Plesnivění omáček, protlaků a pest ve sklenicích lze snadno zabránit: Trik je ve správném použití olivového oleje
12. 4. 2024 Historie a zajímavosti
Plíseň na potravinách jistě nepotěší nikoho z nás. Proto je dobré předcházet jejímu vzniku a nemuset tak vyhazovat jídlo, které jsme třeba pracně připravovali. Pokud jde například o pesta, která se nyní ve velkém podomácku vyrábí například z medvědího česneku, záchrana je možná velmi snadno.
Olej jako zachránce
Plesnivění omáček a pest ve sklenicích skladovaných v lednici je problém, který může nejen zkazit vaše jídlo, ale také představovat zdravotní riziko. Jedním z méně tradičních, ale velmi efektivních způsobů, jak tomuto problému předejít, je použití olivového oleje. Ten totiž díky svým antibakteriálním vlastnostem, prokázaným studií z roku 2020, může pomoci zabránit růstu nežádoucích mikroorganismů.
Mohlo by vás zajímat
Čistota na prvním místě
Před naplněním sklenic omáčkou nebo pestem, jež jste právě připravili, se ujistěte, že jsou nádoby dokonale čisté a sterilizované. Ideálně ve vařící vodě po dobu 10 minut, nebo v troubě, nastavené na 100 °C po dobu 20 minut.
Nezapomeňte řádné vyčistit i víčka, která budete používat. Čistota je totiž prvním a velmi důležitým krokem k tomu, že se vám nebudou potraviny kazit.
Plnění a trik s olejem
Když plníte sklenice omáčkami nebo pesty, snažte se na vrchu sklenice nechat malý prostor. Zkrátka, neplňte je až po okraj. Po naplnění sklenic omáčkou nebo pestem a před tím než je uzavřete víčkem, nalijte na povrch tenkou vrstvu olivového oleje.
Ten by měl vytvořit ochranný povlak, který zabrání přístupu vzduchu k obsahu sklenice. Tím výrazně snížíte riziko vzniku plísní, protože ty se bez kyslíku neobejdou.
To samozřejmě platí i pro omáčky či pesta kupovaná. Například pro tuniskou harissu, nebo klasický rajský protlak a podobně. Jakmile je už jednou otevřete a část z nich odeberete, nalijte na povrch olivový olej.
Jak skladovat
Uzavřené sklenice uchovávejte v lednici. Teplota v lednici brání růstu většiny bakterií a plísní, a pokud jsou omáčky nebo pesta pokryty vrstvou olivového oleje, je jejich ochrana ještě silnější.
Dbejte však na to, že před každým použitím je nutné zkontrolovat obsah sklenice. Pokud vidíte známky plesnivění nebo pokud omáčka nebo pesto „nevoní“ či vypadá podezřele, je lepší je nekonzumovat.
Náš tip: Vyrobte si podle našeho video receptu lahodné pesto z medvědího česneku:
Zdroj informací:
ncbi.nlm.nih.gov - Antioxidants in Extra Virgin Olive Oil and Table Olives: Connections between Agriculture and Processing for Health Choices
thesun.co.uk - Eat this The 20p hack chefs swear by to keep your open jars from going mouldy – and it’s already in your cupboard
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 14 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 20 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více