Máslová vánočka z pěti pramenů

cathleen Kuchařka: cathleen

2 kusy Domácí pekárna 136 názorů

Suroviny

Na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička Sladěnky
38 g droždí
190 g hladké mouky (necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45 minut kynout)
Přidáme 130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Recept si zatím oblíbilo 86 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

  2. Rozdělíme ho na dva díly = dvě vánočky.

  3. Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.

  5. Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.

  6. Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.

  7. Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a podle fotek přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.

  8. Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků smáčkneme dohromady a zahrneme pod vánočku.

  9. Necháme ji na plechu nakynout, pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Poznámka

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i hrozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 219 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslová vánočka z pěti pramenů

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Zanett: omládek je drožďový kvásek, který tím, že déle kyne před samotným zaděláním těsta, velice zlepšuje prostředí kvasinkám. Pečivo s ním je chutnější, déle vydrží čerstvé a také lépe a víc vykyne.
    Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
    Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte! ;-)

    Odpovědět

  • Zanett Zanett

    dobrý den chci se zeptat, omládek slyším prvně, mam domácí pekárnu, mam ten tzv. omládek vytořit před samotným kynutím v pekárně, pokud ano jak? nebo prostě vše nahážu do pekárny a dam kynout jako normální kynuté těsto, díky

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    SilviaD: to mě moc těší, děkuji :-K

    hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná <3 i když je s "mouchama" :-D

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Upečená. Fantastická :-):yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kchci sdělit jen pochvalu. Teď jsem ji pekla pro mladé na dovolenou. Jednu s rozinkami, jednu bez. Naši vnuci je nemají rádi. " babi, moc doblá, jen ty mouchy mi, plosím, vyndej! " Toto těsto, zadělávané vodou používám i na ořechový a makový závin. Je to úžasný recept.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zlatovlaska: děkuji za zprávu :-K Krásné svátky!

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Vánočka je naprosto dokonalá :yes: Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu <3 S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept :-K

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku! <3

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo :-K tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným :-8:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila. :-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. :yes::yes::yes: +1

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!<3

    feri.j: děkuji, i za fotku:-K

    Odpovědět

  • tooli tooli

    Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.:-K:yes:

    Odpovědět

1 2 3 6 8 10

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení recept vanocka vánočka z hladké mouky vánočka recept domácí vánočka pletení vánočky z pěti pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku vynikající vánočka pletení vánočky z devíti

Zapomněl/a jsem heslo