Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč stojí za to vařit na indukci? Litr vody ohřejete už za dvě minuty a ještě výrazně ušetříte na energiích!
Zdroj: Ralph (Ravi) Kayden Unsplash

Pokud vybíráte novou varnou desku, stojí indukce určitě za zvážení. Je totiž rychlá, chytrá a flexibilní. Snadno se ovládá, sama za vás vaří a žádné jídlo nepřipálí. Není proto divu, že jejímu kouzlu podléhají i zkušení kuchaři.

Jak to funguje?

Indukční desky fungují na principu magnetického pole, které je mezi nádobou a indukční cívkou v desce. Díky tomu vzniká teplo  přímo ve varné nádobě, a nikoliv v jejím okolí, jako tomu je u ostatních varných desek. Znamená to, že má vysokou účinnost ohřevu (až 90 %) a minimální ztráty. Z toho plyne, že vaření na indukci je maximálně úsporné. „Nepřekonatelnou výhodou indukce je to, že teplo předává efektivně, protože se nevyplýtvá na „zbytečný“ ohřev samotné varné desky jako u sklokeramické desky nebo u plynu, kde dochází i k ohřevu okolí hrnce. Je skoro dvojnásobně efektivnější, pokud jde o energetickou spotřebu, než deska plynová,“ vysvětluje pro Toprecepty Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Proč je indukce top?

Indukční deska je oblíbená asi především proto, že na ní jídlo uvaříte rychlostí blesku. „Indukční desky jsou až o 100 % rychlejší než sklokeramické plotýnky, a směle porazí plyn a dokonce i rychlovarnou konvici. Výkon můžete zcela plynule a velmi rychle regulovat. A když opravdu pospícháte, můžete ohřev urychlit pomocí speciální funkce, která zvýší výkon varné zóny až o 40 %. S touto funkcí ohřejí některé varné desky 1 litr vody z 15 °C na 90 °C už za 2 minuty a 40 vteřin,“ uvádí pro Toprecepty Jana Neuszerová ze společnosti MORA. Indukční varné desky navíc po dosažení varu automaticky optimalizují spotřebu energie a přiměřeně sníží intenzitu ohřevu.

Vařte chytře

Chytré indukční desky disponují různými automatickými programy, které vám usnadní vaření. Jedná se o funkci umožňující rychlý var většího množství tekutiny bez přetečení, nebo naopak řízený ohřev pod bodem varu, když budete třeba chystat guláš, „táhnout“ vývar nebo vařit rýži. Když budete hodně spěchat, můžete pomocí další funkce navýšit výkon až o 40 %. Dobrou zprávu máme i pro ty, kteří rádi pečou. Indukční deska totiž disponuje funkcí pro rozpouštění takových potravin, jako jsou máslo nebo čokoláda. Takže se vám už nikdy nestane, že by se vám přepálilo máslo, srazila čokoláda nebo byste zkazili jemný dortový krém. Komfortní také je, že desky jsou vybavené čidly monitorujícími přítomnost nádobí na plotýnce. Pokud je z ní sundáte, příslušná varná zóna se sama vypne.

Při vaření buďte flexibilní

Indukční desky mají skvělou vlastnost, a tou je možnost propojovat plotýnky do jedné varné zóny se stejnou úrovní tepla, takže na nich můžete bez problémů připravit jídlo ve velkém pekáči. Navíc u některých typů lze pouhým posouváním nádobí po varné ploše měnit teplotu plotýnek, aniž byste se dotkli ovládacího panelu.

Už žádné drhnutí drátěnkou

Nezaskočí vás ani péče o indukční varnou desku. Povrchy jsou většinou opatřené speciální úpravou, která je odolná proti škrábancům, chemikáliím a nečistotám. K čištění tedy stačí měkký hadřík a teplá voda, případně speciální škrabka na sklokeramické povrchy.

Pozor na nádobí

Špatnou zprávou je, že pro indukční vaření nemůžete používat všechny druhy nádobí. Obecně platí, že jsou vhodné kovové nádoby, třeba z oceli, včetně té smaltované. Na návodu k nádobí by mělo být výrobcem uvedeno, že je vhodné k vaření na indukční desce. Než se ale vydáte do obchodu pro nové nádobí, udělejte si s tím starým test. Na dno hrnce nebo pánve či pekáče dejte magnet. Pokud tam drží, nádobí můžete bez obav používat i na indukční desce.

Indukční desku koupíte už za pět tisíc

Ceny varných indukčních desek se pohybují v poměrně širokém rozmezí. Ty nejlevnější stojí kolem 5000 korun, jsou vybaveny základními funkcemi a mají dobrý poměr výkon/spotřeba. Bohužel jsou ale při vaření poměrně hlučné. Zlatou střední cestou jsou indukční desky, které disponují většinou speciálních funkcí a umožňují spojování varných zón. Koupíte je zhruba 13 000 korun. Pokud si potrpíte na kvalitu a variabilitu produktu, tak si připravte částku kolem 20 000 korun. Za tuto cenu však dostanete výrobek, který je doslova nabitý automatickými funkcemi. Patří k nim například pozastavení varu, znovuspuštění varné zóny, okamžité vypnutí při přetečení či detekce vhodnosti varných nádob.

Takže už nezbývá, než zvážit finanční možnosti a pořídit si indukční desku, která vám určitě usnadní vaření. Výměny se nemusíte obávat. Varné desky jsou vyráběny ve shodných rozměrech, nezávisle na tom, o který typ výrobku se jedná. A protože indukce funguje stejně jako elektrická deska v síti s napětím 230 V, neměl by být s jejím zapojením žádný problém. O něco náročnější to bude, pokud chcete indukcí nahradit plyn. Ale i s tím si určitě šikovný řemeslník poradí, aniž byste museli měnit celou kuchyňskou linku.

 

Recepty k tomuto článku