Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč je dobré vyzkoušet liči: Přezdívá se mu ovoce lásky a je doslova vitaminovou bombou
Zdroj: Pixabay, aleksandra85foto

Na malé červené plody liči v zimních měsících běžně narazíte v mnoha supermarketech. Na první pohled vypadají jako jahody a dokonce se jim i čínské jahody přezdívá, mají ovšem tvrdou slupku podobající se spíš skořápce, pod kterou se ukrývá šťavnatá bílá dužina a velká hnědá pecka.

Liči pro císařovu konkubínu

Drobné ovoce je příjemným zpestřením v zimní ovocné nabídce. Exotické plody liči pocházejí až z daleké Asie, pěstují se hlavně v Číně a ve Vietnamu, ale vlastně téměř v celé Asii, v Austrálii a dokonce i na Floridě. Podobné jsou dalším exotickým plodům, které se pěstují hlavně ve Vietnamu – rambutanu. V oblibě je měli lidé již ve staré Číně, hlavně na císařském dvoře. Podle knihy The Oxford Companion to Food prý liči milovala konkubína císaře Süan-cung, který jí prý ovoce nechával vozit speciální kurýrní službou s rychlými koňmi až do hlavního města. Tato přeprava byla poměrně drahá a zřejmě společně s dalším rozhazováním vedla k císařově zkáze. Liči je zajímavé ovoce i s ohledem na to, na čem roste. Strom se nazývá liči čínské nebo také dvouslivák lahodný a patří do čeledi mýdelníkovitých. Je jediným stromem z této čeledi, na němž rostou plody, jež se dají sníst. Jde o poměrně vzrostlé stromy, které mohou dorůstat do výšky až 20 metrů a dožít se až dvou set let. Chutí liči trochu připomíná hroznové víno, lehce voní po květinách, hlavně po růžích. Přezdívá se mu nejen čínské jahody nebo švestky, ale také ovoce lásky nebo zamilovaných. Za vše může tvar plodů. Nejenže jím připomínají již zmiňované nám známé ovoce, ale vypadají trochu i jako srdíčka. Důležité je, aby bylo ovoce opravdu zralé, na slupce by neměla být žádná zelená místa. Pokud je ovoce již přezrálé nebo staré, může naopak prasknout a pak z něj vytéká šťáva.

Sladké, ale plné vitaminů

Liči je výborným zdrojem mnoha vitaminu. Jeho velkým plusem je příjemná sladká chuť. Díky ní je mají v oblibě děti, které tak touto příjemnou cestou potřebné vitaminy bez námitek doplní. Kromě mnoha vitaminů obsahuje ovoce i spoustu minerálních látek a zdravých antioxidantů (např. rutin). Podle webu Healthline.com je v nich překvapivě velké množství vitaminu C (jedna čínská „jahůdka“ poskytuje až 9 % jeho denní potřeby). Kromě toho je v něm i vysoké množství mědi a draslíku. Právě tyto látky pomáhají zlepšovat imunitu, chránit před srdečními chorobami, rakovinou a cukrovkou. Usuzuje se rovněž, že extrakt z liči může chránit před rakovinou jater. Liči je poměrně hodně bohaté na sacharidy, což se dá vzhledem k jeho až přeslazené chuti očekávat. Vlastně by se dalo říct, že se skládá hlavně z vody a sacharidů a i obsah vlákniny je v ovoci poměrně nízký. Většina sacharidů v liči pochází z cukrů, které jsou zodpovědné za jejich sladkou chuť. Podle webu Netmeds.com ale nemá nijak vysoký glykemický index. Jeho hodnota je 50, což způsobuje, že se liči tráví pomalu a cukry se uvolňují do krve pomalu.

Čerstvé, v kompotu i sušené

Dokud se k nám liči nedostalo v čerstvé podobě, dalo se u nás již dříve sehnat ve formě kompotu v konzervě. Ze zavařeného liči samozřejmě nezískáte vitaminy jako z toho čerstvého, ohledně chuti ale o nic nepřijdete, neboť konzervované plody chutnají téměř stejně jako ty čerstvé. V Asii si navíc liči vychutnávají i v sušené podobě. Občas na sušené liči můžete narazit i u nás v obchodech specializovaných na oříšky a sušené ovoce. Jen se nenechte zmást, že v sušeném stavu jsou plody překvapivě hnědé. Menším překvapením možná bude, že jsou i poměrně drahé. V každém případě, v kaších nebo v müsli směsích jsou vynikající. Vzhledem k jeho lahodné chuti je nejlepší si pochutnávat na samotném čerstvém liči. Díky šťavnatosti je z něj výborný džus či šťáva, v Asii z něj vyrábějí rovněž víno či likéry. Vynikající je ve zmrzlině, sorbetech, koktejlech, ovocných salátech a hodí se také do slaných pokrmů. Vyzkoušejte liči třeba ve snadném zeleninovém salátu. Připravte si na něj 1 hrst salátu libovolné odrůdy, 1 malou okurku, 1 šálek oloupaného a vypeckovaného liči (můžete použít i jednu konzervu kompotovaného), 1 sladké zralé mango, ¼ šálku ořechů nebo semínek na posypání, 2 lžíce medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem nalijte med, hořčici, olivový olej a citronovou šťávu na zálivku. Dobře protřepejte. Přidejte sůl a pepř a znovu protřepejte. Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na kousky. Okurku nakrájejte na tenká kolečka. Pokud používáte liči z kompotu, slijte nálev. Mango oloupejte a nakrájejte na proužky. Ořechy nahrubo nasekejte a opečte je na pánvi nasucho, dokud lehce nezhnědnou. Salát, okurky, liči, mango a polovinu ořechů dejte do mísy. Promíchejte, přilijte zálivku a opět promíchejte. Salát rozdělte do misek a posypejte zbylými ořechy.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více