Co víme o cibuli
13. 10. 2008 Vaření
Mezi nejpoužívanější zeleninu v naší kuchyni patří zajisté cibule. Tato zelenina nás provází od nejstarších dob. Poprvé ji objevili ve středoasijských stepích.
Cibule, kterou používáme v kuchyni je už rostlinou kulturní. Začala se pěstovat na území Afghánistánu, jihozápadního Pákistánu a Íránu. Cibuli znali i v Egyptě a Římě.
Proč je tato zelenina tak oblíbená? Její zvláštní chuť způsobují těkavé éterické silice. Cibule má hlavně baktericidní a fungicidní účinky a obsahuje vitamín B, C, karoten aj. Cibule je z rodu Allium. Cibule má více druhů, na prvním místě stojí cibule kuchyňská ( Allium cepa ). Je to dvouletá rostlina, která vytváří v zemi cibuli, která je složená z dužnatých suknic, které jsou pokryté suchými barevnými suknicemi. Tyto suknice vznikly přeměnou šupin a spodních částí listů.
Rostliny jižního typu mají cibule velké, kulaté, mají vyšší obsah vody a sladší chuť. Tyto cibule se pěstují hlavně v jižní Evropě.
Rostliny západního typu mají cibule kulaté i zploštělé, mají ostřejší chuť. Pěstují se téměř v celém mírném pásu.
Rostliny východního typu mají malé cibule a pěstují se v zemích s kontinentálním klimatem a v chladnějších prostředích
Dalším druhem cibule je šalotka. Je to cibule drobnější, pěstovala se ve starověku (podle města Ascalona dostala svůj název). Ve středověku se rozšířila o Evropy. Šalotka se liší od kuchyňské cibule především svojí jemnější chutí a dále tím, že nám na záhonu déle vydrží a lépe se uskladňuje.
Dalším druhem cibule je cibule zimní. Její pěstování začalo na Dálném východě, ve střední a západní Číně. Odtud se dostala do Evropy s mongolskými nájezdníky. Tato cibule je vytrvalá rostlina, snese i silné mrazy. Protože má velmi drobné cibule, tak se pěstuje kvůli nati a stvolům. V Číně se bělila pod přihrnutou zemí jako chřest. Zimní cibule má hodně vitamínu C.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 5 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Co vše dát na jednohubky? V jednoduchosti je krása, stačí kombinace několika chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře
19. 10. 2008 20:27