Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 rychlých večeří pro školáky: Vylepšené špagety s kečupem, zapékané toasty nebo zdravé placičky
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Také každý večer přemýšlíte, co nabídnout vybíravým potomkům na večeři? Zavděčit se dětem bez ohledu na věk bývá někdy složité. Samozřejmě, že všechno vyřeší špagety s kečupem, pokud je ale nechcete jen tak odbýt, inspirujte se našimi tipy. Zvládnete je i ve večerním shonu během kontroly domácích úkolů a žákovské.

Těstoviny s červenou omáčkou

I když se budete snažit děti zvykat na různé chutě a kuchyně a vůbec je nějak gastronomicky povznášet, stejně vám ve většině případů na otázku, co chtějí k jídlu, odpoví: „Špagety…a s kečupem!“ Toto jídlo děti prostě zbožňují, ať už je to kvůli lákavé barvě omáčky nebo prostě jen pro sladkou chuť kečupu. Chcete-li jim ho udělat trochu vylepšené, přelijte jim těstoviny aspoň domácím kečupem a nebo jim připravte vlastní rajčatovou omáčku z čerstvých rajčat ovoněnou bylinkami, jako je bazalka nebo oregano. Aby dětem víc chutnala, můžete ji trochu dosladit třtinovým cukrem či medem nebo ji připravit z předem pečených rajčat. Rajčata při pečení trochu zkaramelizují a jejich chuť bude intenzívnější. Bílkoviny v jídle doplní jakýkoliv nastrouhaný sýr, klidně "Eidam třicítka".

Zapečeno se sýrem

K oblíbeným dětským jídlům patří i zapečené toasty. Děti nejvíc ocení ty nejobyčejnější – se šunku a sýrem zapečené v toustovači. Když navrch namalujete pečivem nějaký obrázek, budou přímo nadšené. Případně můžete obložené krajíčky chleba vylepšit tím, že je obalíte v rozšlehaném vajíčku a osmažíte na pánvi jako francouzské toasty. Dětem zachutná v toastech nejvíc běžný plátkový sýr, jemná mozzarella, případně můžete zkusit i lehce aromatický hermelín. Do toastů jim můžete propašovat i zeleninu, například plátky rajčat, které pak v toastu s mozzarellou doplňte třeba bazalkovým pestem.

Večeře nasladko

Krupicová kaše není jen pro mimina, pochutnají si na ní i děti školou povinné, a když jim ji trochu „vytuníte“, budou se oblizovat až za ušima. Klasika je samozřejmě krupička vařená v mléce zalitá rozpuštěným máslem a posypaná pořádnou dávku granka. Pokud nejsou vaše děti moc konzervativní, můžete jim ji udělat na spoustu dalších způsobů. Ovoňte třeba předem mléko skořicí či kardamomem. Místo klasického mléka použijte mandlové či kokosové, které kaši samo o sobě ochutí, a chcete-li, aby měla kaše vyšší výživovou hodnotu, nahraďte klasickou dětskou krupičku špaldovou nebo pohankovou krupicí. Hlavně ta druhá jmenovaná zaujme zajímavou oříškovou chutí. Kaši raději oslaďte medem, po kombinaci mléka s medem se bude dětem i lépe usínat. A nebo kaši doslaďte jen ovocem, ideálě banánem. Ten podle webu Healthline.com díky obsahu hořčíku, draslíku a tryptofanu navozuje lepší spánek.

Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

Pokud byste měli zavzpomínat na svá nejoblíbenější jídla z dětství, určitě spousta z vás do výčtu zařadí i rajskou omáčkou. Kdo by se ale večer vařil s masem, vývarem a knedlíkem? Děti stejně mnohem víc potěšíte, když jim nabídnete verzi s masovými kuličkami. Abyste si ušetřili čas, použijte do omáčky rajčata z konzervy nebo protlak a omáčku ochuťte jako u klasické rajské skořicí, bobkovým listem a novým kořením. A samozřejmě trochu doslaďte, aby dětem víc chutnala. Kuličky připravte raději ze směsi hovězího a vepřového masa, budou pak šťavnatější. Můžete zkusit i lehčí variantu z mletého drůbežího. Místo rýže je možné podávat ke kuličkám bulgur, kuskus nebo těstoviny tarhoňu.

Placičky na spoustu způsobů

Ideálním rychlým a zdravým jídlem jsou různé zeleninové placičky či luštěninové karbanátky. Jsou i ideálním řešením, jak do dětí „nacpat“ zeleninu nebo luštěniny. Výborné placky uděláte z cuket, řepy, dýně, květáku, čočky nebo třeba cizrny. Suroviny stačí jen rozmixovat, přidat vajíčko, zahustit moukou, strouhankou či mletými ovesnými nebo pohankovými vločkami a nějak okořenit podle toho, co vaši potomci zvládají. Nic nezkazíte petrželkou, tymiánem či majoránkou. Exotickou chuť dodá karbanátkům římský kmín nebo koriandr.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více