

Pařížské noky
Suroviny 4 porce
- Noky:
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 4 vejce
- 4 lžíce strouhaného Parmezánu nebo podobného sýra
- Bešamelová omáčka:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1/2 l studeného mléka
- špetka soli
- trošku strouhaného muškátového oříšku
- 3 lžíce strouhaného sýra (může být Gouda, Parmezán, Gruyére apod.)
- 1 žloutek
- 100 ml smetany na vaření
- podle chuti dobrá šunka (nakrájená na kostičky)
- kousek másla do zapékacích formiček
- trochu sýra navrch na zapečení
Postup přípravy receptu
Noky se tvoří z odpalovaného těsta. Nejsou složité, jen je potřeba dodržet postup.
Mléko a máslo přivedeme k varu, osolíme a vsypeme najednou všechnu mouku. Na mírnějším plameni důkladně promícháváme a propařujeme, až vznikne hladká koule z těsta, která se nelepí na hrnec a nechává na dně bílý povlak. Necháme vychladit. Pak do tohoto těsta postupně zašleháme jedno vejce po druhém (= další přidáme až tehdy, když je to dřívější dokonale zapracované). Vznikne ne moc hustá kaše, do které zamícháme nastrouhaný sýr.
Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a do hrnce s vroucí vodou tvoříme noky asi 2,5 cm dlouhé, na konci zdobičky nok vždycky odřízneme nožem máčeným ve vroucí vodě. Lépe je, když na takovou práci máte pomocníka. Pokud se vám nedaří, můžete zkusit tvořit noky pomocí dvou lžiček, noky nesmí být velké. Noky vaříme po částech od vyplutí na hladinu asi 1 minutu. Vybereme je děrovanou naběračkou.
Na bešamelovou omáčku v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Jakmile začne bělat, zalijeme studeným mlékem se solí a dobře rozšleháme dohladka. Strouhneme trošku muškátového oříšku a provaříme do zhoustnutí. Do částečně zchladlého přidáme smetanu, žloutek a sýr, promícháme. Můžeme vmíchat šunku.
Keramické zapékací jednoporcové misky nebo jednu společnou vymažeme změklým máslem, dno pokryjeme omáčkou, vložíme všechny noky, opět zalijeme omáčkou, povrch posypeme sýrem a zapečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena. Podáváme horké s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Noky v bešamelu při zapékání nabudou, jsou jako polštářky. Jídlo má jemnou, delikátní chuť. Dieta to tedy není...
Recept mi poslala kamarádka :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pařížské noky
-
krása
-
Verunka: Verunko, musíš dobře číst
-
Děkuji všem za pozornost, kterou věnovali mému receptu
-
Verunka: Veď práve preto to maiva napísala, že to čítala, a súhlasí s Jarkou a s tou šunkou
-
Maivo,musíš dobře číst,Žížala tam má v receptu napsáno: "Podle chuti dobrá šunka nakrájená na kostičky"
-
Moc hezký, to by nám chutnalo
+
taky bych asi přidala kousek šunky
-
Hezký recept
+6
-
to se mi moc líbí, vymazlený recept
-
magdalenka:
-
tejaja: potvory jedny...
jak živé - nafukujú sa a spľasnú...
-
Jarka, na slano som ich ešte nerobila, tvoj recept sami pozdáva, skúsim niekedy
-
magdalenka: áno, krásne, a potom trošku zmenšia späť svoj objem, ale je to fakt zaujímavé sledovať
V jednom momente som si myslela, že som ich mala robiť tenšie, ale potom ako vravím, trocha sa sfúkli
-
Terezka, Žížala, ďakujem za info, človek sa denne učí...jak živé - nafukujú sa už vo vode?
-
magdalenka: Odpalované těsto jsem vařila poprvé a musím říct, že nám opravdu chutnalo. Jen manželovi příště určitě přidám tu šunku
Bude spokojenější
-
magdalenka: Magduška, minule som varila šúľance z odpaľovaného cesta, pozri tu, ako vyzerajú : http://www.toprecepty.cz/recept/38432-skoricove-va...
Inak je veľmi zaujímavé sledovať ich, ako sa varia.