Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Zdroj: Toprecepty, Irule

Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být rovné i zahnuté, v miniaturní podobě, kdy se hodí jako vánoční cukroví, nebo větší, jež uspokojí i toho největšího milovníka sladkostí. Bez ohledu na tvar a velikost, neobejdou se bez pařížské šlehačky, čokoládové polevy a oříšků do těsta.

Čokoláda a oříšky – nejlepší kombinace

Pokud patříte k milovníkům čokolády, oříšků a šlehačky, jen stěží pro sebe najdete lepší zákusek, snad jedině pařížský dort, ale tam zase chybí ty oříšky a taky tak krásně nekřupe. Pařížské rohlíčky jsou přímo úžasným spojením jemného křehkého oříškového těsta, které se už samo o sobě doslova rozplývá na jazyku, a fantastické krémové náplně, to vše přelité čokoládou. Co se týká náplně, většinou jde o pařížskou šlehačku, aby rohlíčky dostály svému jménu, může ji ale nahradit i čokoládový krém s máslem. Pokud byste zrovna na čokoládový krém neměli chuť, vyměňte jej třeba za karamelový. Nezbytná je nakonec také jemná čokoládová poleva, která zakrývá krém na korpusu a zajistí navíc ještě jedno křupnutí při ochutnání tohoto skvělého záskusku.

Za vše může pařížská šlehačka

Pařížské rohlíčky bývají častou volbou spousty návštěvníků cukráren. Patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví, v mnoha rodinách je ale raději pečou na Velikonoce, jinde zase na oslavy narozenin, a bývají i oblíbenou sladkostí na svatbách do výslužky. Na to, jak oblíbeným zákuskem pařížské rohlíčky jsou, se toho o nich ví poměrně málo. Není známo, co bylo jejich předobrazem, ani proč se jim říká pařížské. Z žádného konkrétního pařížského moučníku se ale pravděpodobně nevyvinuly a za jejich název zřejmě může pařížská šlehačka nebo pařížský krém, který představuje náplň této dokonalé sladkosti. Ani její původ není příliš známý, jisté je jen to, že dodává chuť a možná i jméno pařížskému dortu, na nějž se recept objevil již ve vyhlášené prvorepublikové kuchařce Viléma Vrabce. V knize The art of Vienesse pastry se usuzuje, že i když nese označení pařížská, zřejmě jde o recept noblesní vídeňské cukrařiny. Smetana ke šlehání, v níž se nejprve rozpustí čokoláda, pak se vše nechá vychladit a teprve poté se vyšlehá dotuha, ozdobí spoustu nejen vídeňských dortů a dezertů, ale zcela jistě dosáhne i na úroveň vyhlášené francouzské cukrařiny. Pařížské rohlíčky mají spoustu variant, mohou se lišit náplněmi, druhem oříšků a čokoládová poleva navrch může být i bílá. Různé mohou být i jejich názvy. Známé jsou rovněž jako pařížské tyčinky a občas se se jim říká i mašličky.

Dokonale křupavý podklad

 

Přestože se na první pohled zdají pařížské rohlíčky jako složité dílo vyžadující větší množství cukrářského umu, není to s nimi tak strašné. Trochu náročnější je už ale příprava samotného podkladu. Křehké těsto na podkladový plát se totiž dělá jen z moučkového cukru, oříšků a vajec. Celá vajíčka nebo jen bílky je nutné nejprve vyšlehat nad vodní párou do ideální konzistence, aby pak rohlíčky krásně držely při pečení tvar a neroztékaly se na placku. Chuť a křupavost dodávají těstu hlavně vlašské oříšky. Případně se mohou dát i lískové, v některých receptech se ještě objevuje i mandlová mouka. Klasická mouka v nich není a díky tomu je tato sladkost přirozeně bezlepková, což celiaci ocení. Rohlíčky tvarujte rovnou na plech na pečicí papír. Po upečení se sice na něj rohlíčky přilepí, stačí ale papír položit krátce na navlhčenou utěrku a rohlíčky se během chvilky samy uvolní. Ihned po upečení se budou zdát tak akorát na vylámání zubů, ale nemějte strach, krém, který na ně nanesete, těsto hezky zvláční.

Chce to správnou teplotu

Rohlíčky jsou ošemetné ještě z jednoho důvodu. Jsou totiž hodně citlivé na teplotní výkyvy. Může se vám tak snadno stát, že vám krém na těstě nebude držet nebo vám spadne při namáčení do polevy a rozpustí se v ní. Korpusy tak musejí být před nanášením krému dokonale vychladlé. Pokud je venku sucho a zima, je nejlepší je před plněním dát přikryté nakrátko na balkon. S krémem je třeba pracovat rychle, aby se vám nerozpouštěl v rukou. Počkejte si, až nebude zapnutá trouba, která také zvyšuje teplotu v místnosti. Onou úžasnou náplní do rohlíčků je již zmiňovaná pařížská šlehačka nebo krém. Šlehačka je lehčí a nadýchanější, ale těsto se pod ní rychleji rozbředne. Chcete-li, aby rohlíčky vydržely trochu déle, což se ale stejně nestane, neboť z talířů bleskově mizí, dělá se do nich krém s přídavkem másla. Možností je také udělat náplň z másla a slazeného kondenzovaného mléka. Pokud byste chtěli nějakou změnu od čokolády, klidně použijte zkaramelizované salko. Ačkoli se čokoládový pařížský krém občas dochucuje jen kakaem, ten nejlepší a správný je s rozehřátou čokoládou. Úplně luxusního krému dosáhnete, když použijete co nejkvalitnější čokoládu, nejlépe hořkou. Klidně ale můžete sáhnout i po kvalitní mléčné nebo dokonce bílé, díky níž uděláte neobvyklé bílé rohlíčky. Krém se na upečené rohlíčky nanáší pomocí zdobicího sáčku. Pak se nechají rohlíčky důkladně vychladit, aby patřičně ztuhly a mohly se namáčet do rozehřáté čokoládové polevy. Pokud by vám krém i přes zdání dostatečné ztuhlosti přesto odpadával, dejte rohlíčky na chvíli do mrazáku. Hotové dílo opět dejte pořádně ztuhnout do chladu. Rohlíčky stačí nechat odležet do druhé dne. Do té doby ty šlehačkové rozhodně krásně zvláční. Korpusy jsou ale vynikající již po několika hodinách, kdy ještě nejsou úplně změklé, ale trochu lepivé. Hotovu polevu můžete nakonec ještě dozdobit třeba strouhaným kokosem, aby rohlíčky vypadaly ještě slavnostněji.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více