Máslová vánočka z pěti pramenů

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 90 minut příprava , 35 minut tepelná úprava 157 názorů

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 90 minut příprava , 35 minut tepelná úprava 157 názorů

Suroviny 2 kusy

Omládek:
150 g vlažné vody
lžička včelího medu (nebo sladěnky)
35-38 g droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
cca 1 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíci do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60-75 minut kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.

  3. Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.

  5. Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.

  6. Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.

  7. Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.

  8. Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.

  9. Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme - vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C. Teplotu ihned snížíme na 170°C a asi 30-35 minut pečeme.

Poznámka od kuchařky

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i hrozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Komentáře k receptu Máslová vánočka z pěti pramenů

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    magdalenka: děkuji :-* i za krásnou fotku! :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    V podstate pečiem už len podľa tohoto receptu vianočku, jednoduché pletenie, vyhovuje sladkosť at´d. Miesim ručne, moja skúsenosť - treba pridať viac vody. Najprv - prvýkrát - som myslela, že som zle odmerala množstvo. Posledne som pridala do cesta sekané orechy a hrozienka. Ako obyčajne, mala úspech. k tomu maslo a kakao, dospeláci kávu...:-K (zas pridávam foto...)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    pohoda.b@post.cz: nebudete-li delat omladek, pouzijete suroviny z nej primo do testa. Tzn. pridate i tu dalsi mouku a vodu z nej;-)

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Výborná vánočka, u nás oblíbená už několik let ????
    Krásné Vánoce všem????️

    Odpovědět

  • pohoda.b@post.cz pohoda.b@post.cz

    Cathleen: moc děkuji za odpověď, jinak bych chtěla ještě upřesnit když nebudu dělat omládek tak mouky bude pouze těch 530 g ? Rozhodně vyzkouším. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    pohoda.b@post.cz: už jste ji někdy zkoušeli, že píšete - "aby nebyla tak tuhá" :-?
    Jinak zadělat můžete ručně tak, jako popisuji postup v pekárně. Omládek je tady právě kvůli větší nadýchanosti vánočky ;-) (Postup jsem trochu upravila, aby nebyl jen do pekárny.)

    Odpovědět

  • pohoda.b@post.cz pohoda.b@post.cz

    Zdravím, nešla by ta vánočka zadělat pouze s kvasnicemi , nedělat omládek??? Máme rádi vše nadýchané co se stane když přidám více vody aby nebyla tak tuhá??? té mouky bude celkem 720 g??? 190 g + 530g není to nějak moc a bez mléka jen vodu? navíc nemáme dom.pekárnu, vše bych musela dělat v ruce. Díky za vysvětlení.:-)

    Odpovědět

  • EvaSk EvaSk

    cathleen: teď jsem si přečetla u receptu na máslové hřebeny, že vodu vážíte. To je nápad!

    Odpovědět

  • EvaSk EvaSk

    cathleen: Jasně že vánočkové těsto musí být tužší než těsto na koláče. Dělala jsem poloviční množství = na jednu vánočku, možná jsem vodu nepřesně odměřila a každý centilitr je pak v tom malém množství znát. Nicméně hned jsem zařadila do oblíbených receptů, protože si rádi vánočku ještě mažeme máslem, což k téhle nehutné výborně pasuje. A navíc z pěti pramenů je raz dva hotová. Že jsem tenhle recept neobjevila dřív.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    EvaSk: jsem ráda, že chutnala :-K S tuhým těstem - je možné, že jste měla sušší mouku, co potřebovala víc vody, ale těsto má být poměrně pevné. Pokud jste zvyklá na měkčí těsta, mohlo vás to překvapit.

    Odpovědět

  • EvaSk EvaSk

    Výborná vánočka. Zadělávala jsem ručně, nemám pekárnu, musela jsem přidat trochu vody, těsto bylo strašně tuhé.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    hospodyne: ať se povede! Malého bobíška je mi moc líto :-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    magdalenka: díky za foto i zprávu :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Ktaké ji zítra budu péci, mladí jedou na dovolenou. Ale nemám náladu, jiný vnouček si příšerně zlomil ručičku a je po operaci. A kvůli koronaviru tam musí být bez maminky. Ještě nechodí do školy...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Nasa oblubena... Aj dnes som piekla. Len nevytahujem DP, rucne mi to ide rychlejsie. :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka