a bude měkký. Pokud zbyde.
Já jsem na udělání těsta použila domácí pekárnu. Postup je ten, že nejdříve dáte tekuté suroviny a nakonec zbytek a nastavíte program těsto. Jo a ještě jsem zapomněla, přidala jsem do té marmelády kapku rumu pro chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Valašský frgál, ale z podkrušnohoří
-
opravdu výborný koláč - už jsem dělala podle tohoto receptu několikrát a vždy se povedl
-
katyvypl:Jsem ráda,že se ti vedou a babi měla jistě radost,jak píšeš
moc mě to těší a babi přeju k narozeninám vše nejlepší,hlavně zdraví
-
Opět jsem se ráda vrátila k tomuto receptu. Babička slavila 75. narozeniny a přála si tyto frgály místo dortu.
Přidávám fotky - na koláč jsem jí povidly napsala i přání.
-
-
katyvypl:Díky za to,žes vyzkoušela....mám opravdu radost
máš je moc hezké,ale hlavně,že chutnaly
-
Děkuji za recept, dělala jsem frgále poprvé v životě a díky tomuto receptu se mi moc povedly.
Přidávám fotečky.
-
Frgál mňám, je k nakousnutí
-
ruzena:Růžičko, moc pěkné frgály, já dělám ty plněné, mám tu recept. Frgály jsou vždycky moc dobré a každý je má rád. Máš 11.boda
-
Frgály máme moc rádi a ty tvoje, Růži, vypadají nádherně
-
pekny kolacek rous upikla, pekny. kolacek jak kolo od vozu, mnam mnam. jen bych to nazvala Krušňále
. šak je z podkrusnohori
-
Růženínku, moc se ti povedl
-
Anna Kocikova:Aničko na tom nic není
pokud máš pekárnu,tak to tam frkni a jen těsto musíš vyválet a namazat náplní
na tom nemůžeš nic zkazit
neboj se toho a udělej
uvidíš,že vám bude chutnat
a jinak díky,že se vám recept líbí
-
Anna Kocikova: co na tom neumíš?
Já bych to podle receptu klíďo zvládla
. Růžo, už na FB mi tekly sliny
-
Frgále neumím
a ten Tvůj vypadá Růžičko báječně
+5
-
Frgálek vypadá moc dobře. Jednou jsem dělala, ale do frgálu to mělo hodně daleko
Že bych mu dala ještě šanci?