Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na skvělé dýňové rizoto? Jeden krok určitě nevynechávejte!
Zdroj: Šárka Adámková

Máte na zahrádce přebytek dýní, nebo jste je koupili v supermarketu v akci? Uvařte si s námi skvělé dýňové rizoto! Do půl hodinky máte parádní oběd na stole a na své si přijdou masožravci i vegetariáni. Jak na to, s tím nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Italské risotto

Jak už jsme psali dříve, italské rizoto, přesněji risotto, vypadá i chutná jinak než to české. Připravuje se i z jiné rýže a podává v jiném talíři. A jednou z nejlepších možností, jak udělat pravé krémové italské rizoto, je zapracovat do něj dýni. Vytvoříte tak pokrm v nádherných podzimních oranžových barvách, s fantastickou chutí a vůní. Ovšem, aby se to povedlo, jak má, je třeba dodržet správný postup.

Risotto krok za krokem

Co budete potřebovat: 1 menší dýni hokkaidó, 250 g rýže arborio, 800 ml vývaru, 150 ml bílého vína, 2 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, 50 g parmazánu + na ozdobení, 50 g másla. Jak na to? Nejprve je potřeba připravit dýni. Pokud zvolíte druh hokkaidó, nemusíte ji loupat, stačí řádně umýt, zbavit stopy, překrojit napůl, vydlabat semínka a dužinu nakrájet na kousky. Pak je vhodné dýni krátce povařit nebo upéct. „Mně se osvědčilo dýni upéct. Nakrájenou dužinu vždy jen vhodím do pekáče, zakápnu olivovým olejem, posypu lehce chilli a malinko osolím, ale opravdu jen střídmě. Dýni peču v troubě při 190 °C doměkka. Během pečení dýně krásně změkne a trochu zkaramelizuje, což chuti jídla jen prospěje,“ říká pro Toprecepty.cz říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého.

V době, kdy se dýně peče, oloupejte a nakrájejte nadrobno obě cibule a osmažte je v kastrůlku na olivovém oleji dosklovita, ne víc! Cibule nemá mít hnědou barvu, kazilo by to vzhled i chuť rizota. K osmažené cibuli přisypte rýži arborio, také ji krátce osmahněte a zalijte vínem. Míchejte, dokud se tekutina neodpaří. Pak rýži podlijte domácím vývarem tak, aby byla ponořená. „Vývar je přesně ta složka, kterou nedoporučuji vynechávat. Rýže se sice dá zalít i vodou, ale rozdíl v chuti bude obrovský. Právě vývar totiž dodá rýži a tím pádem i celému jídlu bohatou plnou chuť,“ vysvětluje Šárka a doplňuje, že rýže do sebe bude postupně natahovat chuť vývaru a zároveň bude měknout. Pozor, přestože je italské risotto krémové, rýže nemá být rozvařená na kaši, správně uvařená je na povrchu měkká, uvnitř na skus. Rýži postupně podlévejte vývarem, vždy, jakmile do sebe natáhne tekutinu, přidejte další. „Pokud vám ke konci vaření vývar nezbude a rýže bude stále nedovařená, pomozte si klidně vodou, to nevadí. Důležité je, aby podstatnou složku ochucení tvořil vývar,“ říká Šárka, která do rizota nakonec vmíchá opečenou dýni. „Tu není potřeba mixovat ani krájet. Upečená dýně se krásně rozpadá a pohodlně ji v rizotu rozmělníte vařečkou. Případné větší kousky nechte, aspoň bude dýně v rizotu víc znát.“

Nakonec hrnec odstavte a vmíchejte do rizota nastrouhaný parmazán a máslo. Před podáváním můžete ještě každou porci na talíři dozdobit plátky parmazánu. Chcete-li, rizoto se dá vylepšit vyškvařenými plátky slaniny, pár lístky čerstvé šalvěje nebo několika kapkami citronu. Sytější pokrm získáte, když na cibulce na začátku osmahnete kousky kuřecího masa. Pak můžete postupovat dle návodu. Vegetariáni zase místo masového vývaru použijí zeleninový. „Jen buďte opatrní se solením. Vývar bývá slaný, sýr je také slaný, tak samotné rizoto ani dýni při pečení není potřeba solit moc,“ uzavírá Šárka.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více