Vánočka ve formě

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Kynuté 5 názorů

Suroviny

240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
100 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
500 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
140 g změklého másla
50 g oleje
150 g cukru
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
půl rovné lžičky soli
kostka (42 g) čerstvého droždí
Menší vánočková forma:
160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
70 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g změklého másla
30 g oleje
90 g cukru
2 vanilkové cukry
70-100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
třetina rovné lžičky soli
27-30 g čerstvého droždí
(máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.

  2. K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.

  3. Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.

  4. Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánočka ve formě

  • Merylas Merylas

    cathleen: Kdo nezkusí, nevěří. :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    martinice: klidně použijte mléko - jde to i bez toho znechuceného smajlíka, věřte mi :-D

    Odpovědět

  • martinice martinice

    Proč voda ????? vždy používám mléko...:-((:-((:-((

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hospodyne: děkuju :-K přeji dceři, ať se jí vánočka povede a hlavně - ať vám všem chutná!

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMyslím, že je to nádherně návodný recept zejména pro mladé a začínající kuchařky. Určitě velkou řadu z nich inspiruje k realizaci. Moje dcera , která slušně vaří, ale troubě se obloukem vyhýbá, reagovala -" jé, to je hezký recept, ten bych mohla umět. Odpoledne ho vyzkouším." A tak za něj děkuji. Vánoček je tu nesčetně, ty poměry jsou vpodstatě stejné, ale tato prezentace doslova vybízí..:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: sváteční vánočka do formy jak upéct vánočku ve formě máslová vánočka do formy keramické vanockové formy na pečení recept na vánočku pečenou v keramické forme

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít