

Sváteční koláčky
Suroviny
- Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 1/4 litru mléka
- 25 dkg tuku (použil jsem 15 dkg Hery a 10 dkg kvalitního sádla)
- 2 vanilkové cukry
- 7,5 dkg droždí
- 1 žloutek
- sůl
- Dále:
- drobenka (klasickou drobenku zpracujeme s jedním žloutkem)
- Náplň podle chuti povidlová ( tvarohová, maková, ořechová)
- 1 vejce
- 2 bílky rozšleháme na namáčení koláčků
- máslo
- rum pro finální úpravu koláčků
Postup přípravy receptu
Těsto zaděláme běžným způsobem, kvásek, mouka promíchaná se solí a cukrem, žloutek, rozpuštěný tuk, vlahé mlého, řádně zpracujeme a ihned děláme koláčky (těsto nenecháváme kynout).
Lžičkou vykrajujeme kousky těsta, vytvoříme placičku, doprostřed dáme nádivku a uzavřeme.
Mezi prsty držíme uzavřenou část koláčku, cca do poloviny namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky a obalíme v drobence. Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut.
Po vychladnutí koláčků potřeme máslem "přeškvařeným do voňavorůžova", do kterého jsme chvíli po odstavení přidali rum.
Poznámka od kuchařky
Pokusil jsem se z několika zajímavých receptů vytvořit jeden ještě zajímavější.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sváteční koláčky
-
Výborné koláčky
K těstu se v různých úpravách vracím,výborně se s ním pracuje .Dnes jsem dělala s tvarohovou náplní a rozinkami.Přidávám foto
-
Co se všichni divíte , vždyť je to jasně napsané,, podívejte se na video..... já problém nemám..
-
PralinkaMersi: určitě záleží na troubě, já pekla v elektrické na 180°C.
-
Budu dělat poprvé,na kolik prosím pečete?
-
Vynikající koláčky!
S těstem se velmi dobře pracuje. Jako náplň jsem použila švestková povidla, tvaroh, domácí borůvková povidla a pak s smíchaný tvaroh s borůvkami.
-
Takže; použila jsem máslo, do těsta trochu rumu, množství surovin jsem dodržela, droždí sušené (2ks). S těstem se pracovalo krásně, ani nebylo potřeba podsypávat, těsto mastnější, ale výborné!!!!!
Těsto jsem použila na moravské koláče a velký úspěch!
-
No, jsou to sice "Sváteční koláčky", ale i tak je toho tuku požehnaně
A mlíka je asi taky zbytečně moc, patrně se těsto bude lepit, ale pohodlnější je přidat mouku, než "ředit" tuhé těsto
A teplota pečení taky někam zdrhla
Veronika:
Čert ví, zda sem Jenda1: ještě chodídovolím si tedy se svou troškou do mlýnice:
Rcp jsem četl 2x
1) " máslo a sádlo rozehřáté - teplé ? "
V podstatě ano, ale stačí povolené (stejně jako ostatní suroviny nechat přes noc v teple)
Já odeberu trošku mléka na "kvásek" (vzejítí kvasnic) a ve zbytku mléka nechám v MW rozpustit cukr a povolit (rozpustit) tuky.
2) "A jak nastřihnu koláče ?... Na koláček už nádivku nedávám - je tedy jen vevnitř ?"
Píše to srozumitelně: Uzavřenou stranou klademe na plech a koláček nastřihneme do kříže.
Nádivka je jen vo vnútri
3) Vajíčka
Píše: " namočíme v rozšlehaném vajíčku s bílky"
Zkuste si rcp ještě znovu přečíst... ...a raději 2x -
Ještě prosím, kolik tedy potřebuju těch vajec v postupu dále: je 1 vejce, 2 bílky, žloutek do drobenky a žloutek do těsta. Na co tedy ještě padne to 1 vejce ?
-
Prosím o radu. Do těsta přidávám máslo a sádlo rozehřáté - teplé ? A jak nastřihnu koláče ?... Na koláček už nádivku nedávám - je tedy jen vevnitř ?
-
sarka: Jestliže zaděláváš v ruce, a těsto se lepí,je dobře si ruce namazat olejem.A tak dlouho zadělávat, až se přestane lepit.Nebo mouku nepřidávat,ale pouze namoučit ruce.
-
Dneska odzkoušeno, můžu všem jen doporučit!Těsto jsem dělala přesně podle receptu,koláčků jsem měla 24 spíš větších vevnitř tvaroh, dnem sklenice jsem vytlačila prohlubeň a naplnila povidly, pak posypala drobenkou. Po upečení potřela máslem s rumem a výsledek stál za to
-
Výborné, vždy si pochutná celá rodina. Já dávám i mák, mimo tvarohu a ořechů, povidlí a pak máslovou drobenku.
-
zuzka 162: Tak sem ten recept dejte - chlubilko. Tento je stejně bezkonkurenční...nééééééjlepší
-
Vynikající koláčky. Do půlky jsem dala ořechovou nádivku, do druhé půlky tvarohovou.
Jsou připraveny na zítřejší malou oslavu, snad je uchráním do zítřka
...
-
Dobrý večer.Již po třetí jsem dělala tento recept.Je vynikající,takže budu dělat pravidelně.Ještě bych Vám chtěla oznámit,že tento Váš recept putoval do Vysokých Tater a také si ho nemohou vynachválit.Takže děkuji za úžasný recept.