Máslová vánočka z pěti pramenů

cathleen Kuchařka: cathleen

2 kusy Domácí pekárna 142 názorů

Suroviny

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička Sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky (necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)
Přidáme 130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Recept si zatím oblíbilo 90 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

  2. Rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.

  3. Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.

  5. Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.

  6. Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.

  7. Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.

  8. Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.

  9. Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme - vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.

Poznámka

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i hrozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 501 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslová vánočka z pěti pramenů

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: děkuji, i za fotku :-* Teplotu i čas jsem dopsala.

    hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky :-K
    Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů ;-)
    https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    zizala: :-K to já vím, umím ze čtyř i ze šesti. Jen mi přišlo příležité tento způsob zmínit.
    V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
    Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    My doma vždy pleteme z 9 pramenů - dole 4, pak 3 a nakonec 2:-K Symboliku jsem neznala, tak jsem ráda, že jsem se ji teď dozvěděla.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hospodyne: Jednotlivé prameny mají svou symboliku. Podle lidových pověstí měly spodní prameny symbolizovat slunce, vodu, zemi a vzduch, tři prostřední rozum, cit a vůli a poslední dva vědění a lásku. Kdo umí spodní vrstvu ze 4 pramenů, má vánočku nejtradičnější ;-).

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Na pletení vánočky mám prima vychytávku od Viléma Vrabce: Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dále rozdělíme na 3 díly, ze kterých upleteme tlustý cop. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů - ze 3 upleteme slabší cop a ze zbylých dvou dílů smotáme horní díl. Všechny tři útvary necháme dokynout a sesadíme - dospod silný cop, uprostřed trochu promáčkneme dlaní, pak slabší cop a nakonec "provázek". Zajistíme špejlemi, radši víc. Je to úžasně jednoduché a dokáže to úplně každý. Zkuste.
    Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aj u nás patrí k stáliciam...vždy sa podarí. Pletenie z piatich prameňov je jednoduché a efektné. Pridávam foto, zistila som, že som ešte nepridala....(DP mi odišla, miesila som v rukách 15 minút, predtým omládek.)
    Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
    Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zanett: omládek je drožďový kvásek, který tím, že déle kyne před samotným zaděláním těsta, velice zlepšuje prostředí kvasinkám. Pečivo s ním je chutnější, déle vydrží čerstvé a také lépe a víc vykyne.
    Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
    Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte! ;-)

    Odpovědět

  • Zanett Zanett

    dobrý den chci se zeptat, omládek slyším prvně, mam domácí pekárnu, mam ten tzv. omládek vytořit před samotným kynutím v pekárně, pokud ano jak? nebo prostě vše nahážu do pekárny a dam kynout jako normální kynuté těsto, díky

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    SilviaD: to mě moc těší, děkuji :-K

    hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná <3 i když je s "mouchama" :-D

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Upečená. Fantastická :-):yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kchci sdělit jen pochvalu. Teď jsem ji pekla pro mladé na dovolenou. Jednu s rozinkami, jednu bez. Naši vnuci je nemají rádi. " babi, moc doblá, jen ty mouchy mi, plosím, vyndej! " Toto těsto, zadělávané vodou používám i na ořechový a makový závin. Je to úžasný recept.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zlatovlaska: děkuji za zprávu :-K Krásné svátky!

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Vánočka je naprosto dokonalá :yes: Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu <3 S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept :-K

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku! <3

    Odpovědět

1 2 3 6 8 10

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka z hladké mouky vánočka recept domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku vynikající vánočka pletení vánočky z devíti

Zapomněl/a jsem heslo