Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

Suroviny

2 l plodů černé jeřabiny
1 kg krystalového cukru
1/2 l vína (i ovocného)
1/2 lžičky skořice
5 hřebíčků (roztlučených)
sklenka rumu
větší špetka Sorbanu

Postup přípravy receptu

  1. Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny.

  2. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá na cévní choroby.

Poznámka od kuchařky

Zdroj 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně

Komentáře k receptu Zdravotní marmeláda z černého jeřábu - aronie

  • iveta pernickova iveta pernickova(neregistrovaná)

    Alena:
    Dobry den,mohla byste mi prosim poslat recept na marmeladu z aronie?dekuji pernickova iveta:-p
    Alena:

    Odpovědět

  • vaaz vaaz(neregistrovaný)

    apis:babičky neměly sorbany, ale prachobyčejnou kyseliny salicylovou, prodávanou ještě za mých klukovských let jako "salicyl", drobounké jehličkovité krystalky stříbřitě bílé, ale moje babička to dávala mezi dvojitý celofán, kterým lahvičky převazovala a neprasila s tím marmelády a šťávy

    apis:

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Ivana Ch: Určitě nebudete zklamaná, opravuji ještě chybu, "jablka rozvařím" a přidávám také badyán, skořici a hřebíček.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    PaCaOl:Likér z aronie dělám také, ale nenapadlo mě dál je ještě zpracovat. Letos mám opět likér naložený, potom zkusím podle Tebe jí zpracovat dál.
    Díky za nápad.

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Alena: Likér z aronie dělám pravidelně: oprané, oschlé bobulky nasypu do 4 litrové lahve do 2/3 zaleju meruňkovicí či slivovicí do plné lahve,denně promíchám, minimálně 14 dnů, (mívám i déle pokud nemám sklenice na přelití) pak přecedím přes cedník s plátnem a smíchám s vodou převařenou s nerafinovaným cukrem,(asi 3dcl/10dkg cukru) záleží na tom jak silný chceme likér mít.
    Zbylé bobule, nasáklé alkoholem promačkám, povařím, v dalším hrnci si rovařím oloupaná nakrájená jablka, přibližně stejné množství,pak vše smíchat a na asi 2kg hmoty přidám 1 balení Gelfix Extra 2:1 a 1/2 kg cukru. Horké plnit do sklenic, hned zavíčkovat. Nebo bez Gelfixu a do naplněné skleničky nahoru lžičku alkoholu.Je to výborné jak do moučníků tak k masu.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Dobrý večer Jani, Oldřichu a Aleno prosím o recept na likér a sirup z černého jeřábu.Děkuji za laskavost a.cinerova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Marta Trumhová Marta Trumhová(neregistrovaný)

    Právě včera jsem dělala marmeládu z aronie a přidávala jsem tam 250g jablek na 1000g - pak skořici ,vanilkový cukr a hřebíček.Používám Pektogel,ale jen polovinu na 1000g - velmi dobrá a lahodná.

    Odpovědět

  • Oldřich Oldřich(neregistrovaný)

    Jana:Dělával jsem likér z černých bezinek, prosím o Váš recept na likér z černého jeřábu. Děkujioldrich.f@seznam.cz

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Alena:Je opravdu výborná, dělám z ní likér ,sirup a určitě vyzkouším i marmeládu. Kdyby jste měl někdo nějaký zajímavý a dobrý recept budu ráda ;-) Děkuju.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Černý jeřáb je vynikající plodina. Já z ní dělám marmelády a sirup. Je velice lahodný. Recepty mám po své babičce.:-)

    Odpovědět

  • Hari Hari(neregistrovaný)

    Jeřabinu máme na zahradě už asi 15 let. Letos poprvé jsem se rozhodla ji nějak zpracovat. Dříve mě odrazovala její trpkost.

    Dělala jsem 3 dávky této zdravotní marmelády..která je opravdu skvělá. akorát jsem nedávala sorban(nedáváme konzervační prostředky do žádných marmelád a vydrží roky), ani žádný želírovací prostředek.1kg cukru jsem dala na 4 litry plodů a sladké je to dostatečně.
    Určitě doporučuji je moc dobrá. Jen ji asi musím jíst samotnou. Já po ní nikdy necítím ostatní chutě :-)):yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre(autor receptu)

    Evi, to jsem ráda!:-) Až teď s tou soutěží jsem si vzpomněla, že mi chybí fotka u mého receptu :-) Letos jsem marmeládu dělala a zapomněla přidat fotku. Zrovna jsem hledala ten recept, že fotku přidám a koukám, že tu už je:-O Paráda a ještě k tomu taková hezká:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Tak aronii máme na zahradě,ale marmeládu jsem z ní ještě nedělala. Buď ji suším a v zimě vařím čaj nebo nyní čerstvou povařím a přilívám do ovoc.čaje. Taky jsem vyčetla a nyní udělala do malých skleniček prosypat cukrem a dát do ledničky. Možno dávat do jogurtu,tvarohu nebo jen tak,kdo má rád. Kdyby se to zavařilo,tak to asi vydrží delší dobu, tak je to určeno ke spotřebě.Marmeládu vyzkouším příští rok:yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Jani,marmeláda je opravdu výborná,dík za recept:-ppřidala jsem fotečky a:yes:+9

    Odpovědět

  • pavlína pavlína(neregistrovaná)

    no marmelády dělám ale nikdy jsem nedělala s žádným konzervačním přípravkem.prostě jsem to svařila přidala želirfix a pak naplnila a otočila a mám je užspousta let.ale jeřabinu mám letos poprvé tak uvidíme co mi z toho vznikne když tam nedám konzervační přípravek :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: cerny jerab aronie recepty černý jeřáb recepty aronie cerny jerab džem z aronie aronie černý jeřáb recepty jeřáb černý džem z aronie recepty jeřáb černý recepty aronie černý jeřáb - recepty recepty z aronie černý jeřáb aronie recepty černý jeřáb recept aronie - černý jeřáb recepty jak zpracovat černý jeřáb sirup z aronie recept dzem s aronie štáva z aronie recept likér z aronie džem z aronie recept