Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších způsobů, jak si užít chřest: Zkuste netradiční závin nebo krémovou polévku!
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Sezóna poctivého křupavého čerstvého českého chřestu vrcholí. Máme proto pro vás několik tipů, jak si tuhle chuťově dokonalou, přitom kaloricky zanedbatelnou lahůdku užít na maximum.

Vitamíny s chutí

Jestli je nějaká ultra zdravá zelenina, která ještě navíc lahodně chutná, pak je to právě chřest. Nejlepší je samozřejmě ten český, který se sklízí právě teď a k dostání je za sympatické ceny. Chřest obsahuje hodně vlákniny, zato málo kalorií a je bohatý na vitamíny (B, C, E a K) a minerály (vápník, železo, hořčík, zinek, draslík). Navíc se velmi snadno zpracovává. Bílý chřest je potřeba zbavit dřevnaté slupky; musíte jej od „hlavičky“ dolů oloupat a odkrojit tuhý konec, u zeleného a fialového stačí jen odkrojit konce. Následně se chřest, většinou svázaný do svazku po šesti či více kusech, vaří ve vroucí osolené a citronem, cukrem a máslem ochucené vodě. Ale jen krátce, aby zůstal uvnitř měkký a zvenku stále na skus křupavý. Máme pro vás pět možností, jak chřest připravit.

Jednoduchý teplý předkrm

Vařený chřest stačí posypat nasucho opraženou strouhankou a pokapat rozpuštěným máslem, případně doplnit na pánvi prohřátou vepřovou či kuřecí šunkou, nebo chřest na talíři obalit parmskou šunkou. Vynikající je i chřest se sýrovou omáčkou.

Chřestová polévka

Jednoduchá, přitom výtečná a sytá je i chřestová polévka. Stačí chřest jen uvařit dohromady s bramborami a pak vše rozmixovat. Anebo zkuste chřestový krém s pórkem. Polévku můžete dochutit bílým vínem a podávat s chlebovými krutony, případně s osmaženou cibulkou.

Chřest jako hlavní jídlo

Chřest jako hlavní jídlo by byl samotný moc „hladový“, proto je ideální, když jej zapečete třeba s vajíčky a sýrem. Výborný je i zapečený chřest s bramborami a cuketou. A zapomenout nesmíme ani na chřest s holandskou omáčkou.

Chřestová příloha

Tip pro všechny, kteří chtějí hubnout: nahraďte chřestem brambory nebo rýži! Kila poletí dolů jako po másle. Chřest se dobře hodí jako příloha ke kuřecímu nebo jinému drůbežímu steaku, případně i k pečené rybě. Takový marinovaný losos na zeleném chřestu, to je delikatesa!

Chřest nasladko

Ano, i to je možné. Nejlepší kombinace jsou chřest a jahody nebo chřest a rebarbora. Zkuste třeba chřest s jahodami a mozzarelou, anebo si udělejte chřestový závin s rebarborou. Chřest je potřeba předem uvařit bez soli a poté jej společně s krátce povařenou rebarborou naklást na listové těsto, ochutit skořicí, cukrem, případně rozinkami, zabalit a upéct. Tak dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více