Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké potraviny si na vzít pustý ostrov aneb Karanténa bez obav
Zdroj: zdroj: Couleur, Pixabay

V dnešní době se určitě vyplatí být připraven na případnou karanténu a zásobit se potřebnými potravinami. Co vás zachrání, když zůstanete dva týdny doma?


Pečivo, konzervy i těstoviny

Pokud byste například kvůli karanténě zůstali dva týdny doma jako na pustém ostrově, zachrání vás chleba a pečivo. Proto po každém nákupu pro jistotu zabalte krajíce, housky nebo rohlíky, které nespotřebujete, do potravinářské folie a uschovejte v mrazničce – a to průběžně doplňujte. Chybět by neměl aspoň 1 kg mouky, kterou běžně používáte, 1 kg krupice nebo dětské krupičky, po 1 balení rýže a těstovin, 2 kg brambor, několik cibulí a česnek, bazalka a jiné bylinky v květináči za oknem dodají jídlu ten pravý šmrnc! Vhod přijde několik rybích a masových konzerv, nakládaná zelenina, kompoty, hrozinky, balíček kakaa a čerstvé ovoce s delší trvanlivosti – tedy jablka a hrušky. 1 litr běžně používaného oleje a 1 kostka másla (nebo rostlinného tuku) se určitě hodí, stejně tak 4 litry trvanlivého mléka. Nezapomínejte ani na drůbeží a masový vývar v kostce. K chuti přijdou i balené sladké sušenky nebo slané krekry.

Rychlá jídla

Vhodné je mít v lednici vždy aspoň 6 vajec (raději víc), tvrdý sýr, 10 jogurtů, případně čerstvou zeleninu. Maso a ryby můžete rozdělit na porce a dát mrazit. V mrazáku pro všechny případy mějte podle místa i 2 až 3 sáčky mražené zeleniny. Z rýže a mraženého hrášku určitě vykouzlíte chutné rizoto. Když přidáte trochu masa a podlijete vývarem z kostky, nebude mít chybu. Brambory s troškou slaniny, mraženou zeleninou a rozšlehaným vejcem zapečte. Na závěr lehce posypte sýrem a lehký oběd nebo večeře je na stole. Těstoviny můžete připravit úplně jednoduše, třeba  s česnekem, olivovým olejem a kořením jako aglio olio. S nimi lze navíc nádherně improvizovat. Když je promícháte se zbylým jakýmkoli vařeným, pečeným či dušeným masem, zeleninou, posypete sýrem, hned je tu nová pochoutka! Do mléka zavařte krupičku, oslaďte, zasypte kakaem a omastěte máslem – krupicová kaše přijde také  k chuti.

Nezapomínejte na pitný režim

Ve většině domácností teče z kohoutku kvalitní pitná voda, takže není třeba řešit balíky s vodou. Pokud preferujete perlivé vody či sladké limonády, počítejte s cca 28 litry na čtrnáct dní. Nezapomínejte mít doma vždy dostatečné zásoby kávy a čaje – to podle toho, co a hlavně kolik šálků denně vypijete.

Chladná spíž, nebo pokojová teplota?

Konzervované potraviny a další suché potraviny, jakými jsou těstoviny nebo rýže, mají dlouhou dobu trvanlivosti a nejlépe se skladují ve tmě při pokojové teplotě. Pokud nemáte špajz, využijte jednu skříňku v kuchyni. Mnohem náročnější je uchovat čerstvé ovoce a zeleninu. Například hlávkový salát zabalte do vlhké utěrky, dejte do chladničky a do několika dnů spotřebujte. Do lednice ukliďte i čerstvý květák a brokolici, které tam vydrží také jen krátce. Brambory, mrkev, zelí a celer do lednice nepatří! To věděly už naše babičky, jak ostatně najdete i v knize Margit Proebstové Malá velká kuchařka. Nejlépe je jim ve sklepě v dřevěné bedně s pískem nebo v chladnějším špajzu. Také jablka a hrušky uchovávané v tmavém a chladném sklepě vydrží čerstvé mnohem déle. Když takový prostor nemáte, raději je do zásoby nekupujte. Rajčata, papriky, salátové okurky či lilky mají rády pokojovou teplotu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si