Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 potravin pro lepší imunitu: Nachlazení předejdete díky citrusům, paprikám i mandlím
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Nastává nám nejchladnější období roku a s ním přichází i čas rýmiček, nachlazení a dalších chorob. Číhají na každého a jedinou možností, jak se jim vyhnout je posilování obranyschopnosti organizmu. Kromě sportu, otužování, dobré nálady a vitaminů v tom pomůžou i některé potraviny.


Citrusové plody

To, že v boji s nachlazením přijde vhod vitamin C, ví asi každý. Podle webu Healthline.com se usuzuje, že vitamin C zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou zásadní v boji proti infekcím. S prvním „pšíknutím“ tak většinou saháme po vitaminových tabletkách. Není ale lepší dodat tělu vitaminy přirozenou cestou, tedy prostřednictvím ovoce, které vitaminy obsahuje? Navíc v nich jsou většinou i další přínosné látky, které se do jedné tabletky nevměstnají. Díky ovoci také vitaminy dodáváte tělu postupně a ne jen v jedné dávce, takže je organizmus schopný většinu zpracovat. Vysokým obsahem vitaminu C vynikají téměř všechny citrusové plody. Výhodou je, že jich je hodně druhů, takže máte aspoň na výběr, zda „céčko“ doplníte pomocí grapefruitů, pomerančů, klementinek, mandarinek, citronů či limetek.

Červené papriky

Vitamin C si tělo samo nevyrábí a neukládá do zásoby na později, proto mu ho musíme dodat zvenčí. Doporučené denní množství pro většinu dospělých je podle webu Health.harvard.edu 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže. Získat všechny vitaminy z citrusů může být „fuška“ i pro největšího milovníka mandarinek, proto občas rádi sáhneme i po jiném ovoci nebo třeba zelenině. V zimě to mohou být i červené papriky kapie. Ty jsou na tom ohledně vitaminu C dokonce i mnohem lépe než třeba citrony. Jak uvádí stránky Soupersage.com, papriky obsahují 127.7 mg vitaminu C na 100 g, citrony pouze 53 mg. Kromě toho jsou červené papriky výborným zdrojem beta karotenu.

Brokolice

Prospěšnými látkami je přímo nabitá i brokolice. Obsahuje vitaminy A, C a E, vlákninu a také antioxidanty. Díky tomu je považována za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Podle webu Thebeet.com je brokolice bohatým zdrojem sulforafanu. Tato sloučenina má prý schopnost snižovat virovou nálož, hlavně v nose. Pokud chcete z brokolice získat co nejvíce, je třeba ji vařit co nejméně - nebo ještě lépe vůbec. Nejlepší způsob, jak v potravině zachovat hodně živin je vaření v páře.

Skořice

K posílení imunitního systému se často používá i skořice, kterou v zimě s oblibou přidáváme do různých nápojů i pokrmů. Je to poměrně logické, neboť skořice je ideálním zahřívacím kořením a v kombinaci se svařeným vínem dokáže přímo zázraky. Podle stránek Everydayhealth.com skořice výborně působí antivirově, antimykoticky i antibakteriálně. Nejenže tedy posiluje imunitní systém, ale skutečně bojuje proti choroboplodným zárodkům, které způsobují nemoci. Pomáhá tak snižovat pravděpodobnost vzniku onemocnění dýchacích cest a sezónních infekcí.

Česnek

Česnek je používán jako prostředek boje s různými chorobami již od dávných dob. Výborně působí hlavně proti bakteriím, je proto považován za účinné antibiotikum. Můžete ho užívat ve formě tinktury, pokud to ale zvládnete, klidně si ho dejte i syrový. Jen je třeba ho 10 minut před použitím rozdrtit či nakrájet na jemné plátky. Tak dlouho totiž trvá, než chemické látky vytvoří jeho antibakteriální vlastnosti. Ani s česnekem se to ovšem nesmí přehánět, za přijatelnou dávku se považují maximálně dva stroužky denně. Podle webu Medicalnewstoday.com se usuzuje, že imunitě prospěšné vlastnosti česneku vycházejí z velké koncentrace sloučenin obsahujících síru, jako je alicin, který snižuje riziko vzniku nachlazení.

Bílý jogurt

Určitě jste už někdy slyšeli okřídlené reklamní rčení, že imunita se ukrývá ve střevech. Správné složení střevní mikroflóry nám pomohou udržet probiotika. Ty můžete tělu dodat prostřednictvím kvalitních jogurtů, které jsou obohacené o tzv. živé a aktivní kultury, nebo prostřednictvím dalších kysaných mléčných výrobků. Probiotika obsažená v jogurtu a dalších fermentovaných produktech mohou podle stránek Webmd.com zmírnit závažnost nachlazení. Mléčné výrobky jsou rovněž zdrojem vitaminu D, do některých je navíc ještě přidáván. Právě nim je dobré dávat přednost. Lidé, kteří mají nedostatek vitaminu D, se totiž mohou častěji nachladit nebo onemocnět chřipkou.

Mandle

Pro dobře fungující imunitní systém je kromě vitaminu C důležitý i vitamin E. Tento silný antioxidant je tedy rovněž nezbytný v rámci prevence boje s nachlazením. Jde vitamin rozpustný v tucích, ke správnému vstřebání tak vyžaduje přítomnost tuku. Právě proto jsou jeho dokonalým zdrojem mandle a ořechy vůbec. Obsahují totiž zdravé tuky a kromě toho i dostatek vitaminu E. Jeho doporučená denní dávka pro dospělého člověka je podle stránek Healthline.com asi 15 mg, přibližně 100 % doporučené denní dávky přitom poskytuje jen půl šálku mandlí, což je asi 46 celých loupaných mandlí.  

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si