Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
Zdroj: Pixabay, GoranH

V obchodech často sháníme různé exotické potraviny a nevíme, že některé zdravé plody máme doslova nadosah. Jednou z nich je aronie. Narazit na ni můžete v zahradách, parcích i na okrajích lesů a právě nyní vrcholí její sezona. Její bobule jsou navíc přímo nabité vitaminy.

Sklízejte na podzim

Černé kuličky aronie rostou na keřích, které jsou známé také pod názvy temnoplodec nebo černý jeřáb a plodům se pak říká černé jeřabiny. Tyto keře jsou na pěstování poměrně nenáročné, navíc odolají mrazům, špatnému ovzduší i škůdcům a často jsou vysazovány jako okrasné keře, neboť na podzim jsou jejich listy překrásně zbarvené. Pokud byste to s aronií mysleli vážně, můžete se pustit do výsadby klidně i nyní, sázení je možné od září až do konce listopadu. Podle webu Aroniaplus.de pochází aronie ze Severní Ameriky, odkud se dostala do Evropy někdy na počátku 19. století. Na počátku 20. století se jejím pěstováním začali zabývat v zemích bývalého Sovětského svazu, což trvá dosud. I proto se pro aronii někdy používá pojem sibiřská borůvka. Setkat se můžete se třemi druhy temnoplodce - temnoplodcem planikolistým s červenými plody (Aronia arbutifolia), temnoplodcem černoplodým (Aronia melanocarpa) a temnoplodcem třešňolistý s fialovými kuličkami (Aronia prunifolia).

Trochu trpké, ale prospěšné

Bobulky aronie, dosahující velikosti 0,5-1 cm, postupně dozrávají během léta, nejlepší jsou ale až během září, kdy je možné je začít otrhávat. Lepší je se ale do sklizně pustit až tehdy, když jsou plody přezrálé, pak je totiž jejich chuť méně tříslovitá. Na stromě je dokonce můžete nechat až do prvních mrazíků. V tu dobu jsou již příjemně sladké a lépe se zpracovávají. Plody aronie totiž mají hodně trpkou až svíravou chuť, z níž je odvozen i anglický název chokeberry. Choke totiž znamená škrtit či rdousit. Ale nebojte, při konzumaci aronie vám nic špatného nehrozí, právě naopak.

Kuličky plné vitaminů

Aronie je, co se týče zdravotní prospěšnosti, přímo zázračnou potravinou. Podle webu Aronie-cz.cz si stačí dát denně jen 30 kuliček a získáte téměř všechny vitaminy, které organizmus potřebuje. K dostání jsou naštěstí i tablety s výtažky z aronie, takže o její schopnosti nemusíte být ochuzeni ani po skončení sezony. Pro léčebné účinky jejích plodů si jí cenily již původní indiánské kmeny v Severní Americe. Podle webu Webmd.com se malých kuličkách ukrývá spousta vitaminů, minerálů, a pomáhají v boji snad se všemi neduhy, na které si vzpomenete. Mají vynikající antioxidační účinky, zlepšují metabolismus, výrazně posilují imunitu a chrání před civilizačními chorobami, které nás v poslední době tak ohrožují. Jsou prospěšné při vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu a pomáhají i v boji se stresem. Prospívají srdci a cévám i štítné žláze, zlepšují zrak, pružnost pokožky i paměť. Bobulky jsou bohaté na hořčík, draslík, jód, vápník, fosfor, vitamin P neboli flavonoidy. Podle webu Healthline.com je ve 100 g aronie tolik vitaminu C, že jimi pokryjete 58 % denní spotřeby.

Nejlepší jsou ve formě šťávy

Černé kuličky se sice dají pojídat klidně i syrové, ale ne každému tak právě chutnají. Chcete-li si je vychutnat v co nejčerstvější podobě, je nejlepší je odšťavnit. Tak z nich odstraníte slupky, které jsou trpčí než samotná šťáva. Pokud by se vám z aronie i tak svírala pusa, můžete do šťávy přidat med nebo plody odšťavnit třeba společně se sladkými jablky, které trpkost zmírní. Nejprospěšnější je aronie právě ve formě šťávy. Když si třikrát denně dopřejete 50 ml šťávy z aronie, pomůžete, jak uvádí stránky Aronie-cz.cz, hlavně svému trávicímu traktu a játrům. Nejlepší je zastudena lisovaná šťáva, která se pak pasteruje při 85-95 °C asi 15 minut. Z 1 kg ovoce získáte asi 500-600 ml šťávy, která vám ve spíži vydrží až dva roky. Právě pro trpkost plodů je aronie jedním z mála druhů ovoce, jež se doporučuje tepelně upravit nebo nějak zavařit. I tak v ní totiž zůstane dostatek prospěšných látek. Z aronie se dělají šťávy, džemy, povidla, kompoty, želé a dokonce i víno nebo likér, suší se a mrazí. Který postup vyzkoušíte, je na vás. Ale stojí to za to!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

satelit

10. 9. 2022 14:53

Mám to vyzkoušené v naší rodině. Již několik roků pijeme šťávu z Arónie a od té doby jsme nemarodili. Žádné virózy a podobné nemoci, které jsme měli také dvakrát do roka nemáme.
Věřím tomu, že je to díky Arónii.

Přidat komentář