Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

10. 6. 2021 15:46

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, Yuri Long, CC BY 2.0 Zdroj: Wikimedia Commons, Yuri Long, CC BY 2.0
Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky zapečené se sýrem a zalité hustou omáčkou. V Kanadě se jedná o jedno z nejrozšířenějších jídel, které v některých oblastech považují přímo za národní. Tato ne zrovna dietní, ale o to lahodnější dobrota si už našla cestu i do českých podniků, které ji nabízejí čím dál častěji a vznikají u nás dokonce i bistra specializující se přímo na poutine. Ochutnáte?

Co je to poutine? Nepořádek!

Máte už dost cheeseburgerů, párků v rohlíku a smaženého kuřete? Milujete hranolky a jíte maso? Pak rozhodně musíte zkusit poutine, fast food pocházející z Kanady, který si - chce se říct konečně! - našel cestu i do České republiky. I když se toto jídlo v našich končinách začalo objevovat už někdy před pěti lety, dnes jej na menu zařazuje víc a víc podniků. Oč se vlastně jedná?

Jak popisuje stránka Poutine.cz, jsou to fritované hranolky posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. Je to pokrm typický pro Kanadu, a to zejména pro provincii Québec, kde jej podle dochovaných zdrojů také v 50. letech 20. století vymysleli. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název „poutine“, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek — hot mess,“ uvádí Poutine.cz.

Ze začátku tedy poutine bylo považováno spíše za junk food, postupně se ale rozšířilo po celém Québecu a dnes jej Frankokanaďané považují za své národní jídlo. Hranolky a omáčka z masového vývaru zahuštěného tmavou jíškou jsou základ. Dál do této dobroty přijde sýr, trhané či mleté maso nebo slanina, někdy se přidává i hrášek, smažená cibulka a houby. Pod názvem Disco Fries si poutine můžete dát i v USA.

Kde ho ochutnat

Poutine se začíná objevovat v nabídkách restaurací a bister, které se zabývají americkou kuchyní. Laicky řečeno - tam, kde si dáte burger nebo luxusní hot dog si dost možná můžete objednat i poutine. Pokud chcete ochutnat opravdu autentickou verzi této chuťové bomby, zajděte si do podniku Garage v pražském Karlíně. Založil jej Michal Kubenk spolu se svou životní partnerkou Terezou Štroblovou. Jak prozradili v rozhovoru pro magazín Vitalia, on žil od jedenácti let v Kanadě, ona byla letuška. Potkali se za hranicemi, zamilovali se, založili rodinu, pak se vrátili do Čech - a otevřeli Garage, kde podávají výhradně poutine, ačkoliv na několik různých způsobů. Při procházce pražským centrem si slušné poutine můžete dopřát také v bistru Sousto u zastávky tramvaje Újezd. Pokud máte blíže do Brna, tam si výtečné poutine dáte v Eh! Bistru. Zdejší poutine doporučuje i Lukáš Hejlík ve své Gastromapě.

Poutine samozřejmě můžete zkusit udělat i doma - pořádně vypražené hranolky zalité hustou, voňavou omáčkou a dotažené k dokonalosti božským sýrem určitě vyrobit zvládnete. Přesto ale doporučujeme si na něj nejprve alespoň jednou zajít k „profesionálům“, abyste věděli, jak má doopravdy chutnat.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Přidat komentář

    Další články

    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

    Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

    Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

    Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

    Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

    Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…