Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vás tělo společensky znemožní? Snadno!

Máte pocit plnosti, břicho nafouklé jako balón? K tomu se přidává bolest a plynatost? Pokud máte za sebou opulentní večeři o pěti chodech, vysvětlení je snadné. Bude potřeba střídmost. Pokud se situace opakuje častěji, je potřeba se zamyslet, co nadýmání způsobuje.

Nadýmání je projevem hromadění plynů v zažívacím traktu, které poté odcházejí konečníkem z těla ven. Běžně se tak děje 10–15x denně. Vyšší frekvence či naopak nadměrné hromadění plynů v těle, které způsobuje bolesti břicha a nepříjemné společenské situace, se nazývá plynatost či meteorismus.

Jídlo bývá nejčastějším kamenem úrazu
Nadýmání nejčastěji způsobuje nevhodná strava. Především potraviny s vysokým obsahem sacharidů, které naše tělo nedokáže úplně strávit. Patří k nim luštěniny, zelí, brokolice, kapusta, cibule. Podobný efekt má čerstvé bílé pečivo, kynutá těsta, ještě teplý čerstvý chléb, mastná a výrazně kořeněná jídla, sladkosti, zrající sýry, sycené nápoje a alkohol. Někdy může nadýmání způsobovat alergie na lepek (celiakie) či mléčný cukr (laktózu). Při déle trvajících obtížích je dobré pozorně sledovat, které potraviny vám nesedí a svěřit se praktickému lékaři, který doporučí speciální vyšetření.

Hýbejte se, dodržujte pitný režim
Meteorismus může způsobit i nedostatek pohybu a sedavé zaměstnání. Často stačí dvacetiminutová svižná procházka denně a rozhýbaná střeva začnou fungovat v přirozeném režimu. Lidé často zanedbávají pitný režim – doplňujte pravidelně tekutiny na 2 až 2,5 litru denně. Ale pozor: pijte neperlivou vodu a bylinkové čaje, rozhodně se vyhněte syceným a sladkým nápojům!

Potrápit dokážou i hormony a léky
Ženy trpí na nadýmání dvakrát víc než muži díky rozkolísaným hormonálním hladinám v těle v průběhu menstruačního cyklu. Zvýšené množství progesteronu kolem ovulace může způsobit velké trable. Zadržování plynů v těle způsobují i některé léky, především antibiotika. Ty totiž naruší přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry. Situaci rychle upraví probiotika. Už méně si lidé uvědomují, že k nadýmání přispívá hltavé rychlé stolování, nedostatečné rozžvýkání soust a stres. Stres je jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují obtíže se zažíváním, proto lidé s pocity úzkosti a depresí mívají i problémy s nadýmáním. 

Bylinky, vláknina a pohoda
Svému břichu nejvíc ulevíte, když si dopřejete dostatek vlákniny (vločky, mandle, sušené ovoce, pohanka, cizrna, jablka, hnědá rýže…), budete jíst zdravě, střídmě a hlavně v klidu. Zázraky dokáže draslík (najdete ho v banánech), který váže nadměrnou vodu v těle a bylinky (máta, šalvěj, kmín, anýz, fenykl, petržel…). Čajujte v průběhu celého dne a změňte životní styl. Tělo se vám odmění!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více