Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister
Zdroj: Wikimedia Commons, Yuri Long, CC BY 2.0

Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky zapečené se sýrem a zalité hustou omáčkou. V Kanadě se jedná o jedno z nejrozšířenějších jídel, které v některých oblastech považují přímo za národní. Tato ne zrovna dietní, ale o to lahodnější dobrota si už našla cestu i do českých podniků, které ji nabízejí čím dál častěji a vznikají u nás dokonce i bistra specializující se přímo na poutine. Ochutnáte?

Co je to poutine? Nepořádek!

Máte už dost cheeseburgerů, párků v rohlíku a smaženého kuřete? Milujete hranolky a jíte maso? Pak rozhodně musíte zkusit poutine, fast food pocházející z Kanady, který si - chce se říct konečně! - našel cestu i do České republiky. I když se toto jídlo v našich končinách začalo objevovat už někdy před pěti lety, dnes jej na menu zařazuje víc a víc podniků. Oč se vlastně jedná?

Jak popisuje stránka Poutine.cz, jsou to fritované hranolky posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. Je to pokrm typický pro Kanadu, a to zejména pro provincii Québec, kde jej podle dochovaných zdrojů také v 50. letech 20. století vymysleli. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název „poutine“, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek — hot mess,“ uvádí Poutine.cz.

Ze začátku tedy poutine bylo považováno spíše za junk food, postupně se ale rozšířilo po celém Québecu a dnes jej Frankokanaďané považují za své národní jídlo. Hranolky a omáčka z masového vývaru zahuštěného tmavou jíškou jsou základ. Dál do této dobroty přijde sýr, trhané či mleté maso nebo slanina, někdy se přidává i hrášek, smažená cibulka a houby. Pod názvem Disco Fries si poutine můžete dát i v USA.

Kde ho ochutnat

Poutine se začíná objevovat v nabídkách restaurací a bister, které se zabývají americkou kuchyní. Laicky řečeno - tam, kde si dáte burger nebo luxusní hot dog si dost možná můžete objednat i poutine. Pokud chcete ochutnat opravdu autentickou verzi této chuťové bomby, zajděte si do podniku Garage v pražském Karlíně. Založil jej Michal Kubenk spolu se svou životní partnerkou Terezou Štroblovou. Jak prozradili v rozhovoru pro magazín Vitalia, on žil od jedenácti let v Kanadě, ona byla letuška. Potkali se za hranicemi, zamilovali se, založili rodinu, pak se vrátili do Čech - a otevřeli Garage, kde podávají výhradně poutine, ačkoliv na několik různých způsobů. Při procházce pražským centrem si slušné poutine můžete dopřát také v bistru Sousto u zastávky tramvaje Újezd. Pokud máte blíže do Brna, tam si výtečné poutine dáte v Eh! Bistru. Zdejší poutine doporučuje i Lukáš Hejlík ve své Gastromapě.

Poutine samozřejmě můžete zkusit udělat i doma - pořádně vypražené hranolky zalité hustou, voňavou omáčkou a dotažené k dokonalosti božským sýrem určitě vyrobit zvládnete. Přesto ale doporučujeme si na něj nejprve alespoň jednou zajít k „profesionálům“, abyste věděli, jak má doopravdy chutnat.

Komentáře

Kateřina Horáková

10. 6. 2021 15:46

LutskaM: Dobrý den, špatná fotografie byla technickou závadou, už jsme opravili a děkujeme za upozornění. :-)

LutskaM LutskaM

10. 6. 2021 14:18

Vypadá to lákavě, ale zajímalo by mě, jestli se to musí i jíst vzhůru nohama :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více