Den javorového sirupu
Národní den
Den javorového sirupu připadá na 17. prosince. Jeho blahodárné účinky znaly již severoamerické indiánské kmeny, ale i dnes se těší velké oblibě. Skvělý je jako sladidlo do čaje či kávy a pokapeme-li jím palačinky či lívance, jejich chuť dosáhne úplně jiného rozměru.
Javorový sirup je přírodní sladidlo, získávané z mízy javorů (nejčastěji javoru cukrového), která se pak postupným zahříváním a svařováním zahušťuje na potřebnou konzistenci. Obsahuje sacharózu a fruktózu, má nižší energetickou hodnotu a glykemický index než cukr, o mnoho dietnější však není, takže bychom to s jeho konzumací neměli přehánět.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou typy javorových sirupů
Jednotlivé druhy javorových sirupů se neliší jen barvou, ale také chutí – nejjemnější je sirup světlý, který nese označení Grade A. Můžeme s ním sladit kávu a čaj, pro svou vynikající příjemně oříškovou chuť se skvěle hodí i na polévání palačinek či lívanců, zmrzlinových pohárů nebo jiných dezertů. Oproti tomu, tmavší javorový sirup s označením Grade C je chuťově výraznější, proto se používá spíše do marinád k nakládání masa na gril nebo do různých masových směsí, kterým dodá zajímavou, jemně karamelovou chuť.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den javorového sirupu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 51 minutami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 10 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce