Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 triků, jak připravit dokonalý steak: Chce to kvalitní maso i pánev a pár snadných vychytávek
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Vypadá to jednoduše, hodit kus „flákoty“ na pánev a opéct. Moc složité to skutečně není. Ovšem, jen když dodržíte několik zásad, přes které „nejede vlak“. Prozradíme vám tajemství řezníků, abyste pak před přáteli mohli zazářit!

1. Vybírejte správné maso 

Budete však muset trošku zapátrat, protože většina hovězího masa z nabídky supermarketů na dobré steaky vhodná není. Proč? Obvykle je totiž příliš čerstvé a tím pádem tuhé. Na steaky je ale potřeba, aby bylo správně vyzrálé a křehké. To se stane zhruba za 3-6 týdnů po porážce, kdy se při správných teplotách a proudění okolního vzduchu uvolňují svalová vlákna. Právě proto, že je to náročnější a delší proces, bývá vyzrálé hovězí dražší a koupíte je spíš v menším řeznictví, nebo na farmářských trzích.

2. Věnujte pozornost pánvi

Těžká robustní pánev s nepřilnavým a silným dnem je to pravé. Velikost by měla být tak akorát, aby steaky zaplňovaly podstatnou část plochy a mezi nimi byla maximálně půlcentimetrová mezera.

3. Nepodceňujte teplotní šok

Nejméně hodinu před samotnou přípravou vyndejte maso z lednice a nechte je zakryté přivyknout pokojové teplotě. Jinak by se moc studené maso potkalo s moc horkou pánví a mohlo by se stát, že by bylo shora připálené a uvnitř ještě příliš syrové.

4. Rozpalte pánev i tuk tak akorát

Zásada sice je, že musíte maso dávat na rozpálený olej, ale nesmí to být zase přehnané. Jakmile se z pánve kouří, už je to moc. Pokud chcete šetřit kalorie, stačí maso jen olejem předem potřít a pak opékat na horké pánvi na sucho. Můžete je předem také osolit a opepřit, anebo to nechat až na závěr na talíři. Obojí je správně a je to jen na vás. Jediné, co není vhodné, je přidávat na pánev i bylinky. Rychle by se připekly a zhořkly.  

5. Volte minutkovou úpravu

Dobře vyzrálé maso žádné dlouhé dušení nepotřebuje, naopak by mu to uškodilo. Dle velikosti steaku proto stačí přibližně tři minuty opékání z každé strany, zbytek práce udělá trouba. Pokud ji nemáte, nebo z jakéhokoliv důvodu použít nechcete, nechte maso v pánvi o minutku nebo dvě déle a pak je zabalte do alobalu na deset minut. Kumulovaným teplem by mělo pěkně dojít.

6. Dopečte v troubě

Je to nejlepší verze, pokud chcete mít steak připravený na medium, tedy ne úplně krvavý. Předem předehřejte troubu na 180 ºC a z pánve přendejte steak na pekáč, případně vložte steak do trouby rovnou s pánví, pokud je to možné. Jestli chcete dochutit steaky bylinkami, teď je ta správná chvíle je přidat. Hodí se rozmarýn, estragon i tymián. Maso, s bylinkami nebo bez, nechte v troubě 8 minut, pokud je chcete středně propečené, nebo 12-15, chcete-li je úplně dopečené.

7. Nechte odpočinout na závěr

Dopečené steaky vyndejte z trouby, zabalte do alobalu, nebo přikryjte na pekáčku a nechte zhruba pět až osm minut dojít. Mezitím si připravte vše k podávání. Dokonalý steak doladí dokonalá sůl, ideálně maldonská vločková, která se bude pomalu na mase pomalu rozpouštět a zároveň bude krásně a lehce křupat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více