Jak na Vánoce prospět naší planetě a pochutnat si?
11. 12. 2021 Vaření
Vánoce jsou svátky klidu a dodržování tradic. Ale napadlo vás, že i při přípravě tradičních vánočních dobrot můžete něco změnit a prospět tak životnímu prostředí i při 100% chuťovém zážitku? Řeč je o rostlinných alternativách živočišných produktů.
Nabídka alternativ se stále rozšiřuje a spoustu tradičních jídel už můžeme připravovat úplně bez produktů živočišného původu. To ocení nejen lidé s potravinovými intolerancemi, vegetariáni nebo vegani, ale i všichni, kteří chtějí omezit nebo vyloučit živočišné tuky ze své stravy. Jeden z výrobků, které jsou dnes na českém trhu dostupné a perfektně se hodí i do vánočního cukroví, je Rama 100% rostlinná alternativa másla.
Chutná jako máslo a je možné ji používat k pečení, vaření a smažení stejně jako máslo, neobsahuje ale žádné živočišné tuky. Je ideální pro každého, kdo si chce pochutnat a přitom zodpovědně přistupovat k životnímu prostředí, protože má ve srovnání s máslem poloviční uhlíkovou stopu*. Je lahodná a krémová, takže si s ní můžete dopřát 100% chuť a zároveň mít dobrý pocit z odpovědného ekologického přístupu.
Základem její jednoduché receptury je směs rostlinných olejů – slunečnicového, řepkového a udržitelně produkovaného palmového oleje. Právě vysoký obsah kvalitních rostlinných tuků ji předurčuje k plnohodnotnému využití ve studené i teplé kuchyni. Vyrábí se 100% z ingrediencí přírodního původu, neobsahuje umělá barviva ani konzervanty a je zcela bez laktózy.
Vyzkoušejte Ramu 100% rostlinnou alternativu másla třeba ve skvělých perníkových hvězdičkách, které se budou výborně hodit na váš sváteční stůl nebo třeba i jako jedlé ozdoby na vánoční stromek.
Sváteční perníkové hvězdičky
Suroviny
1 lžička skořice
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce citronové kůry
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce rumu
150 g Ramy 100% rostlinné alternativy másla
200 gramů sirupu z cukrové řepy nebo melasy
200 gramů hnědého cukru
200 gramů mletých mandlí
400 gramů bezlepkové hladké mouky
Postup
1. Kousky Ramy dáme do hrnce spolu se sirupem a cukrem a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přendáme do velké mísy a necháme vychladnout.
2. Poté přidáme mandle, mouku a koření a vše důkladně prohněteme. Případně přidáme ještě trochu mouky.
3. Prášek do pečiva v malé misce rozpustíme v rumu. Přidáme do těsta a dál hněteme, dokud se těsto neleskne a nepřestane se lepit. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc odležet v lednici.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
5. Těsto rozválíme na pomoučené ploše, vykrájíme hvězdičky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut a poté opatrně vyjmeme. Necháme vychladnout a k podávání posypeme moučkovým cukrem.
* Vycházíme z odborných posudků společnosti Quantis 2020, která zpracovala a srovnala životní cykly 100% rostlinné alternativy másla a běžného másla prodávaných v České republice. Přechodem z jedné 250g kostky másla na 250g balení 100 % rostlinné alternativy másla ušetříte planetě 1,8 kg ekvivalentu oxidu uhličitého. Více informací najdete na https://www.rama.com/cs-cz/cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 13 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Veselá velikonoční muffinová kuřátka vás rozněžní. Zkuste je podle videonávodu
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...