

Bažant pečený na víně a divokém koření
Suroviny 2-3 porce
- 1 bažant
- 100 g anglické slaniny
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 velká cibule
- koření Divočina
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- 150 ml vývar nebo bujon
- 150 ml červeného vína
- 50 g másla
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
Staženého očištěného bažanta rozčtvrtíme, oddělíme páteř a vykostíme. Osolíme a posypeme kořením na divočinu.
Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kosti, celý pepř, nové koření a bobkový list. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vínem a vývarem.
V rozehřáté troubě na 200°C necháme asi 15 minut maso zatáhnout, pak zakryjeme poklicí snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 50 minut.
Měkké maso, kosti a koření vyndáme k zelenině přidáme máslo, případně trochu vývaru a povaříme. Jako příloha je výborná lepenice nebo šťouchané brambory a kysané zelí.
Lepenice: 2 polévkové lžíce sádla, 1 cibule, 400 g kysaného zelí, kmín, 800 g brambor, sůl, 100 g slaniny. Brambory uvaříme scedíme a rozšťoucháme. Na sádle zpěníme cibuli, slaninu. Přidáme nakrájené zelí a dusíme doměkka. Brambory smícháme s podušeným zelím.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: upravený recept - www.ceskatelevize.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bažant pečený na víně a divokém koření
-
vyhrála jsem na mysliveckém plese bažanta
a tento recept jsem použila...a jsem moc spokojená
akorát jsem malinko pečenou zeleninu rozmixovala...ale opravdu jen trošku!!Recept doporučuji,děkuji
-
Bažanta jsem připravovala jen jednou-dušeného na bylinkách
Evi,ten Tvůj vypadá moc fajnově,pochutnala bych si -
To vypadá parádně
-
Náramné luxusní papáníčko. Jen sehnat dobrého bažanta a nepytlačit ! +bodík 10
-
Než se připraví bažant, chvíli to trvá. Ale ta práce stojí za to, protože maso tohoto ptáka má delikátní chuť
. Hezké foto
a určitě i chutný pokrm
-
Pěkně Evi,bažanta jsem ještě neměla, ale určité moc dobré
-
Jaké koření na divočinu ,mám tŕi druhy ,nebo je to jedno?
Bažanti jsou v mrazáku. -
Bažanta jsem pekla jednou, na takto připraveném bych si pochutnala
+