Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
Zdroj: Iva Trhoňová

V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám, v druhém pak mini trdelníkům. Obojí vás moc bavilo a to mi přineslo velkou radost. Dnes bych se s vámi ráda podělila o recept na sváteční vánočku. Ta na štědrovečerní stůl patří, a když bude domácí, věřte, že to všichni ocení.

Když pekařka promluví...

Vánočka...Bez tohoto kynutého moučníku by snad ani Vánoce nebyly Vánocemi, zná ji určitě každý. Historie vánočky je opravdu dlouhá a říkávalo se ji všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štědrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice, štrucla – jeden hezčí název než druhý. Tradičně se vánočka pletla z devíti pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění. A na takto pletené vánočky vám dnes nabízím jeden svůj recept.

Co budete na dvě krásné vánočky potřebovat? Na těsto: 230-240 g vody (podle velikosti použitých vajec), 60 g změklého másla, 2 vejce, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 větší špetky soli, 1 vrchovatá lžíce sušené syrovátky, 750 g hladké mouky, 30-35 g čerstvého droždí, 100 g rozinek. Na potření před pečením vejce a máte-li rádi, plátky mandlí na posyp. Do těsta můžete pro vůni přidat i strouhanou citronovou kůru a rozinky, které použijete, můžete den předem namočit do trošky rumu. Co se týká sušené syrovátky, tak tu kupuji za pár korun v lékárně a ráda ji přidávám i do jakéhokoliv jiného kynutého těsta, kterému vždy pozdvihne chuť k lepšímu.

Jak postupovat? Ve vlažné vodě rozmíchejte lžíci cukru, všechno droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a nechte asi 20 minut stát. Pak přidejte zbytek surovin (vodu postupně) a vypracujte příjemně měkké těsto, které necháte v zakryté míse asi 45-60 minut vykynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly – dvě budoucí vánočky. Každou polovinu těsta pak rozkrájíte na 9 stejných dílků (celkem tedy 18 kousků), ze kterých upletete 2 vánočky. Při dělení těsta si můžete pomoct vážením – všechny kousky i vyválené prameny z nich budou stejné a vánočka bude rovnoměrná. Z dílků vyválíte stejně dlouhé (cca 20-25 cm) a silné prameny a pustíte se do pletení. Z čtyř pramenů upletete základnu vánočky. Toto nejspodnější patro vánočky pak vnější hranou dlaně uprostřed promačkáte, aby vznikla jakási širší a plytká rýha, na kterou usadíte pletenec ze tří pramenů. Hranou dlaně cop podélně v prostředku opět lehce smáčknete (přitlačíme tím druhé patro k prvnímu). Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů, který položíte na vánočku (a přes vánočku, přes celou její délku i přes oba její konce) a oba konečky vrchního pletence dobře zastrčíte pod „prdelku“ vánočky, na každé straně stejně. V pletení vánočky vám mnohem více, než spousta slov, jistě pomůže názorné video:

Zcela stejně uděláte i druhou vánočku a obě pak necháte (60-75 minut) kynout vedle sebe na plechu. Vykynuté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem, popř. sypnete plátky mandlí a dáte péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C. Při této teplotě pečete jen 3-5 minut, pak teplotu zmírníte na 170 °C a dál pečete asi 30-35 minut. (Každá trouba peče jinak, je třeba, aspoň ze začátku, vánočku hlídat – měla by se zapéct a pak pomaleji dopékat, aby nezůstala vevnitř nezpevněná a po vytažení z trouby „nesplaskla“.) Pokud vánočky rychle tmavnou, teplotu ještě snižte, třeba až na 160 °C. Hotové vánočky se dají výborně zmrazit (pokud zbudou), po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé. Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžete upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě. Jde přeci hlavně o tu chuť a vůni!

Několik tipů k vánočce:

  • těsto na vánočku je třeba nechat dobře vykynout a stejně tak dobře musí vykynout i vánočka na plechu, před pečením. Nedostatečně vykynutá vánočka se při pečení v troubě většinou roztrhne.
  • nechejte kynout zvolna, v teplém prostředí, teplotu nijak uměle nezvyšujte (nestavíte plech kynout na teplé ústřední topení apod.)
  • vánočku vkládejte péct do hodně vyhřáté trouby. Po několika minutách zapečení je možné teplotu zmírnit a vánočku péct při nižší teplotě.
  • pokud se stane, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by z ní někdo vypustil vzduch, znamená to, že jen potřebovala trochu déle propéct, aby se zpevnily i vnitřní vrstvy těsta. Sice není pěkně nadýchaná, ale jíst se dá.

  • pokud vám náhodou vánočka zbude, dá se z ní udělat výborná svátečnější žemlovka nebo sladký francouzský toust

K pečení vánočky bychom vždy měli přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat a vaši strávníci za to budou opravdu vděční.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více