Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Zdroj: unplash, Dan Gold

Mátu jako bylinku jsme u nás zvyklí používat spíše pro přípravu nápojů nebo k dozdobení moučníků. Jsou ale země, kde se z peprmintových lístků vyrábí chuťově výrazné omáčky či želé. Pojďte si s námi připomenout, kde jsou tyhle dobroty oblíbené a k čemu se hodí.

Zvláštní britské chutě

Kdy přesně se začala máta mixovat a míchat s jinými ingrediencemi, aby vznikla omáčka, se neví. Ale nejpozději to bylo podle portálu Foodsofengland.co.uk v roce 1747, kdy zmínku o mátové omáčce uvedla ve své kuchařské knize The Art of Cookery, Made Plain and Easy její autorka Hannah Glasseová. Mátová omáčka se v britské a irské kuchyni dělá z jemně nasekaných listů máty, octa a malého množství cukru. Někdy se přidávají také šťáva z limetky, sůl a pepř. Omáčka má velmi zvláštní a výraznou chuť, proto podobně jako třeba také britská Marmite, pomazánka z kvasnicového extraktu, nemusí ani mátová omáčka všem vyhovovat. Ovšem samotná se stejně většinou nejí. Její kouzlo tkví v kombinaci s dalšími pokrmy.

Správná dvojka

Mátová omáčka se nejčastěji podává k pečenému jehněčímu, skopovému nebo jinému chuťově výraznému masu, někdy také k hrachové kaši nebo grilovaným pokrmům. Obvykle se kupuje hotová v britských obchodech s potravinami. O něco příjemnější alternativou je sladší mátové želé, jehož využití je také větší. Želé se dává jako doplněk k masu, k dezertům, ale někdy i na osmažený či klasický toast. Oba mátové výrobky se pak používají též jako dochucovadlo při vaření. To všechno se týká britských zvyklostí. Ale máta a různé omáčky z ní jsou oblíbené také v Indii, kde se kombinují s menšími jídly, typicky svačinkovými, anebo také se snídaní. V Indii ale mátu doplňují dalšími výraznými bylinkami, jako je například koriandr nebo zelené chilli.

Měkčí česká verze

Pokud je na vás kombinace máty, octa a cukru najednou moc, zkuste nejdřív udělat mátovou omáčku v jemnější verzi z jablek. Anebo jděte rovnou do varianty britské, ale ocet nahraďte limetkou. Postupujte tak, že hrst nadrobno nasekané máty smícháte s limetkovou šťávou a hnědým cukrem. Chuť bude podobně peprmintově svěží, intenzivní a nakyslá, ale ne tak ostrá, jako když se použije ocet.

Recepty k tomuto článku