Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňští pomocníci: Co potřebujeme, když je vaření vášní i zábavou?
Zdroj: zdroj: Freepik, photo 4298181

Přemýšlíte, jestli si pořídit litinou pánev, nebo tu s nepřilnavým povrchem? Nebo snad využijete obě? Názory na to, co je v kuchyni nezbytné, se liší. Přesto existuje pár obecných doporučení. Nejdřív si však musíte odpovědět na důležitou otázku...   


Jak často skutečně vaříte a pro kolik lidí?

Kuchyně je často místností s nejmenší plochou v bytě, takže je třeba rozumně využít každý kousek prostoru. Proto byste měli zaujmout velmi pragmatický přístup. Magazín kochrezepte.de zdůrazňuje, že důležité je i to, co vaříte, jestli jen vaříte nebo i pečete. Protože například jako zapřísáhlý vegan se asi nemusíte zabývat pánví na volská oka, a pokud nepečte každý týden moučníky, forma na bábovku bude asi zbytečná.  Tyto základní úvahy vám pomohou najít správnou odpověď na otázku, co by mělo bydlet ve skříňkách a zásuvkách vaší kuchyně. Kuchyňské pomůcky můžeme rozdělit do tří kategorií: povinné vybavení, užitečné pomůcky a luxusní předměty, které ve skutečnosti nepotřebujete, ale díky nimž je vaření pohodlnější.

Hrnce a pánve

Ty patří k základní výbavě. Určitě jeden velký aspoň pětilitrový hrnec, ten oceníte při přípravě vývaru nebo vaření většího množství těstovin. Pak další dva menší hrnce či kastroly – dvoulitrový a litrový, a samozřejmě plechy na pečení a pekáč, hodí se dva v různé velikosti, případně zapékací miska. Pro foodblogerku Emmi (emmikochteinfach.de) je základem všeho dobrá pánev, kterou můžete využít k vaření i smažení řízků či pečení palačinek. Ideální je pořídit si alespoň jednu pánev s nepřilnavým povrchem, jednu litinovou a ještě jednu malou na vejce. Známá britská spisovatelka a expertka na gastronomii Mary Berry v populární Velké rodinné kuchařce doporučuje i pánev wok, ve které se dá smažit na malém množství tuku. Připomíná i pařák – hrnec s děrovaným dnem nebo skládací košík pro přípravu pokrmů v páře.

Pěkně zostra!

Nože jsou také součástí základní výbavy. Vybírejte pečlivě, standardem je kvalitní nerezový materiál. Většinou je lze zakoupit v sadě, kde jsou jeden či dva nože na běžné krájení masa či zeleniny, (i když například rajčata se lépe krájí nožem s pilovitou čepelí), jeden s vroubkovaným ostřím na chleba a případně filetovací nebo vykosťovací. Hodí se i ocilka nebo brousek na ně. Při porcování kuřete nebo kachny oceníte nůžky na drůbež a sekáček na masoVelké prkénko nebo vál je potřeba na těsto. Někdo je chce jen ze dřeva, jinému nevadí silikonový materiál. Další dvě menší podložky/prkénka najdou určitě využití. Odměrka na tekutiny i sypké přísady ulehčí práci. Potřebovat budete i mísy různé velikosti. Ta největší je skvělá třeba na míchání bramborového salátu, menší dvě pak na podle potřeby na těsto či na krémy nebo na zeleninový salát.

Nezbytné „maličkosti“

Vařečka, šlehací metla, naběračka, kvedlačka, stěrka, obracečka, ale i struhadlo, cedník a sítko jsou nenápadní, ale užiteční pomocníci. Stejně tak si nedovedeme práci v kuchyni představit bez otvíráku na konzervy, lisu na česnek. Ve skříňce by měla mít své místo digitální kuchyňská váha a tyčový mixér. Formy na muffiny nebo třeba na biskupský chlebíček i dortovou formu ocení ti, pro které je pečení a příprava moučníků pravidelnou činností. Nezapomínejte ani na různě velké dózy na skladování potravin.

Malý luxus

Pak jsou věci, které mít nemusíte, ale jakmile je jednou máte, už se bez nich neobejdete. Teploměr na maso vám například ukáže teplotu uprostřed steaku. Díky lisu na brambory je příprava knedlíků nebo noků snadnější, Elektrický robot je komfortnější a rychlejší než ruční mixér. Jsou domácnosti, kde nedají dopustit třeba na rýžovar, přestože rýže se dá skvěle připravit i v troubě, nebo pomalý hrnec, tlakový hrnec či jogurtovač, příjemným společníkem může být i elektrický kráječ chleba. Rada navíc: vaše kuchyň není určitě nafukovací, proto vyřazujte a vyhazujte nepotřebné a nefunkční věci.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více