Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Vybrat ten správný typ domácí pekárny, který bude v kuchyni pomáhat několik let, je zodpovědná a zároveň příjemná práce. Jak vybrat tu "naši", nejlepší?
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch předchozích velice liší.
Jak a podle čeho tedy vybrat domácí pekárnu?
Pročtěte si, nač je třeba si dát při výběru pozor a co je nutné zohlednit.
-
Pro kolik lidí a jak často budete péct? Ve větší pekárně (se dvěma háky) připravíte v případě potřeby velký nebo menší chléb či moučník, ale maličká pekárna velký chléb nepřipraví.
-
Podle toho pak pekárnu vyberete - menší, s jedním hákem, nebo větší, se dvěma háky. Menší jednohákové pekárny upečou chleba ve tvaru kratšího kvádru postaveného na nejmenší stranu, větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně leží podélně.
-
Pekárny s jedním hákem i ty s háky dvěma zaberou na kuchyňské lince téměř stejné místo.
-
Přečtete si seznam programů, které pekárna má. Všechny asi nevyužijete, a tak si dobře rozmyslete, co byste od pekárny chtěli, co v ní budete péct a připravovat - chleba, marmeládu, rýžovou kaši, jogurt, škvařit sádlo?
-
Před koupí pekárny si rozmyslete, které programy skutečně upotřebíte, či které jsou pro vás téměř zbytečné, a podle toho pekárnu vyberte.
-
Možná zohledníte i cenu pekárny.
-
Je dobré pročíst si recenze u různých typů pekáren, i ty pomohou v rozhodování.
-
Existují pekárny se sklopnými hnětači - ty se však po svém sklopení stejně do chleba částečně zapečou a musíte je vyčistit tak jako tak.
-
Prodávají se pekárny s násypkou na semínka, která se vsypou do formy pekárny až během hnětení těsta. Protože je běžné semínka vsypat do tekutin hned při přípravě pekárny, a mouku teprve na ně, míchají se od počátku s ostatními surovinami najednou. Násypka na semínka tak není nutná.
Inspiraci na vše, co domácí pekárna dovede, najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 13 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Lasagne soup aneb Lasagnová polévka: S mletým masem chutná a voní jako klasické lasagne, příprava je mnohem rychlejší
Babiččina kmínová polévka: Voňavá dobrota jen z pár ingrediencí, které běžně máte doma. Opečený chleba dodá vydatnost
Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
Komentáře