Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
1. 12. 2021 Vaření
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a v cukrárnách je seženete po celý rok. V menším provedení si je vychutnáváme i na Vánoce. O žádnou tradiční vánoční dobrotu ale nejde. Do kuliček, podle nichž zřejmě naše marokánky vznikly, se totiž dříve kromě ovoce a oříšků přidával i hašiš.
U nás jen bez konopí
V dnešních receptech na marokánky, hlavně v těch českých, už hašiš samozřejmě nenajdete. S ním by ostatně byly Vánoce hodně veselé. Do původního arabského pečiva se ale tato droga z konopí přidávala, a vlastně někde stále přidává. Hašiš nebo vůbec konopí se totiž v arabském světě používal jako léčivo nebo jako prostředek k meditaci. Není určitě náhoda, že většina hašiše pochází z Maroka, stejně jako marokánky, jak již napovídá jejich název.
Od kuliček k placičkám
Marokánka je vlastně jen zkrácený název slova marocká placička. Na úplně stejnou sladkost v Maroku nenarazíte, dalo by se o nich říct, že jsou marockou kuchyní spíš inspirovány. Jejich předobrazem byla zřejmě marocká sladkost mahjoun ze sušeného ovoce, medu, ořechů, másla, čokolády, aromatického koření, jako je skořice, muškátový oříšek, kardamom či zázvor a pořádné dávky hašiše či konopí. Všechny tyto ingredience se rozemelou na pastu podobnou džemu, z níž se pak nejčastěji tvarují kuličky, které se obalují v nasekaných oříšcích. Podle webu Californiaweedblog.com vznikl recept na mahjoun dokonce mnohem dřív, než do Maroka přišli Arabové, a pochází od místních berberských kočovných kmenů. V Maroku se do cukroví používají hlavně datle, z oříšků pak zase mandle, pistácie či kešu. Místo klasického másla se často dává přednost přepuštěnému máslu ghí, které je v orientálních kuchyních oblíbené. V českých placičkách se často datle nahrazují rozinkami a kandovanou pomerančovou či citronovou kůrou nebo vůbec kandovanou pestrobarevnou směsí ovoce a zmiňované druhy oříšků zase nasekanými arašídy. Kromě kuliček mahjoun se marokánky nápadně podobají italskému cukroví zvanému florentýnky. Ty se ale naopak vyvinuly z pečených sušenek Biscotti Fiorentini, které pocházejí z italské Florencie, a jsou vylepšené kandovanou citronovou kůrou a třešněmi.
Mohlo by vás zajímat
Dolaďte si je podle své chuti
Marokánky patří k poměrně jednoduchým druhům cukroví. Z těsta se tvoří jen placičky, které se pak pečou v troubě při nižší teplotě, aby zůstaly měkké. I když jsou většinou hodně sladké díky kandovanému ovoci a ještě přidanému cukru, ve skutečnosti tak kalorické být nemusí. Do původního marockého cukroví se ani cukr nepoužívá, sladké je hlavně díky datlím, případně je možné přidat na doslazení jen trochu medu. Výhodou marokánek je, že si do nich můžete přidat přesně to, co máte rádi. Kromě datlí jsou výborné i se sušenými švestkami, meruňkami nebo třeba brusinkami. Z ořechů jsou vhodné třeba i lískové nebo vlašské či pekanové. Navíc se do nich dává i poměrně málo mouky, kterou pak snadno nahradíte pro celiaky bezlepkovou. Marokánky se tradičně z jedné strany máčí do rozpuštěné čokolády, pokud si ale hlídáte štíhlou linii, klidně ji můžete vynechat. Pochutnáte si na nich i tak.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Aktivista Leonardo DiCaprio nabádá fanoušky k veganství
Nejen hvězda legendárního romantického dramatu… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Hrášek je vlastně první plodina, kterou se učí… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
Samosběry 2021: Udělejte si výlet a vlastnoručně si nasbírejte hrášek, maliny či třešně
Milujete čerstvé ovoce a zeleninu a záleží vám na… Číst více
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Pro plynulou sklizeň jej můžeme vysévat postupně po dvou týdnech až do konce května. Kromě dřeňových odrůd pěstujeme i hrášek cukrový, u kterého se… Číst více
Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Do směsí použijeme především zeleninu z vlastní zahrady, ale můžeme je doplnit i zeleninou, kterou si koupíme. Využijeme akční ceny a vybíráme pouze… Číst více
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Kozlíček polníček na zahradě: Již nyní se chystáme na časnou jarní sklizeň
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 7 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 8 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 14 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 16 hodinami