Valašský frgál, ale z podkrušnohoří

ruzena Kuchařka:

24 kousků (3 koláče) Moučníky , Kynuté 18 názorů

516
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Suroviny

Těsto:
250 ml vlažného mléka
35 g droždí
500 g prosáté polohrubé mouky
125 g rozpuštěného másla
3 žloutky
100 g moučkového cukru
špetka soli
Náplně:
mák
tvaroh
marmeláda
Drobenka:
60 g krupicového cukru
60 g polohrubé mouky
60 g másla
Na dohotovení:
60 g másla na potření frgálů (rozpuštěného)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

  2. Mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, zbylé mléko a kvásek zlehka propracujeme. Pak přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky. Rozválíme je na kruhy silné asi 3 mm, přendáme na vymaštěný plech (pečicí papír), naplníme libovolnými náplněmi a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme při 180°C asi 20 minut.

  5. Po upečení potřeme okraje i střed koláče rozpuštěným máslem.

Poznámka

Recept mám z časopisu, už nevím jeho název, ale to je snad jedno, hlavně, že je dobrý a nám moc chutnal. Hned po upečení byl křehoučký. Prostě jsem nevydržela a ještě skoro teplý nakrojila. Do druhého dne možná i zvlhne a bude měkký. Pokud zbyde.

Já jsem na udělání těsta použila domácí pekárnu. Postup je ten, že nejdříve dáte tekuté suroviny a nakonec zbytek a nastavíte program těsto. Jo a ještě jsem zapomněla, přidala jsem do té marmelády kapku rumu pro chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašský frgál, ale z podkrušnohoří

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    katyvypl:Jsem ráda,že se ti vedou a babi měla jistě radost,jak píšeš:-)):-Kmoc mě to těší a babi přeju k narozeninám vše nejlepší,hlavně zdraví:-K:-K:-D:yes:

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Opět jsem se ráda vrátila k tomuto receptu. Babička slavila 75. narozeniny a přála si tyto frgály místo dortu. ;-) Přidávám fotky - na koláč jsem jí povidly napsala i přání. :-))

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    katyvypl:Díky za to,žes vyzkoušela....mám opravdu radost:-K:-)):yes:máš je moc hezké,ale hlavně,že chutnaly:yes::yes::yes::yes::-))

    Odpovědět

  • katyvypl katyvypl

    Děkuji za recept, dělala jsem frgále poprvé v životě a díky tomuto receptu se mi moc povedly. ;-) Přidávám fotečky. :yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Frgál mňám, je k nakousnutí:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    ruzena:Růžičko, moc pěkné frgály, já dělám ty plněné, mám tu recept. Frgály jsou vždycky moc dobré a každý je má rád. Máš 11.boda:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Frgály máme moc rádi a ty tvoje, Růži, vypadají nádherně :-8:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    pekny kolacek rous upikla, pekny. kolacek jak kolo od vozu, mnam mnam. jen bych to nazvala Krušňále:-)). šak je z podkrusnohori;-):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Růženínku, moc se ti povedl:-p;-):yes::-)

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(autorka receptu)

    Anna Kocikova:Aničko na tom nic není:-))pokud máš pekárnu,tak to tam frkni a jen těsto musíš vyválet a namazat náplní:-D:-))na tom nemůžeš nic zkazit:-Dneboj se toho a udělej:-))uvidíš,že vám bude chutnat:-D:-D:-Da jinak díky,že se vám recept líbí:-D:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Anna Kocikova: co na tom neumíš?:-O Já bych to podle receptu klíďo zvládla;-). Růžo, už na FB mi tekly sliny;-):yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Frgále neumím:-(a ten Tvůj vypadá Růžičko báječně:-K+5:-p:yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Frgálek vypadá moc dobře. Jednou jsem dělala, ale do frgálu to mělo hodně daleko:-8 Že bych mu dala ještě šanci?:-)):yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    aj ja urcite vyskusam...

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo