Máslová vánočka z pěti pramenů

cathleen Kuchařka: cathleen

2 kusy Domácí pekárna 131 názorů

Suroviny

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička Sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky (necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)
Přidáme 130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Recept si zatím oblíbilo 83 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

  2. Rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.

  3. Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.

  5. Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.

  6. Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.

  7. Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.

  8. Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.

  9. Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Poznámka

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i hrozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 220 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslová vánočka z pěti pramenů

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zlatovlaska: děkuji za zprávu :-K Krásné svátky!

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Vánočka je naprosto dokonalá :yes: Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu <3 S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept :-K

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku! <3

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo :-K tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným :-8:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila. :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. :yes::yes::yes: +1

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!<3

    feri.j: děkuji, i za fotku:-K

    Odpovědět

  • tooli tooli

    Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.:-K:yes:

    Odpovědět

  • feri.j feri.j

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lenka: lžičkou včelího medu;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Prosím dá se ta sladěnka nahradit třeba medem a nebo cukrem.Děkuji

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    volantka: těší mě, že se vyvedla a těsto nezlobilo :-K

    casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
    K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč:-D a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé :-)
    Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
    Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší:-)

    Dotaz:
    "15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte?:-p Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vanočka pletení vánočka ze 6 recept vanocka vánočka z hladké mouky vánočka recept domácí vánočka pletení vánočky z pěti pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku vynikající vánočka pletení vánočky z devíti

Zapomněl/a jsem heslo