Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odhalte kouzlo prvorepublikové kuchyně a oslavte 28. říjen speciálním slavnostním menu
Zdroj: Toprecepty, Danca

Datum 28. října si užívají hlavně děti, vždyť díky státnímu svátku mají rovnou pětidenní podzimní prázdniny. Den vzniku samostatného československého svátku dnes již neslavíme tak pompézně, jako za první republiky, připomínáme si ho ale stále. Tak významný den si zaslouží určitě aspoň sváteční oběd.

Oslavte den vzniku samostatného Československa

Osmadvacátý říjen je pro naší republiku nejvýznamnějším svátkem, vždyť tento den před 100 lety jsme přestali být součástí Rakouska-Uherska a vzniklo samostatné Československo. Zásluhu na tom mělo hodně osobností, tu největší ale první československý prezident T. G. Masaryk. Není divu, že je jeho osobnost v tento den vždy připomínána. A stejně tak se vzpomíná na celé období první republiky s nostalgií jako na zlatou éru v dějinách našeho národa. V té době vznikaly slavné černobílé filmy, zrodily se hvězdy jako Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo Lída Baarová a vrcholné období zažívala i česká gastronomie. Vařilo se podle slavné „Sandtnerky“, ale i dalších vyhlášených kuchařek, jako byla třeba Anuše Kejřová nebo Marie Haškovcová, chodilo se na kuchařské kurzy a filmové hvězdy pořádaly opulentní hostiny. Samotný prezident T. G. Masaryk byl v jídle ovšem poměrně skromný a nadevše miloval jídla jako švestkové knedlíky, brynzové halušky nebo i jen topinky s česnekem. Jinak si ale ve vyšších kruzích pochutnávali na takových delikatesách, jako jsou šneci, raci, humři nebo dokonce tetřevi. Hodně si tenkrát potrpěli také na sladké a prvorepublikové moučníky (bábovky, laskonky, kremrole) jsou vyhlášené dodnes.

Luxusní hovězí vývar se sherry

Láká vás vyzkoušet nějaké delikatesy prvorepublikové kuchyně? Nebojte, na lov tetřevů vás posílat nebudeme… můžete si ale připravit speciální slavnostní menu podle receptů z knihy První republika u stolu od Jaroslava Vašáka. Začneme rovnou oblíbeným pokrmem „tatíčka“ Masaryka hovězím vývarem. Budete na něj potřebovat: 400 g hovězího krku, 100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, půlku cibule, jedno rajče, 2 stroužky  česneku, sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, tymián, šafrán, 1 l vody a 1dl sherry. Kousky masa zalijte v hrnci studenou vodou, přidejte koření v gázovém sáčku a sůl a nechte táhnout (probublávat) asi 3 hodiny. Během vaření odstraňujte z vývaru pěnu vzniklou na povrchu. Pak přidejte kořenovou zeleninu, opečenou cibuli a česnek, rajče a šafrán a vše uvařte doměkka. Zeleninu vyjměte, vývar sceďte a na závěr vše dochuťte sklenkou sherry.

Pečený bažant s houskovými smaženkami

T. G. Masaryk miloval ryby z našich rybníků, třeba kapra, candáta nebo štiku, hodně se za první republiky vařily pokrmy z telecího masa a ve velké oblibě byla rovněž zvěřina. Co třeba zkusit bažanta? Na bažanta po česku T. G. Masaryka potřebujete 2 bažanty, 200 g anglické slaniny, sůl, pepř 200 g šalotky, 1 dl bílého vína. Očištěného bažanta prošpikujte, osolte a opepřete a za stálého podlévání bílým vínem jej upečte doměkka. Podávejte s červeným zelím a houskovými smaženkami. Ty připravíte takto: 2 housky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte 200 ml smetany, přidejte sůl, muškátový květ a 10 g droždí a vytvarujte ze směsi placičky. Udělejte vinné těstíčko z 2 vajec, 5 cl bílého vína a trochy hladké mouky a placičky v něm obalte. Nakonec je osmažte na pánvi na oleji dozlatova.

Karamelový dezert s datlemi

Vychutnat si na konci každého oběda něco sladkého byla za první republiky téměř povinnost. V tehdejších dezertech byl patrný vliv francouzské gastronomie a nejdůležitější bylo, aby byly až hříšně sladké. Caramelový nákyp je přesně tou dokonalou sladkou tečkou na závěr. Připravte si 60 g másla, 100 g hnědého cukru, ¾ lžičky vanilkové esence, ¾ lžičky jedlé sody, 140 g sušených datlí, 200 ml vody, ¾ lžičky kypřicího prášku do pečiva a 175 g hladké mouky. Na omáčku pak: 140 g hnědého cukru, 54 g másla a 125 g smetany ke šlehání. Máslo nejprve utřete s cukrem. Do hmoty zašlehejte vejce a vmíchejte mouku a kypřicí prášek. Datle přelijte vroucí vodou a přidejte k nim jedlou sodu a vanilkovou esenci. Směs vyklopte do máslové hmoty a důkladně promíchejte. Vlijte do žáruvzdorné nádoby o velikosti asi 30x20 cm a vložte pod předehřátý gril. Hnědý cukr na omáčku, máslo a smetanu dejte do rendlíku a zvolna zahřívejte asi 5 minut. Nákyp vyndejte z trouby, zalijte jej polovinou omáčky, vložte zpět pod gril a počkejte, až karamel začne probublávat. Zbývající omáčku podávejte zvlášť. Tak dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více