Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Mořské plody si jako středoevropané dopřáváme nejčastěji na dovolené u moře, nebo si je můžeme zmrazené pořídit domů. Jednoduše si pak připravíme pochoutku z chapadel chobotnice s lahodným humusem a petrželkovou gremolatou.

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 839 kJ /
1 156 kcal
Bílkoviny93,49 g
Tuky37,60 g
Vláknina30,23 g
Cholesterol 782 mg
Sodík 455 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy96,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do studené suché pánve se silným dnem dáme osušená chapadla chobotnice, zakryjeme poklicí a nastavíme teplotu na stupeň 4. Chobotnice je z 80 % tvořena z vody, tak jí pustí sama dostatek, aby se uvařila ve vlastní šťávě, ale také výsledná váha bude nakonec 150-170 g. Krok 2: Jakmile pustí šťávu, přidáme česnek, bobkový list, víno a dusíme stále zakryté asi 25-30 minut (počítá se zhruba 30 minut na 450-500 g). Poté odstavíme a necháme stále pod poklicí vychladnout. Krok 3: Zatím uděláme v malé misce gremolatu. Do misky dáme nasekanou omytou nať petržele, přidáme jemně nasekaný oloupaný česnek a ostrouhanou kůru z dobře omytého bio citronu. Vše promícháme a dáme gremolatu stranou. Krok 4: Dále uděláme přílohu. V malém mixéru rozmixujeme tahini s citronovou šťávou, přidáme olivový olej, olej od rajčat, nakrájená rajčata, česnek, římský kmín a špetku soli. Z konzervované cizrny na sítu s vodou promnutím rukou lehce odstraníme slupky. Krok 5: Poté cizrnu přidáme do mixéru a mixujeme. Dle potřeby přidáváme vodu, až dosáhneme požadovanou konzistenci a podle chuti přidáme papriku a dosolíme. Krok 6: Vychladlá chapadla nakrájíme na kousky 5-7 cm, potřeme je prolisovaným česnekem
a poprášíme mírně osolenou směsí mouky a škrobu. V menší rozehřáté pánvi na oleji kousky chapadel rychle osmažíme. Podáváme na humusu posypané petrželovou gremolatou.

TIP: Desatero o mořských plodech

Zveřejněno 24. 9. 2024 08:25

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mám od kamarádky, vystřižen ze starého časopisu, na její přání jsem vyzkoušela.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8295g

Podobné recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažená chapadla chobotnice s humusem a s gremolatou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8295g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chobotnice, bobkový list, česnek, mouka hladká, škrob kukuřičný, olej, víno bílé, nať petrželová, citron, česnek, cizrna, šťáva citronová, pasta sezamová, česnek, olej olivový, rajče sušené v oleji, rajče, římský kmín mletý, sůl, paprika sušená sladká, voda

Přidat fotografie receptu