Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník je moučník z medového těsta, pečený po jednotlivých plátech a promazaný karamelovým krémem. Povrch moučníku je posypaný drobečky ze zbytků těsta, které zbydou po vykrojení kulatých plátů nebo krajů.

Nejhorší vadou medovníku je suché, tuhé těsto, které při krájení praská a celý moučník deformuje. To nezachrání ani vyšší vrstva krému. Poradíme vám, jaké chyby při pečení medovníku můžete udělat a jak se jim vyhnout.

Jaké jsou chyby při přípravě medovníku

Pokud se uvedeným 6 chybám vyhneme, bude moučník jako od cukráře:

  1. Horký med - pokud nemáme med tekutý, zahřejeme ho vložením sklenice do teplé vody. Rozhodně nemusíme čekat, až zkapalní celý její obsah.
  2. Horké máslo spaří mouku - je lepší máslo pomalu rozpustit v mikrovlnné troubě a nechat zchladit, až dokud není vlažné.
  3. Přisypávání mouky - těsto na medovník je polotekuté, jelikož obsahuje rozpuštěné máslo a med. Necháme ho 10–15 minut odpočinout na lince.
  4. Málo odřezků - na posypání potřebujeme drobečky, proto si pláty předkreslíme a těsto natřeme 1 cm přes linku. Odřezky umeleme nebo rozdrobíme.
  5. Lámání těsta - kulaté pláty vykrojíme podle talíře nebo pokličky hned po vytažení plechu z trouby, aby těsto nestačilo zkřehnout.
  6. Tuhý medovník vznikne převážně proto, že jsme pláty při promazání krémem nepotřeli cukrovým rozvarem, který těsto zvláční.

Jste začátečník a bojíte se vykrajování kulatých plátků? Naše video vám poradí, jak připravit medovník na plech, který se pak krájí na řezy nebo kostky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více